středa 20. března 2013

Ohlédnutí za víkendovými zápasy 26. díl

AKTUALIZOVÁNO: V minulém týdnu svá utkání sehráli naši zástupci ze čtvrté až osmé třídy a mladší dorostenci. Čtvrťáci, šesťáci a osmáci víkendovými zápasy uzavřeli soutěžní sezónu 2012/2013. Jak se jim poslední utkání povedla, dokázali porazit Kobru Praha, respektive Pardubice? Dále svá utkání sehrála pátá a sedmá třída, čtete dál!

Poslední soutěžní vystoupení čekalo čtvrtou třídu v neděli 17.3. na domácím ledě proti Kobře Praha.

Pětka ve svém velmi nabitém programu sehrála další dvě utkání. Ve čtvrtek 14.3. se Letci utkali na ledě lídra tabulky Slavie Praha a v sobotu 16.3. v domácí Ice aréně přivítali hráče Mělníku, se kterým sehráli vítězné utkání i předešlou středu.

Závěrečné mistrovské utkání sehrála 6. třída v Pardubicích v sobotu 16.3.

Sedmou třídu čekala ve sledovaném období dvě utkání. Nejprve nastoupili v Edenu proti Slavii ve čtvrtek 14.3. a poté v sobotu 16.3. v domácí aréně proti týmu Junior Mělník.

Rozloučení se žákovským hokejem prožili hráči osmé třídy v sobotu 16.3. na ledě již jistého mistra z Pardubic.

Mladší dorostenci klasicky sehráli dva zápasy. Ve čtvrtek 14.3. na domácím ledě přivítali Slavii a poté netradičně v sobotu (16.3.) zavítali na led Hvězdy Praha.

Výsledky a zhodnocení utkání:

4. třída

HC Letci Letňany - HC Kobra Praha 6:1

V posledním utkání „půl-sezóny“ Letců dokázali naši čtvrťáci vcelku jednoznačně zvítězit. Domácí na hosty z Kobry Praha dokázali od začátku vletět a dobrým výkonem si připsali v posledním soutěžním klání zasloužené a jednoznačné vítězství. Jediné, co by je na jejich výkonu mohlo trošku mrzet, je to, že o čisté konto přišli až v úplném závěru, asi 10 vteřin před koncem. Konečné skóre: 6:1.

Tím zakončila čtvrtá třída svou pouť první sezónou žákovského hokeje.


5. třída

HC Slavia Praha - HC Letci Letňany 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Letci vstoupili do utkání s lídrem tabulky ve velkém stylu, hráli žákovský hokej nejvyšší kvality, rychle střídali, přesně kombinovali a téměř polovinu první třetiny nepůjčili hráčům Slavie kotouč. Až do doby, kdy se z nenápadné situace zrodila první branka domácí Slavie. Hráč Slavie získal kotouč ve středním pásmu, pokusil se o individuální průnik a vzhledem k tomu, že si Letci vzájemně dávali přednost, kdo že tohoto hráče bude atakovat, dovolili mu nabrat rychlost a proskočit mezi obránci. Tento hráč poté prostřelil z těsné blízkosti brankáře Urbana nad levým betonem, 1:0. Letce tato branka poměrně překvapivě vykolejila a na několik minut se z nich stal pasivní tým, který jen přihlížel, jak Slavia přebírá herní taktovku. Z další nenápadné situace se zrodila i druhá branka "sešívaných". Slavia Letce nijak netlačila ani nepřehrávala, ale z jednoho nahození od mantinelu před branku vznikl závar před brankářem Urbanem a po sérii dorážek, které Urban kryl, se nakonec kotouč šťastně odrazil k nekrytému hráči Slavie, který zvýšil vedení domácích na 2:0. Takto skončila i první třetina.

I ve druhé třetině byli jasně dominantním týmem hosté z Letňan, územní převahu se jim však stále nepodařilo přetavit v branku. Až do chvíle, kdy došlo ke krásné kombinaci obranné dvojice Stránský - Krutil. Matyáš Stránský na útočné modré čáře u levého mantinelu naznačil střelu a nalákal na sebe bránící hráče Slavie, kteří se tuto střelu snažili zablokovat. Pak přihrál kotouč po modré čáre na osu hřiště parťákovi Michalu Krutilovi a ten tak měl dostatek času a prostoru na to, aby vyslal svůj tvrdý projektil, který zastavila až síť za slávistickým brankářem. Sníženo 2:1. Letci zvýšili ještě více svoji aktivitu, ale v koncovce chybělo více přesnosti a i trocha toho střeleckého štěstí. Zlomový bod celého utkání se udál ve druhé polovině druhé třetiny, kdy se obránce Michal Krutil odhodlal k velkému sólu přes celé hřiště, přešel přes tři hráče soupeře, a když už se chystal uhánět sám na brankáře Slavie, byl ze zadu zahákován a rozhodčí správně nařídili trestné střílení. Michal Krutil se při samostatném nájezdu rozhodl pro střelu, jeho tvrdá rána však bohužel minula levý horní roh slávistické svatyně asi o 20 cm. Ve zbytku druhé části bylo ještě pár drobných šancí na obou stranách, ale gól již k vidění nebyl a tak se šlo do kabin za stavu 2:1 pro domácí.

Třetí třetina již příliš pohledného hokeje nenabídla, na rozdíl  od předcházejících dvou. Letci se tlačili za vyrovnáním, Slavia zuřivě bránila a občas vyrážela do nebezpečných brejků. Letcům pomalu docházely síly z neustálého dobývání branky domácích a z dobruslování potencionálních brejků Slavie. Asi největší šanci na vyrovnání si vytvořil svojí individuální akcí Michal Klimo, který se prodral přes tři hráče, ale v závěru akce místo střely forhendem na vzdálenější tyč si přehodil kotouč do bekhendu a nepřesnou střelou trefil brankáře Slavie do prsou. Samotný závěr zápasu si Slavia zkušeně pohlídala, držela kotouč daleko od své branky a znemožnila tak Letcům vybrat si oddechový čas na poradu a hru bez brankáře.
Letci tak utrpěli velice hořkou porážku, protože si za předvedený výkon rozhodně zasloužili vyhrát. Dva body však zůstaly na ledě domácího lídra nadstavby. Letci se za předvedený výkon rozhodně stydět nemusí, když po velké marodce naskočila téměř polovina týmu tzv. "z postele rovnou do utkání" a Letcům ještě dlouhodobě chybí nejproduktivnější hráč mužstva Václav Adamec.

HC Letci Letňany - HC Junior Mělník 8:3 (0:1, 4:0, 4:2)

V sobotním 12. kole nadstavby se střetli Letci po třech dnech se stejným soupeřem, když se utkali s Juniorem Mělník tentokrát na svém ledě. Na domácích byla znát únava ze třetího utkání ve čtyřech dnech a svůj obvyklý tlak, který Letci produkují zejména v utkáních na domácím ledě, se nekonal. Naopak Mělník bojoval a několikrát zahrozil z brejků. Z jedné akce hráč Mělníka vystřelil, zazvonila tyč a kotouč se odrazil před branku, kde dorážku chytil brankář Letců Porubský. K úžasu všech však rozhodčí ukázal paží do branky na znamení, že kotouč skončil v brance už z první akce a že to nebyla tyč, ale že se kotouč odrazil z oblouku uvnitř branky. I hráči Mělníka se začali radovat, až když rozhodčí později ukázal, že to byla branka. Nikdo ze střídačky Letců neprotestoval na znamení, že je potřeba respektovat rozhodnutí rozhodčích, ale minimálně hodně sporná branka to byla. Mělník tak překvapivě vedl po dvaceti minutách v Ice aréně 1:0.

Do druhé části vstoupili Letci mnohem více aktivněji, vytvořili si výraznou územní převahu, Mělník nestíhal bruslařsky ani rychlostně, a tak se musel uchylovat k faulům. Z jedné takové přesilové hry Letci poprvé udeřili, když si Michal Klimo našel volné místo mezi kruhy, Filip Jansa ho krásnou a prudkou přihrávkou našel, a Klimo dělovkou "z první" poslal kotouč po ledě přesně k levé tyči za záda bezmocného brankáře Mělníku, 1:1. O chvíli později si tito dva borci role vyměnili a po přihrávce Klima skóroval tentokrát Jansa, 2:1. Po obratu v utkání byla znát na Letcích velká úleva, začali bruslit s větší lehkostí a v tu dobu byl na ledě prakticky jeden tým. Třetí branku Letců zaznamenal opět Michal Klimo, když provedl z pravého křídla učebnicové natlačení před branku a forhendovým blafákem zavěsil, 3:1. Čtvrtou branku Letců pak zaznamenal opět Filip Jansa, kterého do brejku vyslal skvělou přihrávkou obránce Michal Krutil, Jansa překonal gólmana hostí bekhendovým blafákem, když brankáře nejprve roztáhl a ve správný moment mu poslal kotouč po ledě mezi nohy, 4:1. Do šaten tedy odcházeli Letci po čtyřiceti minutách s vedením 4:1.

Jak skončila druhá část, začala i třetí. Letci se tlačili do šancí a po ukázkové střele obránce Františka Viačka od modré čáry dorážel kotouč za záda brankáře Mělníka Josef Barták, 5:1. Pak se v samostatném úniku prosadil potřetí Michal Klimo, zvýšil na 6:1 a zaznamenal proti Mělníku již svůj čtvrtý "hattrick" ve čtyřech vzájemných utkáních proti tomuto soupeři v letošní sezóně. Na 7:1 zvyšoval po dorážce Dominik Petr. Pak Mělník potrestal Letce, kteří trochu polevili v koncentraci, dvěma slepenými góly. Nejprve se prosadil útočník Junioru po ojedinělém výjezdu před branku a o chvíli později Letci nepokryli obránce Mělníka, který od modré čáry trefil brusli některého z hráčů před brankou a kotouč se, šťastně pro hosty, odrazil za záda brankáře Porubského. Poslední slovo však měli Letci, když Jan Hlaváč krásnou přihrávkou vybídl ke skórování Josefa Bartáka, který zůstal nepokryt mezi kruhy. Letci zvítězili 8:3 a připsali si povinné domácí vítězství nad posledním týmem tabulky.

Poslední dvě utkání nadstavby mladších žáků čekají Letce příští víkend, v sobotu  23.3. hostí hokejisty Benešova, v neděli 24.3. zajíždí na poslední mistrovské utkání sezóny na led Kralup.


6. třída

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Letci Letňany 6:4 (2:0, 3:4, 1:0)

Ve svém posledním utkání této sezóny se představili Letci na půdě týmu Pardubic. Vstup do utkání se Letcům příliš nevydařil. Bylo vidět, že pardubičtí chtějí vyhrát o trochu víc a za vítězstvím šli odhodlaněji. Po první třetině to bylo pro domácí 2:0 a ve druhé již 5:1, pak však Letci ukázali, že se jen tak nevzdávají, zabojovali a do konce třetiny snížili na 5:4. Třetí dvacetiminutovka se nesla ve znamení, zda se Letcům podaří návrat do zápasu zvrátit ve vítězství, ale to se bohužel nestalo. Pardubičtí přidali ještě jednu branku a zvítězili 6:4. 

Tímto zápasem šestá třída ukončila svou soutěžní sezónu 2012/2013.


7. třída

HC Slavia Praha - HC Letci Letňany 10:2

Letcům se v této sezóně se Slavií tradičně nedaří. Dle slov trenérů dokonce podali hrůzostrašný výkon. Soupeř ze Slavie dokázal naše hráče ve všech aspektech předčít a zaslouženě zvítězil s velkým rozdílem.

HC Letci Letňany - HC Junior Mělník 1:6

Do utkání s Mělníkem naši hráči vstoupili povedeně. Sedmá třída sehrála se soupeřem velmi dobrou první třetinu, pak však Mělník převzal iniciativu. Od druhé třetiny naše hráče soupeř přetlačil, jelikož jsou jejich hráči větší, a na druhou stranu i přehrál, jelikož byl šikovnější a naši hráči si tak bohužel připsali porážku 1:6.

Poslední dvě utkání mají na programu „sedmáci“ takto: nejprve se v sobotu 23.3. rozloučí s domácí Ice Arénou v utkání proti týmu HC Podblanicko a poté s celou sezónou v neděli 24.3. na ledě Kralup nad Vltavou.


8. třída

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Letci Letňany 3:5 (0:3, 2:2, 1:0)

Utkání prvního proti druhému, to bylo charakteristika zápasu mezi Letci a Pardubicemi. Lepší zakončení sezóny si obě mužstva ani přát nemohla. Již tradičně byl k vidění hokej té nejvyšší žákovské kvality. Ačkoliv oba týmy nastoupily v oslabených sestavách, utkání mělo vysoké tempo a přineslo spoustu krásných hokejových akcí. Letci podali velmi dobrý výkon a od začátku zápasu byli o ten pomyslný kousek lepší. I přesto, že do utkání v Letňanském dresu nastoupilo pouze 10 hráčů, vydrželi fyzicky a zaslouženě zvítězili. O osudu utkání rozhodla především úvodní třetina, ve které naši hráči zvítězili 3:0 a poprvé tak svého soupeře dokázali obrat o všechny body.

Osmá třída tímto utkáním zakončila svou úspěšnou sezónu.


Mladší dorost

HC Letci Letňany - HC Slavia Praha 3:1 (3:0, 0:1, 0:0)

Povedený nástup do utkání předvedli na domácím ledě mladší dorostenci proti Slavii. Letci od počátku utkání svého soupeře dokázali přehrávat a po první dvacetiminutovce vedli zaslouženě 3:0. Druhá třetina pokračovala ve stejném tempu, jako ta první. Letci měli převahu, jenomže z gólu se radoval soupeř, a tak se šlo do kabin za stavu 3:1 pro domácí. Třetí třetina se již spíše jen dohrávala, naši hráče Slávisty do žádných vyložených šancí nepustili a závěr utkání si zkušeně pohlídali.

HC Hvězda Praha - HC Letci Letňany 3:2 po samostatných nájezdech (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0)

Utkání s Hvězdou, kdy soupeřilo o vše, jelikož se na poslední chvíli snaží udržet příslušnost v extralize pro příští sezónu, se našemu mladšímu dorostu příliš nepodařilo. Naši hráči odehráli průměrné utkání, své šance nevyužívali, a tak byl stav utkání dlouho 1:0 pro Hvězdu. Pak Letci sice zápas dokázali otočit a ujmout se vedení 1:2, ale soupeř srovnal, a tak ani 60 minut nestačilo na rozhodnutí utkání. Nakonec rozhodovaly až nájezdy, které jsou již jen spíše loterií a v sobotu byla šťastnější Hvězda. Utkání rozhodlo, že letňanští nedokázali využít svých šancí a dle slov pana trenéra Bláhy celkově tým nepodal moc povedený výkon a z hráčů by přísnější měřítka sneslo pouze kvarteto Burda, Hrdinka, Pražienka a Volf.

Poslední dvě utkání sehrají mladší dorostenci tento týden. Ve čtvrtek 21.3. hostí v předposledním zápase na svém ledě tým Karlových Varů (od 15:35) a v neděli 24.3. sehrají poslední utkání této sezóny  v domovské Ice aréně proti Písku (od 13:30). Na ochozech jste vítáni, přijďte své favority povzbudit!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka