Veleturnaji 6. tříd dál v Letňanech vládne Sparta
neděle 30. března 2014

Letci na kolenou. Místo útoku na zlato skončili až sedmí

V lize mysleli na titul, jenž jim o vlásek unikl. Spravit chuť si plánovali útokem na zlato při domácím vrcholu sezony. Jenže velkolepý turnaj s názvem ČESKÉ TEPLO ICE HOCKEY CUP 2014 nebude tím, na co bude šestá třída Letňan dlouho vzpomínat. Ne z pohledu výsledku... Letci zůstali daleko za loňským bronzem a skončili až sedmí. Přesto si jako všichni akci užili. A alespoň ji zakončili výhrou.

Ten podnik má jen tříletou tradici, během níž si získal prestiž jako hrom. A během níž mu zatím vládne pouze jeden tým - pražská Sparta. Po dvou titulech v neděli zkompletovala v Letňanech zlatý hattrick a prodloužila si svou korunovaci i do příštího ročníku.

Ve finále porazila 2:0 Vítkovice. Bronz slaví Karlovy Vary po vítězství 4:3 nad TPS Turku po samostatných nájezdech. Všechny výsledky a průběh celého turnaje najdete zde.

Výhrou se s turnajem loučili i Letci, ale jen v utkání o 7. místo. Proti Šumperku ho ve svůj prospěch zvládli těsně 6:5. "Ale jinak je pro nás celkový výsledek obrovské zklamání," přiznal kouč Jan Zlatohlávek a těžko by ho v sobě skryl. "Abyste tak těžký turnaj vyhráli, musí se vám sejít všechno dohromady. Jenže na nás se asi projevila hodně náročná sezona i fakt, že jsme ligu hráli s úzkým kádrem. Nenačasovali jsme tu optimální formu."

Turnaje se pravidelně účastní ty nejlepší týmy své kategorie, které se do Letňan sjíždí z celé republiky. Letos byl navíc poprvé v historii okořeněn mezinárodní účastí dvou finských klubů - zmiňovaného TPS a Espoo Blues.

S ním Zlatohlávkova družina v neděli prohrála první zápas "malého semifinále" v poměru 0:5 a byla tak odkázána hrát o ještě nižší příčky. Na Letcích se znatelně projevovala ztráta motivace, o kterou přišli po základní skupině.

V té ze čtyř zápasů získali jen jedno tříbodové vítězství, byť měli do posledního utkání stále teoretickou šanci postoupit. Jenže turnajový systém byl nekompromisní a hrát o medaile dovolil jen prvním dvěma celkům v každé pětičlenné skupině. Letci v té své skončili čtvrtí.

Tady je jejich bilance: porážka 1:6 s TPS Turku a vítězství 5:3 nad Břeclaví v pátek, porážky 4:6 s Brnem a 2:3 s Karlovými Vary v sobotu. Právě černá sobota jim zavřela bránu do vyřazovacích bojů o nejvyšší příčky.

"Rozhodovaly detaily i individuální chyby," bilancoval krátce Zlatohlávek. "Myslím si, že Finové byli úplně jinde než ostatní, sám jsem je favorizoval na finále. Pro nás byla klíčová sobotní prohra s Brnem."

Nemá smysl spekulovat, zda se dalo v některé fázi turnaje hýbat sestavou a pokusit se zvrátit nepříznivý vývoj stáhnutím formací. Účel a smysl celé akce byl přece v něčem jiném - aby si všichni hráči tak velký podnik maximálně užili a získali cenné zkušenosti do příští sezony.

Finové už si rezervovali účast i v příštím roce

I v ní by měla pořadatelská společnost České teplo tento turnaj organizovat. Ujistila je v tom i reakce zúčastněných klubů, které si pochvalovaly vysokou úroveň. "Třeba Finové nás hned žádali, jestli si mohou rezervovat místo i za rok," prozradil ředitel turnaje Václav Viaček. "Promotér, který sem finské kluby dostal, se už ptal, zda by nemohl příští ročník přivést i klub ze Švédska a Ruska."

O vyrovnanosti letošního ročníku svědčí například i fakt, že pozdějšího vítěze přehrála hned na začátku podniku pražská Slavia. Ta přitom v konečném umístění skončila až na devátém místě.

Organizátory těšil i hladký průběh celého turnaje, který byl po celý svůj průběh zdoben kvalitním zázemím a bohatým doprovodným programem. "Za prvé nebyl nikdo zraněn, což je nejdůležitější. A za druhé jsme nezaznamenali žádnou stížnost," řekl Viaček. "Musím říct, že z našeho pohledu jsme s akcí velmi spokojeni. Lidé nám říkali, že jiný takový turnaj pro děti prostě v Česku není," dodal.

Zároveň slíbil, že ČESKÉ TEPLO ICE HOCKEY CUP bude pokračovat dál. Příští rok s dodatkem 2015.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka