Vrána hvězdou MS, blýskl se i Karabáček
neděle 27. dubna 2014

Stříbrné Česko. Draví Letci zářili na šampionátu do 18 let

Když cestovali do dějiště šampionátu, mluvili o vysokých ambicích. Že nakonec z Finska přivezou domů světové stříbro, ale nevěřili ani oni sami. Česká reprezentační osmnáctka sice podlehla ve finále 2:5 USA, jenže to nic nemění na historickém úspěchu. Na mistrovství světa získala poprvé v historii samostatné republiky cennější medaili než bronz. A to také velkou zásluhou letňanských odchvanců.

Jakub Vrána a Václav Karabáček. Jestli se ti dva měli ukázat před letošním draftem NHL, pak si nemohli načasovat lepší formu. První jmenovaný se stal nejlepším střelcem turnaje a dokonce v počtu osmi gólů překonal dvanáct let starý český rekord. Právem byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů národního výběru. Hodně si ho začal všímat i kouč reprezentačního "áčka".

Vrána se stal doslova hvězdou českých juniorů. Během turnaje zažil tři dvougólové zápasy, rozhodl prodloužení ve čtvrtfinále proti Rusku. Střelecky promluvil i do sobotního semifinále, v němž Češi po výhře 4:3 v prodloužení senzačně vyřadili Kanadu. Obrovskou šanci měl proti Spojeným státům, ale samostatný únik ve finále neproměnil v gól. Led ho byl plný i tak.

Každé utkání proti každému soupeři prokazoval svůj neuvěřitelný talent podpořený dravostí, silou, chytrostí i hladu po gólech. A hokejoví skauti, jichž bylo dějiště ve Finsko plno, si o něm nestačili psát do svých bloků poznámky.

Vladimír Růžička na dálku vzkázal: "Hráče jako Pastrňáka nebo Vránu bych chtěl zařadit do svého týmu, udělal bych to už letos na začátku přípravy. Jenže byl šampionát osmnáctek, který měl pochopitelně přednost. Pokud si udrží formu, dostanou příležitost příští sezonu."

Nelze však opomenout také Karabáčka, který jako jediný posílil reprezentační výběr ze zámořské juniorky. Na šampionátu vstřelil tři góly, přidal stejný počet asistencí a v hodnocení +/- bodů si připsal čtyři plusové, o jeden víc než Vrána. Trenér Jakub Petr ho hodně využíval v prvním útoku.

Jeden Letec doplňoval druhého. A oba společně zářili jako komety.

Svému mateřskému klubu nemohli dělat větší radost...

Osmnáctiletý útočník Vrána se stal dokonce historicky prvním Čechem, který tabulku střelců na MS do 18 let ovládl. V kanadském bodování skončil celkově třetí. "Je to poprvé, co se mi povedlo dojít v reprezentaci až tak daleko," pochvaloval si během spanilé jízdy Čechů. "Je to obrovská euforie, kterou zažíváme."

Jeho ani Karabáčka finálová prohra nemusí mrzet. Domů se v pondělí večer vrátí jako hrdinové. Na letišti na ně bude čekat zájem médií i veřejnosti obecně.

Vítejte ve světě slávy. Pro tohle jste přece v Letňanech ty dlouhé roky dřeli...

Čtěte také

Podcast hokej zblízka