Odchovanci
úterý 20. dubna 2021

Další Letec krok od NHL!

Životní šance. Lukáše Rouska čekají zlomové měsíce, zkraje nové sezony totiž bude mít šanci zabojovat o NHL. Buffalo s letňanským odchovancem podepsalo nováčkovský kontrakt, sešlo tak ze zamýšleného angažmá ve Finsku. Jak 22letý šikula, jenž doposud oblékal dres pražské Sparty, poslední události komentoval a proč se popichoval s tátou Martinem, který trénuje naděje Letců?

Výborné zprávy, další Letec se blíží k prestižní zámořské adrese. Lukáše Rouska draftovalo Buffalo Sabres v roce 2019 z celkové 160. pozice (šesté kolo), teprve teď došlo na podpis smlouvy. Leckdo by mohl namítnout, že prodleva mezi výběrem a kontraktem mohla donedávna sparťanskému útočníkovi uškodit, ale opak se stal pravdou.

„Jsme rádi, že jde Lukáš do zámoří až teď. Je vyzrálejší, silnější. Dostal dvouletou smlouvu, má čas se ukázat. Musí být v klidu, nepotlačit hru, kterou umí," popisoval agent Martin Podlešák, který hráče zastupuje, pro server iSport.cz. Americký celek měl příležitost podepsat kontrakt do konce května, pak by se stal Rousek volným hráčem.

Lukáš Rousek zažil ve Spartě vydařenou sezonu

S agentem proto šikovný útočník paralelně řešil štaci ve finském Ilves, ke stvrzení angažmá ovšem nakonec dojít nemuselo. Ozvala se NHL. „Pořád to rozdýchávám, dělalo mi problém usnout, měl jsem to pořád v hlavě. Tohle byl můj sen, a pořád je. Jdu si za ním. Pro mě byla Amerika vždycky číslo jedna," zářil Rousek. Poslední čtyři roky strávil ve Spartě, kam zamířil z Letňan. Vyprofiloval se do role lídra, pomohlo mu angažmá německého kouče Uweho Kruppa, který dal talentu příležitost a herní vytížení.

Buffalo aktuálně brázdí dno zaoceánské tabulky, sezona v elitní soutěži tudíž není nereálná. Forvard bude o šanci bojovat na předsezonním kempu, kde se chce ukázat. Pokud by to nevyšlo, poperu se o šanci na farmě. Takové jsou moje vyhlídky a myslím, že Buffalo to vidí stejně. Žádný plán B nemáme. Řekl bych ale, že Sabres budou určitě preferovat, abych v zámoří zůstal.“

Během posledního ročníku Rousek posbíral 38 bodů v základní části, dalších sedm zapsal během play off, kde pouť Sparty ukončil v semifinále Liberec. Po podpisu v zámoří se popichoval s tátou Martinem, který piluje mladé Letce a se Spartou během aktivní kariéry slavil dva tituly. „Hned jsem to schytal, že on semifinále v dresu Sparty nikdy neprohrál," smál se letňanský odchovanec. „Podpisem v NHL jsem mu to ale rychle hezky vrátil. Měl samozřejmě velkou radost.“

Na mladšího nositele jména dopadne vzhledem k boji o místo tlak, je připravený? Nikdy mně vlastně ani nevadil, spíš jsem ho měl rád. Když jsem hrál v Letňanech pod tátou, to byl taky tlak. Možná ještě větší. Myslím, že mi to pomáhá. Když vím, že ze sebe musím dostat maximum, protože se to očekává.“

Zpětně je talentovaný útočník rád za dobu, kterou strávil v extralize. Mohl se otrkat a pravděpodobnost úspěchu vzrostla. „Když se koukám zpětně, je to pro mě teď mnohem lepší, než kdybych tam odešel před třemi lety do juniorky a byl nepřipravený,“ uzavřel jednoznačně.

Životní šance se blíží...

Starší dorost Lukáš Rousek


Čtěte také

Podcast hokej zblízka