Letci skončili třetí na Memoriálu Jiřího Baráka
pondělí 07. dubna 2014

Mladší dorost už začal s obměnou. A ohlíží se po posilách

Poznávat, rozkoukávat, adaptovat, testovat. A udělat si přehled o tom, co všechno je zapotřebí do příští sezony. Ta letošní právě končí, přesto tým mladšího dorostu stihl v závěru ještě jednu důležitou prověrku. Prověrku v podobě turnaje na ledě pražské Slavie, kde se Letci poměřili se čtyřmi dalšími kluby. S bilancí dvou vítězství a dvou porážek skončili na 20. ročníku Memoriálu Jiřího Baráka bronzoví.

Zatímco v sobotu porazili 6:1 Přerov a 2:1 domácí Slavii, den nato prohráli dvakrát 2:7 s pražskými týmy Sparty a Hvězdy. V neděli se začala projevovat únava - Letňanští absolvovali čtyři náročné zápasy v plném hracím čase během jediného víkendu.

"Ze soboty mám opravdu dobrý dojem, hlavně v obraně jsme hráli na velmi vysoké úrovni," řekl trenér Martin Rousek, jemuž na střídačce pomáhal Milan Antoš. "Se Spartou to ještě vypadalo dobře, vedli jsme 2:1, ale pak jsme dostali nešťastné branky. Spousta kluků už byla vyždímaná."

Letňany loni turnaj vyhrály. Jak dopadly jednotlivé zápasy letos, si můžete přečíst zde. Víc než o výsledky tu však šlo o něco jiného: smyslem dubnové účasti na turnaji bylo pomalé začleňování mladších ročníků do dorostenecké kategorie a testovat si případné posily.

To dokazuje i skutečnost, že kouč nechal odpočívat převážně ty hráče, kteří pravidelně nastupovali v extralize. Tým byl na turnaji z větší části tvořen hráči ročníku 2000 nebo těch, kteří dosud hráli v nižších soutěžích. Rousek si přitom velmi dobře uvědomuje, že přes léto bude muset sehnat posily: "Minimálně dvě do obrany a dvě do útoku," tvrdí narovinu.

Na testech proto o víkendu byli už dva hráči ze Zbraslavi a jeden z Benátek nad Jizerou. Námluvy probíhají také s jením jménem z Kolína, který ale postoupil do extraligy. "Ten z Benátek se mi líbil hodně, je to velmi poctivý kluk. To samé obránce ze Zbraslavi," hodnotil Rousek. "Druhého chlapce na postu útočníka hodně limitovala výška a váha. A to je problém více našich hráčů."

V sezoně jsme občas hráli jako slečinky, tvrdí kouč

Včetně například Jakuba Maříka, který letošní sezonu hrál ještě za 8. třídu. V boji o místo v sestavě se tak bude muset vypořádat s hendikepem navíc. Jeho parťáky Milana Antoše mladšího s Davidem Kalinou - dvě útočné opory osmičky - zastihla v době turnaje nemoc.

To jiný "osmák" Matěj Jelínek se trenérům svými výkony velmi zalíbil. "Příjemně mě překvapil, odehrál to celé velmi slušně," přiznal Rousek, jehož by neměl trápit post gólmana. V mladším dorostu mu nadále zůstane dosavadní jednička Václav Mokrý. Osvědčili se i jeho náhradníci včetně příchozího Davida Karafiáta.

V hlavě mu přesto svítí velký vykřičník. "Budeme mít hodně mladých hráčů a bude to hodně znát. Rozdíly ve výšce a váze jsme viděli už letos," varuje. Mladší dorost Letců letos útočil na historicky první účast v extraligovém play off, nakonec mu těsně unikla. "Ale ve srovnání s těmi týmy nad náma se projevovalo, jak moc nám chybí síla. Ne že bychom nestačili fyzicky, ale prohrávali jsme osobní souboje, a to výrazně. Když to porovnám, občas jsme s nimi hráli trochu jako slečinky."

V následující sezoně se navíc přesune řada dosavadních opor do starší kategorie. "Čeká nás tvrdá práce," uvědomuje si Rousek, jehož svěřence čeká po zbytek dubna období volna. "Teď je třeba si od hokeje trochu odpočinout a dostat zase do hokeje chuť. V květnu se sejdeme a začneme."

Rousek byl dosud asistentem trenéra. Zda se v přípravě objeví už na pozici hlavního kouče, zatím není jasné. Vedení klubu řeší náhradu za Lukáše Lomického, který jde do Karlových Varů. Jasno by chtělo mít co nejdřív.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka