O klubu psala prestižní celostátní média
sobota 30. listopadu 2013

Kučera hodnotil český hokej: Dětí je u nás málo

Mladých hráčů je málo. Tak František Kučera nedávno okomentoval stav českého hokeje pro dva prestižní zpravodajské servery iDnes.cz a Lidovky.cz. Majitel letňanského klubu i sportovního areálu ICE ARENA přiznal, že výchova nejmenších hokejistů je pro budoucnost klíčová.

"Mladých hráčů je málo, na tom bychom měli zapracovat v první řadě," citoval iDnes.cz a Lidovky.cz Františka Kučeru. Přestože Letci mají v Letňanech halu se dvěma kluzišti, posilovnu a restauraci - tedy ideální prostředí - dětí ubývá.

"Není to takové, jaké bychom si představovali. Na tom se shodujeme všichni. Když nebudeme mít dostatečnou základnu, těžko z ní vypadne nějaký supertalent," zdůraznil olympijský šampion z Nagana.

Téma pro novináře vzniklo poté, co seniorská reprezentace herně i výsledkově vyhořela na listopadovém turnaji Karjala Cup. V olympijské sezoně se zase začíná o budoucnosti českého hokeje mluvit v rozpacích.

Ve výše uvedených odkazech si lze přečíst Kučerův názor na současnou situaci ve výchově dětí. Mimo jiné vyzdvihl zázemí Letců, ve kterém vyrostl například Jakub Vrána.

Talentovaný útočník si již v šestnácti letech zahrál na mistrovství světa 20letých juniorů. Pár měsíců nato pak v dresu Linköpingu naskočil do švédské Elitserien. "Půjčujeme dětem výzbroj, výhodu máme v tom, že nabízíme pravidelný přístup k ledu, což jinde bývá problém. Přesto musíme obcházet školy."

Někdejší vynikající obránce ale také přiznal, že se z hokeje stal sport pro "bohaté", což by chtěl změnit. "Sám podle aut vidím, že sem kluky vozí spíš movitější rodiče. Ti chudší si hokej nemohou dovolit, což je ohromná škoda. Přitom výborní hráči z minulosti často pocházeli z podobných poměrů."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka