Vrána s Karabáčkem se vrátili z combine testů
středa 04. června 2014

Zábava i makačka, chválí si Letci týden se skauty NHL

Spousta pohovorů s hokejovými skauty, náročné zátěžové testy. A celkově jedna velká zkušenost... Letňanské klenoty Jakub Vrána s Václavem Karabáčkem jsou po týdnu v Torontu už zase zpátky doma. Zatímco prvně jmenovaného hned čeká letní příprava s jeho týmem ve švédském Linköpingu, druhý pokračuje v individuálním tréninku v Praze. Na konci června se jejich jména objeví na draftu NHL.

Kanadské hokejové město hostilo tradiční setkání největších hokejových talentů, které si zámořské kluby detailně prohlíží před vstupním draftem. Vrána s Karabáčkem, dva zářící odchovanci Letňan, nebyli výjimkou.

"Byla to pro nás super zkušenost, ale taky velká zábava,"
svěřil se po návratu Karabáček, jenž minulou sezonu prožil v kanadské juniorce. "Poslední den jsme dělali hodně zátěžových zkoušek. Dřepy, skoky s výskokem, bench, kolo a spoustu dalšího. Dost náročné. Nejlíp se mi asi dělalo balanční cvičení."

Akce se jmenuje NHL Scouting Combine a pozváno na ni bylo 120 mladých hráčů. Kromě Letců ještě další tři Češi - David Pastrňák, Ondřej Kaše a Dominik Mašín. Všech pět se v dubnu postaralo o stříbrný úspěch na mistrovství světa do 18 let a nejlepší střelec turnaje Vrána přiznává, že tahle "placka" měla velký ohlas i mezi zámořskými skauty. "Mluvili o tom takřka všichni. Gratulovali nám k úspěchu," řekl pro server hokej.cz.

Právě on má být nejvýše postaveným Čechem letošního draftu - volba v prvním kole už se bere skoro jako jistota. Což potvrzuje také fakt, že s ním v Torontu chtěli kromě Ottawy mluvit zástupci všech 29 ostatních klubů.

"Bylo to docela dlouhé, otázky se dost opakovaly, ale snažil jsem se k tomu přistupovat poctivě. Jedna se týkala toho, co bych udělal s první výplatou a jak bych naložil s penězi po uzavření kontraktu," přibližuje Vrána. "Občas tam byla i legrace, sem tam jsem zkusil dát nějaký fór, vtipnou odpověď, abych to trochu odlehčil. Se skauty to bylo v pohodě, žádný stres."

"V hotelu jsme na playstationu poráželi Amíky"

Zájem byl i o Karabáčka, s nímž si schůzku domluvilo 15 klubů. Jako první Buffalo, pak San Jose. Poté třeba Winnipeg, Chicago, St. Louis, Tampa Bay či Florida. "Přišlo mi, že San Jose mělo zájem největší. Dlouho mi pokládali otázky a mluvil jsem s nimi už potřetí," přiznal 18letý útočník.

"Ptali se nás pořád dokola - co je moje silná a slabá stránka, co dělají rodiče, jestli mám sourozence, co bych chtěl dokázat... A koho bych si vzal do týmu z reprezentace. Řekl jsem, že Pavla Zachu," zmínil se Karabáček o svém nejlepším kamarádovi z Liberce.

Letci měli také čas na prohlídku města. "Byl jsem tam poprvé a je opravdu nádherné," chválí Karabáček, jenž si mezi ostatními hráči našel také nové kamarády. "Po večerech jsme hrávali playstation proti Amíkům a dávali jsme jim pořádnou nálož," usmívá se. "Všichni jsme spali na jednom hotelu."

S Vránou a jejich agentem navštívili i utkání domácích Marlies proti Texasu ve farmářské AHL. "Byl jsem trochu překvapený, protože mi to přišlo pomalejší než juniorka, kde hraju," přiznává Karabáček. Zato pořádný "fičák" zažil na zmiňovaných závěrečných testech, kde bylo pro juniory připraveno 13 testů zaměřených na sílu, vytrvalost, bojovnost a celkovou zdatnost. 

"Nejvíc mi dal zabrat Wingate, kdy třicet vteřin naplno šlapete na kole. Dal jsem do toho všechno, stejně tak ostatní hráči,"
ujistil Vrána. Ten na konci měsíce míří s rodinou na draft přímo do Philadelphie. Na rozdíl od Karabáčka, jenž zůstane doma a bude se nadále věnovat přípravě.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka