Neúspěšný konec základní části
sobota 07. prosince 2013

Starší dorost střelecky neožil, prohrál posedmé

Základní část skupiny Západ extraligy staršího dorostu je minulostí. A pro Letce možná díky bohu. Ani poslední dvě kola nepřinesla střelecké probuzení týmu, který si v pátek proti Spartě připsal šestou a v sobotu proti Litvínovu sedmou prohru v řadě. Nyní ho čekají boje o udržení.

O tom, že budou starší dorostenci v druhé polovině sezony bojovat o udržení extraligové příslušnosti, bylo jasné už několik týdnů. Nakonec je z toho sedmé místo z osmi, když od posledního Ústí nad Labem, které v posledním kole porazilo pražskou Spartu 6:5 po samostatných nájezdech, je dělí jediný bod.

Právě se Spartou odehráli Letci v pátek předposlední zápas, a přestože svého soupeře přestříleli 47:30, byla z toho prohra 2:6. Ta pouze navázala na vývoje předešlých zápasů, ve kterých byli starší dorostenci často střelecky aktivnější, ale jejich úspěšnost byla žalostná.

"Na Spartě to je vždycky těžké, ale ve druhé třetině jsme snížili na 1:2 a měli jsme dost šancí na vyrovnání. Jenže ty jsme opět nevyužili, místo toho dostali další dva góly a po dvou třetinách prohrávali 1:4," posteskl si kouč staršího dorostu Jiří Žůrek. "Je to pořád dokola," dodal.

Pro Žůrka byla prohra se Spartou skoro až nepochopitelná.

"Domácí paradoxně chybovali mnohem více, než my. Jenže oni dali šest gólů a my jenom dva. Bylo to i kvůli tomu, že jejich gólman, věkově ještě mladší dorostenec, zachytal dobře, ale pro nás to nebylo jediné utkání, kdy jsme se neprosadili. Není to náhoda," mrzí Žůrka.

S Litvínovem rozhodla druhá třetina

Podobné to pak podle něho bylo i v sobotu, kdy si z Letňan odvezl všechny body za vítězství 4:3 Litvínov: "Měli jsme dobrý nástup do utkání, nechyběl nám pohyb a kluci chodili do brány. Jenže opět se jako první prosadil soupeř a my pak už pouze dotahovali."

"Utkání se lámalo ve druhé třetině, ve které jsme měli spoustu příležitostí minimálně na vyrovnání na 3:3. Místo toho jsme v úvodu třetí třetiny měli dvě vyloučení, což nás stálo hodně sil a navíc v závěru toho druhého jsme počtvrté inkasovali," rekapituluje Žůrek.

Pak už hráli Letci podle jeho slov vabank, stihli však pouze snížit na konečných 3:4. Už v příštím týdnu je pak čekají úvodní dva zápasy skupiny o udržení, která bude následně pokračovat v novém roce.

"Naším cílem bude co nejvíce zápasů dovést do vítězného konce. Už v základní části jsme ve spoustě utkání byli vyrovnaným soupeřem a byly to pouze detaily a naše špatná koncovka, co většinou rozhodlo o naší prohře. Snad to zlomíme," věří Žůrek před druhou polovinou sezony.

Sparta Praha - HC Letci 6:2 (2:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Hozák (Kolář, Lojka), 5. Svoboda (Seniov), 32. Hozák (Procházka), 39. Kalina (Zídek), 50. Zářecký (Polesný), 57. Lojka (Hozák) - 23. Kučera (Poljanyčka), 50. Čapek (Štosek). Rozhodčí: Slavík - Hrubec, Štechmüller. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 68. Střely na branku: 30:47. Sparta: Brízgala (Chour) - Kalina, Knobloch, Duben, Kadeřávek, Kazda, Kolář, Bureš - Jandus M., Svoboda, Zářecký, Lojka, Seniov, Jandus T., Zídek, Hrala, Polesný, Hozák, Procházka. HC Letci: Provazník (Dubský) – Hůla, Sekera, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek – Pražienka, Poljanyčka, Klečka, Kulda, Tomek, Čapek, Smejkal, Horák, Hroboň.

HC Letci - Litvínov 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Čapek (Zeliska), 31. Kulda (Hůla), 55. Smejkal (Hroboň) - 6. Bárdoš (Brzek, Bečvář), 18. Reichel (Kučera, Havelka), 26. Kučera (Reichel), 48. Moravec (Sládek, Bečvář). Rozhodčí: Luczków, Hornáček - Kettner, Cafourek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 52. Střely na branku: 31:28. HC Letci: Dubský (Provazník) - Hůla, Starosta, Sekera, Kučera, Štosek, Zeliska, Chvála - Horák, Kulda, Pražienka, Poljanyčka, Čapek, Hroboň, Kroh, Tomek, Klečka, Smejkal. Litvínov: Spěšný, (Sklíba) - Březák, Najman, Jonák, Moravec – Bárdoš, Bečvář, Brzek, Havelka, Chmelař, Jícha, Reichel, Kučera, Sládek, Navarra.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka