Odstartoval boj o postup do extraligy
neděle 08. prosince 2013

Junioři zvládli vstup do nadstavbové části za 4 body

Dvěma povedenými zápasy vstoupili Letci do nadstavbové části juniorské ligy, ve které se hraje o šanci poprat se o postup do extraligy. V pátek zvítězili v Litoměřicích 2:1, v neděli pak smolně prohráli doma s PZ Kladno 2:3 po samostatných nájezdech.

V Litoměřicích Letci po šťastném gólu vedli 1:0 po první třetině. Ve třetí pak odskočili o dva góly, ale po snížení domácích to ještě bylo drama. V poslední minutě pak Litoměřice odvolaly gólmana, a jelikož byl jeden z Letců vyloučen za zdržování hry, hrálo se šest na čtyři.

Hosté ale cenné vítězství ubránili.

"Odehráli jsme výborný zápas, musím kluky pochválit. Drželi jsme si svoje místa a nepouštěli je do velkých šancí. Až na tu jednu, která nakonec skončila gólem, ale jinak to byl z naší strany skutečně výborný zápas," pochválil svůj tým kouč Milan Antoš.

Nejen jeho prý překvapilo, jak Letci zvládli utkání z obrany: "Soupeř se dostal do minima šancí. Zdá se mi, že už poslední zápasy základní části jsme hráli velice dobře. Kluci pochopili, co od nich s Jirkou Niklem chceme."

"Někteří to samozřejmě plní více, jiní méně, ale to je sport. Zdá se mi, že kluky hokej nyní baví, a protože se o něco hraje, tak jsou i pořádně natěšení," připouští určitou euforii z bojů o postup do extraligy bývalý dlouholetý extraligový hráč pražské Slavie.

Smolný závěr s Kladnem

S podobným elánem odehráli Letci také nedělní duel se silným Kladnem, které si pro úvod nadstavbové části stáhlo spoustu hráčů z především seniorských týmů, kde sbírali zkušenosti. Podle Antoše tak do Letňan dorazil úplně jiný tým než v základní části.

"Myslím si, že Kladno v této síle je hlavní kandidát na postup do finálové části boje o postup. O to je pro nás cennější, že jsme s nimi odehráli takto vyrovnaný zápas," vysekl svému týmu další pochvalu.

Ta přišla i přes prohru možná i proto, že vítězství bylo neuvěřitelně blízko.

"Vedli jsme 2:1, oni minutu a půl před koncem odvolali gólmana a my po drobné chybě přišli o vítězství," popsal smolný závěr Antoš. "Mrzí mě to ani ne tak s ohledem na body, jako spíš směrem k týmu, který si zasloužil vyhrát," dodal.

Co měl na mysli? Třeba to, že v jednu chvíli hráli Letci ve třetí třetině na jediného centra. Druhý se totiž zranil a třetí byl vyloučený na deset minut. "Už to bylo hodně na hraně. Jeden bek musel hrát dokonce v útoku, ale i tak jsme se ujali vedení. Je to škoda."

Letos už pouze venku

Další dva zápasy čekají juniory v příštím týdnu. Ve čtvrtek 12. prosince jedou do Velkých Popovic a o dva dny později v sobotu do Tábora. V tomto roce to bude naposledy, nadstavbová část bude poté pokračovat až začátkem ledna. 

"Jsou to soupeři, které neznáme. S Popovicemi jsme hráli v přípravě, poté už ne. S Táborem jsme dokonce letos ještě nehráli. Uvidíme, jak ty týmy budou silné, ale my se musíme soustředit hlavně na sebe, abychom dali kádr dohromady," nepředbíhá Antoš.

Důvodů k opatrnosti má několik: "Někteří kluci jsou nemocní, další zranění, a jelikož nemáme tak široký kádr, jako ostatní týmy, tak musíme hrát s tím, co máme. Snad to zvládneme a dopadne to dobře, ale zároveň je zbytečné si dávat cíle. Prostě přijedeme na zápas a uvidíme, co bude možné."

Litoměřice - HC Letci 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Branky hostů: Neuman, Vacek.

HC Letci - PZ Kladno 2:3sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky domácích: Kotyra, Bartoš.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka