Letcům gratuloval i kouč reprezentace Růžička
neděle 29. června 2014

Jsme na kluky strašně hrdí, ozývá se po draftu z Letňan

Jakub Vrána a Václav Karabáček. To jsou první odchovanci Letců, které draftovaly týmy slavné NHL - navíc v prvních dvou kolech. "Moc jim to přejeme a jsme na ně strašně hrdí. Ale draftem to nekončí," zní z jejich mateřského klubu. Kvarteto oslovených lidí má co do činění buď s oběma talenty, nebo se zámořským hokejem. Jednomu trenérovi dokonce gratuloval i sám reprezentační kouč Vladimír Růžička.

František Kučera, olympijský vítěz z Nagana a spolumajitel letňanského klubu

"Pro nás je to nádherná věc. Ani nevím, kdy se v Česku naposledy stalo, aby byli ve stejném roce draftovaní dva hráči ze stejného klubu. Pro Letce je to obrovská reklama a je hezké, že se Kuba s Vencou nepřestali hlásit k tomu, kde se hokej naučili. Jsme na ně ohromně pyšní... Co se týče výběru klubů - Kuba jako třináctka v pořadí je nádherné číslo, i když jsem trošku doufal, že by mohl skončit i v první desítce. Dostal se do mužstva, pro které pracuje i můj bratr, takže Vojta je určitě taky spokojený. Kuba se má na co těšit - je to organizace fungující na dobré úrovni, kam teď přišel nový generální manažer, který ale v klubu dříve pracoval. Capitals mají trochu vyšší ambice a vše se točí hlavně kolem Alexandra Ovečkina. Vencovo Buffalo nemůže být s posledními výsledky spokojené, a tak se klub snaží dělat všechno pro to, aby šli nahoru. Pro Vencu to sice neznamená, že od září začne hrát za první mužstvo, ale má velikou šanci se do něj probojovat v příštích dvou letech. Hlavně na sobě musí dál pracovat. Jinak Buffalo je menší a klidnější město. A taky studenější, v zimě je tam opravdu zima."

Zbyněk Zavadil, trenérská legenda klubu, která oba hráče v minulosti vychovala

"Jsem hodně spokojený, a to z jednoho důvodu - byl to opravdu velmi úspěšný draft a velkou měrou se na něm podíleli dva hráči z Letňan, se kterými jsem měl možnost roky pracovat. Je to opravdu skvělá vizitka pro náš klub, jsem na ně hrdý. Osobně mě překvapilo, že mi gratuloval třeba Jarda Holík a taky Vláďa Růžička! Není to skvělé? Reprezentační trenér se o ty kluky podrobně zajímá, z čehož vyplývá, že jim může dát brzy šanci. Teď je jen na hráčích, jak se toho chopí a jestli budou na sobě dál pracovat. Oba mi ale udělali radost... Vrána jako třináctý v pořadí je veliký úspěch a taky závazek do budoucna. Na tohle musí navazovat, protože bude o to víc sledován. Podle mě se do NHL dostanou oba, ale důležité pro tyhle mladé kluky je, jestli mají jejich týmy hvězdami nabité první dvě pětky. V minulosti to poznal třeba Vláďa Sobotka v Bostonu, kterého jsem taky trénoval. Na druhou stranu, vzpomeňte si na Tomáše Hertla, který hrál od začátku v první lajně. Volba klubu už je hokejový osud každého hráče, se kterým se musí vypořádat. Buď to zvládne, anebo to nezvládne."

Jan Zlatohlávek, trenér mládeže se zkušenostmi s hokejovou stáží v zámoří

"Samozřejmě že mě potěšili jak Kuba Vrána, tak Venca Karabáček. U Kuby je všeobecně fantastická věc, když je hráč zvolen v prvním kole draftu. Ale ještě důležitější je pro naše dva kluky příznivý výběr z hlediska klubů - mají totiž šanci se v NHL stabilně prosadit. A to platí pro oba... Capitals se nedostali do play off, takže je čeká obměna. Buffalo má poslední sezony špatné a v té letošní to vygradovalo posledním místem. To, že bude znovu budovat tým, naznačuje také fakt, že i když byl Venca na 49. místě draftu, samotný klub si před ním zvolil už tři další hráče. Sabres budou sázet na mladé. Venca to ale nebude mít lehké - sáhli po dvojce draftu Samu Reinhartovi, mají i Brendana Lemieuxe, syna slavného otce Clauda. Bude hodně záležet, jak se mu příští sezonu povede v Gatineau. Právě příští sezona bude z hlediska zdraví a produktivity klíčová pro něj i pro Kubu, který by se měl začít bodově prosazovat už i v seniorském Linköpingu. Jinak je to pro náš klub obrovský úspěch. A inspirace pro ostatní, že se dřinou mohou vypracovat až tak vysoko. Každý má na začátku stejné možnosti."

Petr Míka, trenér mládeže a bývalý hokejista, který si v NHL připsal tři starty

"Draft jsem sledoval, hodně mě pochopitelně zajímal. Třinácté místo je pro Kubu Vránu obrovský úspěch, určitě ho budu sledovat i dále a držet mu palce, aby mu NHL vyšla. Vencu Karabáčka si vybrali také hodně vysoko, druhé kolo a 49. pozice je skvělý výsledek. Podle mě dostanou oba šanci, ty kluby je sledují třeba už čtyři, pět let, vědí o nich všechno a z nějakého důvodu si je vybrali. Kuba má k NHL podle mě blíž, ale vždycky záleží na spoustě faktorů - trenérech, strategii klubu, spoluhráčích i na štěstí. Oba ovšem čeká ještě hodně práce, kluby si je určitě pozvou na kempy a tam se uvidí. Talent na to mají, i když Venca letos smlouvu ještě nedostane. Pošlou ho asi zpět do juniorky, aby navázal na poslední slušnou sezonu... Pro Letňany je to každopádně obrovský úspěch, vezměte si, že klub funguje teprve něco přes deset let. Je to známka toho, že se u nás s mládeží pracuje dobře, že máme kvalitní trenéry. Je to reklama, důkaz pro rodiče, že dát kluka do našeho týmu je dobrý krok. Obrovskou zásluhu na tom má hlavně pan Zavadil, který oba vychoval. On je v práci s mládeží jedinečný."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka