Letci se díky dvěma výhrám vyhnuli baráži
sobota 08. března 2014

Pohádkový konec! Starší dorost se udržel v extralize!

Ještě před pár dny tomu téměř nikdo nevěřil, ale tenhle příběh má nakonec šťastnou tečku. Přímo pohádkovou! Starší dorost Letňan se v sobotu definitivně udržel v extralize! Po páteční výhře 2:1 v Písku vyhrál o den později stejným skóre po samostatných nájezdech na ledě Mladé Boleslavi. V posledních dvou kolech se odrazil z posledního místa a za minutu dvanáct utekl hrobníkovi z lopaty.

Letci za sebou nechali nejen Písek, ale také Ústí nad Labem, které mělo před posledním kolem náskok jednoho bodu. Jenže severomoravská mise se pro Severočechy stala osudnou. Po debaklu 3:9 v Havířově prohráli i 2:6 na ledě ostravské Poruby.

Tohoto zaváhání Letňany dokonaly využily a vyhnuly se baráži. Fantazie! Naprostá.

Byly to o černého Petra dostihy na dálku. Variant, na koho padne, viselo stále několik, protože o dvou posledních místech mohly promluvit výsledky celého ohroženého kvarteta. Jenže zatímco Vsetín se definitivně zachránil už v pátek a Písek si naopak podepsal porážkou s Letci barážový ortel, mezi Ústím a Letňany nebylo jasno. Letci potřebovali za každou cenu získat víc bodů než jejich rival. A to se povedlo.

"Nemohu říct nic špatného o jediném hráči, každý na tom ledě nechal všechno," chválil trenér Milan Antoš, který tým převzal teprve v týdnu a spíš počítal s účastí v baráži. Říkal to i po páteční výhře. "Nesledoval jsem výsledky ostatních, i když každý kolem mě počítal různé varianty."

Jeho svěřenci si šli s vírou v úspěch od začátku za svým. A když v rozstřelu Jiří Průžek, vypůjčený z mladšího dorostu, proměnil rozhodující nájezd, vypuklo jejich snažení v gejzír nadšení a oslav. Ústí sice mělo v tu dobu ještě třetinu před sebou, ale duel v Ostravě byl téměř rozhodnutý.

Nebyl to jednoduchý den i proto, že Letci začínali o hodinu dříve, a tak nevěděli, jaký bodový zisk jim ve výsledném součtu může stačit. Asistent trenéra Jan Zlatohlávek vývoj u Poruby bedlivě sledoval. "Věřili jsme, že to můžeme dokázat," řekl Zlatohlávek.

"Já chtěl hrát na tříbodové vítězství, ale Honza mi řekl, že by nám mohl stačit i bod,"
popisoval složité počty Antoš. "Tak jsme tomu ke konci zápasu přizpůsobili taktiku a hráli na jistotu." Byť u branky Letců zazvonila při jedné z domácích šancí tyč...

Nakonec ale dopadlo vše dobře. Pravděpodobnou záchranu tým tušil hned po nájezdech, definitivně se o ní dozvěděl až při cestě domů. Když Ústí prohrálo, Letňanští si v autobuse zatleskali. Baráži se vyhnuli o bod.

"Večer si dám asi panáka a užiju si v poklidu zbytek víkendu,"
přiznal Antoš, který ve středu oslavil své 44. narozeniny. Nervózní byl podle svých slov hodně. "Teď mám dobrý pocit z dobře odvedené práce. A to mě moc těší."

Cítí se jako spasitel? "Spíš to beru tak, že jsem asi dlouhodobě prokazoval nějakou svou práci a v téhle situaci na mě byla určena zodpovědnost pokusit se něco zachránit. A mně se povedlo dokázat, že jsem toho schopen."

Nebylo by ale fér zapomínat na jeho předchůdce Jiřího Žůrka, jenž se společně se Zlatohlávkem o podobný konec snažil celou sezonu. Ten teď po trenérské rošádě nejspíš už dotrénuje "Antošovy" juniory, které za týden čeká poslední dvojzápas sezony.

V Letňanech už se bude na všech frontách pracovat s o něco čistší hlavou. Ten nejdůležitější cíl byl se starším dorostem splněn.

Letci si prožili malý hokejový zázrak. Protože jejich hráči věřili až do konce.

Mladá Boleslav - HC Letci 1:2sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Marček (Planý) - 7. Hroboň (Kroh), rozhodující nájezd Průžek. Rozhodčí: Horinek - Taš, Špringl ml. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 94. Střely na branku: 25:45. Mladá Boleslav: Pechek (Kořínek) - Makovička, Marček, Adamík, Tůma, Žalud, Mašek, Průšek - Vajsejtl, Kotala, Planý, Ficek, Skořepa, Švejda, Němec, Sedmík. HC Letci: Dubský (Štefka) - Pařík, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Pražienka, Honetschläger, Burda, Poljanyčka, Klečka, Průžek, Mařík, Kroh, Tomek, Hroboň, Polák.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka