Realizační týmy Letců potkala řada změn
pátek 02. května 2014

Trenérské šachy. Klub posílila pardubická ikona Blažek

Jako by realizační týmy jednotlivých kategorií zažily silné zemětřesení, po němž nezůstal kámen na kameni. U Letců se po sezoně odehrávaly hotové trenérské šachy. Nejzásadnější změna? Letňany už sehnaly náhradu za Jiřího Žůrka, který kromě role kouče působil i jako sekretář klubu. Funkce se od května ujímá nová posila - někdejší útočník Pardubic Tomáš Blažek. Změny se ale týkají všech týmů.

Někteří trenéři dostali na starost nové týmy, u jiných se změnili alespoň asistenti. Jen dvě dvojice koučů zůstaly pohromadě u týmů, se kterými končily uplynulou sezonu.

Po úspěšné záchraně v extralize povede starší dorost do nové sezony Milan Antoš s Janem Zlatohlávkem, kteří vedli tým spolu bok po boku poslední dva zápasy. Martin Uldrich s Petrem Míkou zase zůstali u budoucích šesťáků, tedy dosavadní páté třídy. Tohle trenérské duo během minulé sezony vystřídalo u kormidla legendárního Zbyňka Zavadila.

Ostatní kategorie si budou zvykat na něco nového. Mladší dorost povede nová tvář Tomáš Blažek, který s týmem absolvuje od 5. května letní přípravu. "S kluky se teprve seznámím, ale na práci se už moc těším. Musíme se nejdřív všichni dobře poznat," řekl Blažek, jehož asistentem bude opět Martin Rousek.

Osmou třídu povede dosavadní asistent sedmičky Ladislav Kadaně, jemuž zatím v létě pomůže Jan Mišner. Ten bude během příští sezony pomáhat na střídačce i Martinovi Rouskovi, který dostal na starost dosavadní 6. třídu přecházející do sedmé.

Má to své opodstatnění, tvrdí šéftrenér Vrba

"K tolika změnám v realizačních týmech jsou především dva důvody," vysvětluje šéftrenér klubu Jiří Vrba. "Na základě jich jsme se pro tyto kroky rozhodli."

První důvod? "Dva trenéři nám odešli do Karlových Varů," připomněl rozhodnutí Lukáše Lomického a Jiřího Žůrka. "Pana Lomického jsme měli velký zájem udržet, ale nepovedlo se." Pro Žůrka byla původně připravena funkce hlavního trenéra u mladšího dorostu.

Druhý důvod? "Potřebujeme se vyhnout zažitým stereotypům jak u hráčů, tak i u trenérů," tvrdí Vrba. "Když hráči přecházejí do vyšších věkových kategorií, není vždycky dobré, aby s nimi byl jeden trenér pět nebo šest let. Existují výjimky, ale u nás zatím žádná taková není," dodává.

"Chceme, aby hráči začali pracovat i s jinými trenéry a naopak trenéři aby se vyhnuli určitým návykům. Může spoléhat na některé osvědčené kluky a jiní se pod ním prosazují hůř. I tímhle se pozice některých mohou změnit."


Jeho rozhodnutí se týkalo například i Zlatohlávka, jenž s letošními šesťáky bojoval do poslední chvíle o titul. Ten sám zvažoval změnu poté, co v březnu neuspěl na prestižním turnaji České teplo 2014. Nyní s Ivanem Utěšilem dostane pod dohled dosavadní čtvrťáky, které v 5. třídě čeká první celá sezona na velkém kluzišti.

"Ano, prokázal své schopnosti. Ale už by budoucí sedmáky trénoval třetí rok, a proto jsme i v jeho případě chtěli omezit ten horizont několika let," říká Vrba. "Věřím, že to spoustě třídám jen pomůže."

Čtvrtou třídu znovu povede Jiří Nikl s Markem Horáčkem, který poprvé dostane odpovědnost hlavního kouče ve 2. třídě, kde bude i s Utěšilem. "Nebráním se tomu. Naopak bych tuhle výzvu rád přijal," nechal se Horáček nedávno slyšet. Ten bude v budoucí 3. třídě pro změnu pomáhat Kadaněmu, zatímco Mišner v první Niklovi. "Ale u těch nejmenších je potřeba dozor víc trenérů a my k tomu tak přistoupíme," slibuje Vrba.

Klub ještě nemá jasno v otázce hlavního kouče u juniorů. Jisté je, že u mužstva zůstává dosavadní asistent Nikl. Tým se vyprofiluje později, protože někteří Letci ze staršího dorostu se snaží prosadit v klubech s extraligovou juniorkou. "Proto se během léta zatím spojí příprava juniorů i áčka, což jsou takoví naši přestárlí junioři. Před sezonou uvidíme co dál," přibližuje plány Vrba.

V základně zůstávají trenérky Alena Lehká s Lucií Arazimovou. O brankáře se dál stará Jiří Černoch. V případě, že pražský Lev bude hrát KHL i příští sezonu, mohl by klubu dál vypomáhat Rostislav Haas.

Nové realizační týmy pro příští sezonu

  • Juniorka: Jiří Nikl (hlavní trenér bude určen později)
  • Starší dorost: Milan Antoš, asistent Jan Zlatohlávek
  • Mladší dorost: Tomáš Blažek, asistent Martin Rousek
  • 8. třída: Ladislav Kadaně, asistent Jan Mišner
  • 7. třída: Martin Rousek, asistent Jan Mišner
  • 6. třída: Martin Uldrich, asistent Petr Míka
  • 5. třída: Jan Zlatohlávek, asistent Ivan Utěšil
  • 4. třída: Jiří Nikl, asistent Marek Horáček
  • 3. třída: Ladislav Kadaně, asistent Marek Horáček
  • 2. třída: Marek Horáček, asistent Ivan Utěšil
  • 1. třída: Jiří Nikl, asistent Jan Mišner

Čtěte také

Podcast hokej zblízka