pondělí 03. prosince 2012

Muži vyloupili Zbraslav

V 11. kole Pražského přeboru zvítězili Letci nad HC Slavoj Zbraslav, která si tak připsala svou první porážku. V napínavém a nervy drásajícím zápase bylo k vidění celkem 13 branek.

HC Slavoj Zbraslav - HC Letci Letňany 5:8

Velmi hezké a napínavé utkání slibovalo klání mezi HC Letci Letňany a HC Slavoj Zbraslav. Tento zápas byl okořeněn také tím, že za Slavoj Zbraslav nastoupilo asi 7 hráčů, kteří v juniorské kategorii hrdě nosili na svých hrudích znak Letců. O náboj tak bylo postaráno již před začátkem samotného zápasu a toto utkání chtěla obě mužstva o to více vyhrát.

Slavoj do utkání vstoupil jako zatím suverénní lídr tabulky (z 10 utkání 9 výher a 1 remíza). Naopak Letci se chtěli pokusit o nápravu z předešlého ne příliš povedeného utkání v Lomnici. Vstup do utkání se našim hráčům náramně povedl a po pár vteřinách zásluhou kapitána Honzy Mišnera vedli Letci 1:0. Takovýto vstup do utkání asi nikdo z aktérů nečekal - zbraslavští byli zaskočeni a Letci naopak povzbuzeni. Hrálo se vyrovnaně, avšak postupem času začali hráči Slavoje přebírat trošku iniciativu a zásluhou jim byl vyrovnávající gól. Avšak Letci s odpovědí nečekali dlouho a po rychlém protiútoku, a ukázkovém zakončení 2 na 1, se díky nahrávce Ivana Utěšila prosadil Tomáš Král a převážil tak misky vah opět na stranu Letců. V dalším střídání druhé pětky Letců, ve složení Král – Horáček – Utěšil, se navíc opět podařilo útočící trojici přečíslit obranu soupeře, tentokrát si Utěšil s Králem role prohodili, a Utěšil zakončoval do prázdné branky. Třetina se za tohoto stavu také dohrála a tak se šlo do kabin za stavu 1:3 z pohledu domácích. Letcům se tak podařila výborně první třetina utkání a nyní bylo na hráčích a trenérech Zbraslavi, s čím přijdou oni.

Druhá třetina, bohužel pro Letce, měla naprosto jiný průběh nežli třetina první. Zbraslav přidala na obrátkách, avšak letňanští dlouho odolávali. V této části zápasu se jasně ukázalo, jak důležitý je pro Letce brankář Matěj Oliva, který chvílemi přiváděl hráče Zbraslavi k šílenství. Pak se však náhodnou střelou podařilo Zbraslavi stáhnout náskok Letců na rozdíl jediné branky, což je povzbudilo k náporu před koncem druhé třetiny. Dokázali během chvíle vstřelit další 2 branky, vyhráli tak celkově druhou třetinu 3:0 a ujali se vedení 4:3 a tím naprosto otočili vývoj utkání. Na Letcích byla vidět únava, jelikož nehráli ani ve třech kompletních lajnách (4 obránci, 10 útočníků) a tak se pro Letce velmi dobře rozehraný zápas začal vyvíjet špatně. Sice se poslední 2 minuty snažili Letci srovnat, ale Zbraslav si zasloužené průběžné vítězství pohlídala.

Avšak během druhé přestávky se dokázali muži nahecovat a takticky se velmi dobře připravit ke zbytku utkání. Zmobilizovali zbytky svých sil a rozhodli se, že tento zápas neprohrají a pokusí se zvítězit. Od začátku třetiny bylo na Letcích vidět, že se snaží vývoj zápasu opět zvrátit na svou stranu. Systematickou a disciplinovanou hrou začali přebírat opět režii utkání. Po prvním vyrovnání, které zařídila dobrým tlakem do brány třetí lajna, sice Zbraslav dokázala opět odskočit na rozdíl jedné branky, když při přesilové hře proměnila svůj sehraný signál, avšak po tomto gólu se již Olivka proměnil v neprůstřelnou zeď a dal tak Letcům šanci na zvrat tohoto utkání. A to se Letcům náramně vydařilo v polovině třetí třetiny, kdy se prosadila nejprve první pětka rychlým zakončením akce ranou do šibenice a hned z následného vhazování se prosadil Král, když „vykoupal“ v úniku brankáře Zbraslavi a rozradostnil tak fanoušky i hráče Letňan. Poté byli Letci velmi disciplinovaní v obraně a zbraslavské nepouštěli do většího tlaku, což hráči Slavoje nesli velmi nelibě. Každou vteřinou se na protihráčích projevovala frustrace a nervozita. Místo závěrečného tlaku Zbraslav svou nedisciplinovaností odehrála posledních pár minut ve čtyřech. Letci asi pět minut před koncem vstřelili gól v přesilové hře, konkrétně Lukáš Provázek dorazil střelu kapitána Mišnera, a ujali se tak vedení 7:5. Konec se poté v nervózní atmosféře dohrával při radosti hráčů Letňan, kteří již věřili, že o své body nepřijdou a ještě pojistili své vedení střelou Horáčka do prázdné brány při power-play domácích.

Ve třetí třetině tak, místo definitivního překlopení vah na stranu Zbraslavi, Letci ukázali svá letňanská srdce v plné kráse, toto utkání ubojovali a silou vůle zvítězili. Nutno však podotknout, že se nejednalo o žádné šťastné vítězství a kromě druhé třetiny se jednalo o vyrovnané utkání, ve kterém Letci dokázali své hezké akce využít a zvítězit tak nakonec 8:5.

Tento zápas byl nejlepší možnou reklamou na Pražský přebor a všichni zúčastnění si museli tento zápas velmi užít. Zbraslavským patří dík za pohledné utkání a jejím fanouškům za pěknou atmosféru, kterou během zápasu vytvořili.

Uvidíme, zda muži dokážou příští sobotu 8.12. potvrdit svou výhru na domácím ledě proti HC Kobra Praha „B“. Všichni jste zváni a věříme, že se přijdete podívat na toto utkání od 19:50 do letňanské Ice-areny.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka