S výchovou nejmenších pomáhá Lucie Arazimová
neděle 18. května 2014

Kráska mezi trenéry. Učí základy bruslení a děti ji milují

Získala si srdce dětí, uznávají ji i jejich rodiče. Od svobodných tatínků dokonce občas dostane pozvání na kávu. Lucie Arazimová ale nemá přednosti jen v ženské kráse, stojí za ní především kus dobře odvedené práce. A v letňanském klubu si jí cení... I proto tahle 25letá studentka dvou vysokých škol dostává pod dohled stále více malých Letců. Jen v jednom budou její ctitelé zklamaní - je zadaná.

Pravidelně ji můžete vídat na kurzech bruslení, kde pomáhá nejmenším ratolestem s prvními "krůčky" na ledě. A to jak těm, které to s hokejem myslí vážně, tak i těm, které si chtějí kontakt s kluzištěm zatím jenom "osahat".

Lucie Arazimová navíc jezdí s děvčaty na závody v krasobruslení, v němž od svých šesti let v Příbrami dříve sama závodila. "Jednou jsem se dozvěděla, že je v Praze synchronizované bruslení, kde jsem poznala jednu holčinu z Letňan. A tak jsem tu po škole začala pracovat," vypráví, co ji přivedlo na sever metropole.

Už to jsou tři roky. Sympatickou blondýnku v Ice Areně potkáte téměř každý den. Na tréninku malinkatých dětí ji jen stěží přehlédnete - často se usmívá, ale umí také zvýšit hlas. Aby ne, čím menší děcko, tím větší práce upoutat jeho pozornost.

"Nejmladším dětičkám je čtyři, pět let. Jsou roztěkané, mají svůj svět. Ale je hezké být u jejich hokejových začátků," říká Lucie Arazimová. "Já jsem docela přísná, nemají to u mě jednoduché. Na druhou stranu chci, aby je to bavilo a znovu se sem příště těšily. Snažím se být jejich trenérkou a kamarádkou zároveň."

A to se jí daří. Někteří caparti ji každý nový den vítají láskyplným obejmutím. Na ledě i mimo něj.

Její sestra pískala olympijské finále v Soči

Jenže počet svěřenců, které má na starost, jí letos narostl, a tak z vedení přišlo nařízení, aby jí na ledě někdo z ostatních koučů pomáhal. Ona na oplátku bude vypomáhat jim u starších tříd. To byla iniciativa nejen majitelů klubu, ale i vedoucích týmů, kteří jsou takovými mluvčími rodičů.

Pro ambiciózní dívku je to určité vyznamenání.

"Když si mě nedávno vedení zavolalo, nevěděla jsem, co se bude dít. Jestli mám čekat něco dobrého, nebo špatného," vzpomíná trenérka. "Pak mi řekli, že budu vypomáhat učit kluky bruslit od první až do páté třídy. Samozřejmě že si toho velmi cením."

Že to není obvyklé? "Jenže i na školení hokejových trenérů říkají, že při power skatingu doporučují využít poznatků z krasobruslení. Možná je to nový trend, aby byly děti všeobecněji zaměřené."

Úspěch to opravdu má. Její tréninkové jednotky tvoří také dovednostní cvičení formou her a zábavy. "A to hlavně na začátku a na konci. Nejdřív je potřebuju nabudit, pak je péruju u bruslení a na závěr musejí odcházet s tím, že je to bavilo." Baví. "Jedna maminka mi vyprávěla, jak se její klouček doma pořád ptá, kdy bude další bruslení. To přece potěší každého," culí se.

Arazimová je důležitou složkou realizačního týmu Letců. Vždyť právě přes ní přecházejí děti s naučenými základy bruslení do žákovských tříd, kde své dovednosti pilují. Svá děcka jí na kurzu bruslení dávají i známí hokejisté - jména jako Marek Černošek, David Pojkar, reprezentanti Ondřej Němec či Jiří Novotný. Nebo Václav Burda, hokejový skaut Ottawy Senators.

Právě jeho syn se od své trenérky skoro téměř neodlepí na krok. "Od jednoho chlapečka ze školky jsem zase dostala fotku," směje se letňanská kráska z hokejové rodiny. Ano, z hokejové. Vždyť její otec hokej hrával, její švagr Jiří Svoboda je čárovým rozhodčím extraligy. A sestra Zuzana? Ta dokonce jako sudí pískala finále ženského olympijského turnaje v Soči!

To Lucie v současnosti nemá povinnosti jen kolem hokeje. Vedle obchodně-právních vztahů totiž studuje také Vysokou školu ekonomickou v Praze. "Chtěla bych u trénování zůstat, vždyť je to spojení koníčku a práce. Na druhou stranu vím, že nestuduju dvě vejšky proto, abych dělala jen tohle," má jasno.

Na její plány do budoucna se už ptali i majitelé klubu, kteří by rádi, aby zůstala. Co ona na to? "Pokud všechno zvládnu skloubit, ráda bych." Držte jí palce. V současnosti finišuje s přípravou na státnice.

Brzy bude před svým jménem mít přídavek Ing.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka