Extraligoví Letci bodovali už podeváté v řadě
neděle 12. ledna 2014

Senzace! Formu mladšího dorostu poznala i silná Plzeň

Když s Plzní hráli naposled, ztratili na jejím ledě velmi dobře rozehraný zápas. A v týmu na to doteď těžko mohli zapomenout... Mladší dorostenci Letců se s ní v neděli utkali znovu, jenže tentokrát už stejný scénář nedopustili. Silného soupeře porazili 2:1 a bodovou sérii senzačně natáhli už na devět utkání v řadě! Jako by tahle loď nabrala pořádně silný vítr. Do jakých vod v extralize může až doplout?

Tohle je forma, v níž dost možná nedoufali ani samotní Letci. Rozhodně ne ještě před dvěma měsíci, kdy se jim o takové šňůře mohlo jenom zdát. Jenže mladší dorost zažívá proměnu, která je výsledkem trpělivé práce a usilovné dřiny.

Ne individuální, ale kolektivní.

Mladší dorostenci v extraligové skupině Západ válí, současná série pěti vítězství po sobě je jejich nejdelší v sezoně. V novém roce šplhají vzhůru tabulkou, když s šestého místa poskočili na čtvrté. Na něm v boji o play off mají dokonce už tříbodový náskok před Litvínovem, který ve 24. kole prohrál v Chomutově. Šesté Kladno zase ztratilo po samostatných nájezdech v Karlových Varech.

To v Praze se psal zcela jiný příběh. Třetí Plzeň patří spolu se Spartou a Chomutovem do spolku tří nejnepříjemnějších soupeřů a Letňanští to velmi dobře věděli. "Ale taky jsme věděli, že jsme na ně měli už minule. Klukům tohle mentálně pomohlo," ví kouč Lukáš Lomický.

Jeho tvář dala po dlouhé době najevo skutečnou radost. "Protože Plzeň je super tým. A my proti ní předvedli skvělou hru."

"Snad poprvé, co jsem tady, jsme odehráli bez chyby celých šedesát minut," pokračoval. "Já kluky musím pochválit za disciplínu a držení taktických pokynů. Hlavně těch v obraně, kde všechno začíná."

Pravda, tým měl i štěstí, když hosté při hře bez brankáře trefili tyč. Jenže štěstí musíte jít naproti - a Letci šli.

Už v 6. minutě otevřel skóre David Volf a ve druté třetině zvýšil vedení na 2:0 Matěj Chalupa. Plzeň stačila kontrovat jen gólem devět minut před koncem. Skvělými výkony se v poslední době chlubí gólman Václav Mokrý, jenž měl procento úspěšnosti zákroků 97,50. I on je oproti minulosti najednou důkazem obrovského vzestupu.

Tak jako všichni jeho spoluhráči.

Po třech zápasech v roce 2014 je nyní čeká další reprezentační pauza, což se mužstvu na vítězné vlně úplně tak nehodí. "Hlavně musíme zůstat nohama pevně na zemi a nezbláznit se z toho. A taky se zaměřit na náš největší problém - na jeden gól potřebujeme pět tutovek," upozorňuje Lomický.

To nakonec bylo vidět i v nedělní bitvě. V té příští by se to téměř jistě vymstilo.

Po přestávce totiž čeká Lomického družinu extraligový suverén z pražské Sparty, která dosud ztratila pouze dva body. Právě po porážce s tímto rivalem začalo pro Letce vítězné období. Jenže před příštím bojem už se nehodí otázka, jakým rozdílem Letňany prohrají, jako spíš: mohou Spartu konečně potrápit? A pokusit se vyhrát?

Při současné herní pohodě a náladě v týmu nemusí být zcela bez šance. Ukáže se 26. ledna.

HC Letci - Plzeň 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
6. Volf (Wojnar, Pařík), 25. Chalupa (Průžek) - 51. Kantner (Eret). Rozhodčí: Malínský - Výborný, Šťovíček. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 93. Střely na branku: 39:40.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka