25 let Vrány
neděle 28. února 2021

Z talentu hvězdou. Jak šel čas?

Čtvrt století. Letňanský odchovanec Jakub Vrána oslavil v neděli významné jubileum. Jeho cestu byla radost sledovat, historii Letců už teď nepochybně protkala zlatou nití. Jak se příběh útočníka Washingtonu Capitals utvářel krok po kroku a co se událo v čase mezi prvními krůčky v Ice Areně a ziskem Stanley Cupu? Je ideální čas na rekapitulaci zásadních okamžiků kariéry 25leté hvězdy NHL!

18. listopadu 2010 (5 gólů v zápase staršího dorostu) – Vrána střílí a dává gól! Tahle věta zazněla během zápasu staršího dorostu s Libercem hned pětkrát. Teprve 14letý útočník, kterého ze své původní kategorie trenéři postaršili, sám rozsekl napínavý duel se silným soupeřem. Byla to one man show. Šlo přitom o Jakubův teprve druhý start mezi staršími dorostenci, už při debutu v Hradci Králové se stal nejlepším hráčem, na ledě Ice Areny výkon zopakoval a pomohl Letcům k drtivé výhře 9:3.

Léto 2011 (odchod do Švédska) – Žádná extraliga, žádný přesun v rámci Česka. Rodina společně s agentem Alešem Volkem vymyslela jiný plán, vydala se skandinávskou cestou. Jakub odcházel mimo rodnou zem už v 15 letech a volba se vyplatila. Hlavní výhoda švédské zkušenosti? Kromě jazyku a koncepční práce také podpora. „Švédsko bylo hrozně těžké rozhodnutí. Hrozně... Kuba mohl jít už v devítce do jiných extraligových klubů, ale Letňany hrály stejnou soutěž a nebyl důvod ho dávat jinam," komentoval s odstupem otec Karel. Výsledky práce se dostavily rychle.

27. října 2012 (debut ve švédské Elitserien) – V Linköpingu hrál Vrána během úvodní sezony v kategoriích U16, U18 i U20, o rok později zapsal premiérové starty také ve švédské nejvyšší soutěži (SHL). Premiéru si odbyl proti MODO Hockey, první gól mezi dospělými vstřelil ale až za rok a pár měsíců. „Mně se líbí, jak Švédové k mladým hráčům přistupují. Je jim úplně jedno, jestli je hráči osmnáct nebo pětadvacet. Hraje prostě ten, který má nejlepší formu. Švédská soutěž má navíc obrovskou kvalitu," komentoval útočník poté, co se – už draftován – vracel k Seveřanům na poslední rok.

27. dubna 2014 (stříbro z MS U18 a král střelců) – První velká medaile. České osmnáctce na se mistrovství světa ve finských městech Lappeenrantě a Imatře povedlo dokráčet až do finále. Ve skupině mladíci smetli Dánsko, porazili i domácí výběr Suomi a Švýcarsko. Nestačili jen na Spojené státy, do vyřazovací fáze i tak postupovali z druhého místa. Ve čtvrtfinále přetlačili Rusko, následně také Kanadu. Zlatá tečka jim unikla až na samotném vrcholu, když padli v odvetě s USA 2:5. Vrána se stal s osmi góly jednoznačně nejlepším střelcem turnaje, přidal navíc i dvě nahrávky. Šikovný křídelník zároveň jako jeden z mála hráčů naskočil hned na třech šampionátech U20 (2013, 2014 a 2015).

21. června 2014 (nejlepší junior v anketě Zlatá hokejka) – Odměna (nejen) za vydařené výkony na mezinárodní scéně přinesla Jakubovi velké individuální ocenění. V osmnácti letech se stal nejlepším juniorem v prestižní anketě Zlatá hokejka a při proslovu si vzpomněl také na Letňany. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří se mnou spolupracují. Chci poděkovat i panu Zavadilovi, který mě všechno naučil," řekl na jevišti, když z rukou Liběny Hlinkové přebíral v Karlových Varech trofej.

27. června 2014 (vstupní draft do NHL) – Byl to velký večer. S Jakubem odletěla do Philadelphie, kde se vstupní draft do NHL konal, celá rodina. Čekalo se, kdo nakonec po šikovném křídle sáhne. Výsledek? První kolo a celková 13. volba. A ještě jméno vyřkl hvězdami nabitý Washington. Obří euforie! „Až na tribuně jsem si uvědomil, že tam sedí Vojta Kučera. Majitel letňanského klubu a skaut Washingtonu. Celou dobu mi to nedošlo, byl to každopádně zážitek na celý život," vzpomínal s úsměvem táta Karel.

14. dubna 2015 (debut a první bod v AHL) – Po závěrečné sezoně strávené ve Švédsku už se letňanský odchovanec dočkal zámořské akce. V prvním zápase za farmářské Hershey proti Lehigh Valley Phantoms mu stačily na úvodní zápis do statistik jen 4 minuty a 14 vteřin, když asistoval u úvodní branky duelu. Gól přišel zanedlouho, během nadcházejícího play off o Calder Cup se Vrána trefil do sítě Worcesteru zkraje května.

1. prosinec 2016 (premiéra v NHL) – Nakonec to trvalo dva a půl roku. Tehdy 20letý útočník se však dočkal, prvního prosince poprvé vyjel na led NHL. V debutu si zahrál proti New York Islanders a nakonec dostal čtrnáct střídání. „Je to pro mě teď úplně nová zkušenost. Měl jsem dobrý pocit z toho, že jsem se propracoval k několika střelám, i když před zápasem jsem byl docela nervózní," líčil tehdy talent. Na bránu soupeře vyslal čtyři střely, sice nebodoval, ale jak se později ukázalo, ani na gól nemusel čekat dlouho.

9. prosince 2016 (první gól v NHL) – Schovejte puk, objevili jsme střelce! Premiérová trefa přišla pouze devět dní po debutu, Jevgenij Kuzněcov zavezl puk do útočného pásma a po průniku podél pravého mantinelu ho bekhendem poslal před branku, kde Vrána chytře hlídkoval. Emoce mohly vybouchnout. Šlo o jedinou střelu českého útočníka v utkání, ale byla možná tou vůbec nejnezapomenutelnější v kariéře. Trefou letňanský odchovanec odšpuntoval pojistky, k aktuálnímu dni nasázel v nejlepší lize světa sedmdesát branek. Vrána se trefil den před svými 25. narozeninami i přímo v den jubilea a to do do sítě New Jersey.

8. června 2018 (Stanley Cup) – Dětský sen. Tady slova přestávají stačit. Washington po Stanley Cupu prahl dlouhá léta, organizace čekala na nejcennější trofej od svého založení v roce 1974. Nejslibnější útok měl přijít předchozí dvě sezony, před ročníkem 2017/18 už došlo k obměně a zapracování několika mladíků do systému včetně Vrány. A to bylo ono. Poslední dílek skládačky zapadl do mozaiky. Po letech touhy nakonec zvedl kapitán Alex Ovečkin trofej nad hlavu a český útočník samozřejmě také. V pouhých dvaadvaceti si splnil největší sen.

11. července 2018 (Stanley Cup doma) – Podržte dveře, přijíždí Stanley Cup! Zpátky na místo, kde to všechno začalo. Jakub Vrána během svých 24 hodin s nejcennější hokejovou trofejí zavítal do Letňan, kde proběhla obří autogramiáda. Kromě prostředí, v němž hokejově vyrůstal, vzal útočník Capitals Stanley Cup i na hřbitov ke hrobu své babičky, která zemřela v průběhu sezony.

10. května 2019 (debut v národním týmu) – Debut za seniorskou reprezentaci asi nemohl být symboličtější. Vrána se na slovenském mistrovství střetl ve svém úvodním klání se Švédskem, kde dlouhé roky působil. Hvězdnému Henriku Lundqvistovi, brankáři zlatých obhájců, vstřelil dva krásné góly. První už po dvou minutách. Nevěděl jsem, do čeho jdu, ale při prvním střídání to ze mě spadlo. Dát takhle rychle gól, to sebevědomí hodně pomůže. Myslím, že celý tým odvedl parádní výkon," básnil po utkání reprezentant.

3. listopadu 2019 (první hattrick v NHL) – Jeden, druhý, třetí. Stejně jako tenkrát proti Liberci. Před rokem a čtyřmi měsíci se Vrána radoval z prvního hattricku kariéry v NHL. Nasázel ho Buffalu a na svou adresu si vyslechl salvu slov chvály. „Nejsem vůbec překvapený," komentoval výkon spoluhráče centr Lars Eller. „Má to v sobě. Nečekám, že bude každý zápas dávat tři góly, ale s jeho talentem to ještě párkrát uvidíme." Od té doby zažil Letec dva dvoubrankové večery, na další nával čepic na ledě si bude muset ještě počkat.

28. února 2021 (čtvrt století) – Od narození nejvýraznějšího hráče letňanské historie uběhlo čtvrt století. Dlouhá doba, že? Kariéra hvězdného forvarda se ale stále teprve rozjíždí a bezpochyby nabídne ještě řadu nezapomenutelných okamžiků. Tak držíme palce a hodně štěstí do další etapy!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka