Rozhovor s šéfem Letců a skautem Capitals
středa 02. července 2014

Kuba si hned všechny získal, překvapilo Kučeru po draftu

Když se ze zámoří vrátil domů, hned zavolal trenérovi Zbyňku Zavadilovi. "Protože to, co se teď děje, je jeho obrovská zásluha," tvrdí Vojtěch Kučera. Majitel letňanského klubu prožívá slastné pocity. Nejen že byli Jakub Vrána s Václavem Karabáčkem draftováni do NHL, ale Vrána se navíc dostal do organizace, v níž Kučera pracuje jako skaut. Promyšlený tah? "Spíš příjemná náhoda," usmívá se letňanský šéf.

Neříkejte, že jste si to takhle nepřál. Každého, kdo o vaší práci ví, muselo to spojení vás a Vrány s Washingtonem ihned napadnout.
Ale já do Philadelphie neletěl s úkolem draftovat Kubu Vránu. Jako že by Vojta řekl jméno a Capitals ho vzali? Ne, tak to nefunguje. Zcela narovinu - cílem Capitals na draftu bylo vzít nejlepšího dostupného hráče a bylo jedno, jestli je to Čech, Slovák nebo Kanaďan. Byla to souhra náhod. My jsme volili až jako třináctí a měli jsme několik variant. Když přišla volba, Kuba byl pro nás na nejvyšším místě, ale klidně si ho mohl vybrat někdo před náma. Že to takhle vyšlo, je samozřejmě krásné.

Vedení Capitals jste vy osobně měl určitě co říct. Vždyť toho hráče znáte dokonale.
Ano. Na druhou stranu - když z něj byli jiní skauti nadšení, já emoce krotil. Samozřejmě že jsou mé názory na Kubu pozitivní, ale čím víc ho sledujete, tím víc je to pro vás zavazující. Proto jsem byl taky v některých věcech víc kritický, protože jsem na rozdíl od ostatních viděl i to, co oni neviděli.

Jak to myslíte?
Že když viděl jiný skaut jeden zápas, byl z Kuby opravdu unešený. Jenže já měl možnost vidět daleko víc zápasů, takže k tomu musím zachovat určitý nadhled a krotit emoce. Kuba je výjimečný hráč, kterému přejete, aby to vyšlo. Tím hráčem si ale musíte být naprosto jistí. Jen podotýkám, že volba draftu je kolektivní práce, nad níž diskutuje mnoho lidí v organizaci. Rozhodně to nebyla jen moje zásluha.

Předpokládám ale, že váš názor měl v souvislosti s mateřským klubem velkou váhu.
To, že měl Kuba skvělou sezonu, všichni viděli. Zahrál výborně na osmnáctkách, podmanil si turnaj v tom nejdůležitějším roce. Svému šéfovi jsem samozřejmě říkal svoje názory, odvyprávěl jsem jim o tom hráči všechno. O jeho historii, o tom, čím si prošel, a že přešel do Švédska... Což pak mimochodem hodně zajímalo i tamní média, která si vzpomněla, že kdysi za Washington hrál i bratr Franta. Zajímavý pro ně byl i příběh, že postavil v Česku halu, kde právě Kuba vyrůstal.

Fanoušci Capitals Vránův příchod kvitovali, nicméně volali po kvalitním obránci, který Washington momentálně potřebuje. Co vy na to?
Že právě proto je lepší diskuze fanoušků někdy nečíst. Někteří kovaní fanoušci vždycky raději uvidí v zámoří kované hráče, takže když vezmete Evropana, nemusejí na to reagovat pozitivně. Ale jak už jsem řekl - pro nás není důležité, odkud ten hráč je nebo co tým najednou potřebuje. Protože než takový mladík hokejově vyzraje, stejně trvá nějaký čas, a za tu dobu se může hodně věcí změnit. Za rok můžeme potřebovat úplně jiný post a Kuba se třeba bude náramně hodit.

Jaký to byl pocit, když na jevišti stáli v barvách Capitals hned dva Letci?
Jasně že je to nádherné. Ale je to zásluha především obou hráčů - nejen Kuby, ale taky Vaška Karabáčka. To, že byli oba draftovaní, je obrovský úspěch našeho klubu, na kterém má ohromný podíl i pan Zavadil. Ti kluci si vybojovali pozici, z níž teď mají dobře našlápnuto do NHL, ale pořád to nic neznamená. Teprve to pro ně začíná a budou muset zabrat.

Z videa je zřejmé, jak skvěle se Jakub Vrána cítil v zámořském prostředí. Překvapilo vás to samotného?
Strašně moc. S jakou bravurou se toho všeho ten kluk zhostil a s jakou bravurou tam se všemi komunikoval - to klobouk dolů. Je vidět, že mu Švédsko hodně dalo i po jazykové stránce. Byl hrozně přátelský a bezprostřední, s každým se tam bavil a vtipkoval, byl zdravě sebevědomý. Vůbec se nestyděl, neměl žádný ostych, všem vyprávěl, jak mu volal Ovečkin. Zkrátka lidé si ho tam hned oblíbili a on mezi ně zapadl.

A rovnou za oceánem zůstal...
Přemístil se do Washingtonu, kde má individuální tréninky s osobním kondičním trenérem. Brzy se k němu připojí i Vaněček nebo Walker, další kluci, které klub draftoval. Nemám o něj strach, díky té jeho angličtině se tam rychle rozkouká a bude chápat, co se od něj chce. To je hrozná výhoda.

Kdy by se podle vás reálně mohl prosadit do týmu Capitals?
Záleží, jakou teď bude mít sezonu. Je důležité, aby v Linköpingu pravidelně hrál v prvních třech pětkách a bodoval. Měl by už táhnout i reprezentační dvacítku, možná dostane šanci od Vládi Růžičky v reprezentaci. Za Capitals říkám, že se zatím není kam honit, protože hráč musí nejprve vyspět. Kubu budou lidé z klubu sledovat, pracovat s ním, radit mu. Je to velká investice, takže se nic nesmí podcenit a uspěchat.

Věříte, že se do NHL dostane i Karabáček?
Venca má opravdu dobrou pozici, Buffalo je v přestavbě. V minulosti většinou nepodepisovalo drahé hráče a mělo by sázet hodně na mladé, což potvrdil i draft. Ale stejně jako u Kuby záleží na něm. Já mu věřím.

Co byste vzkázal ostatním Letcům?
Že tihle dva jim dávají velký příklad, a to nejen pro hokej v Letňanech, ale pro hokej v celém Česku. Ostatní kluci mohou získat novou motivaci, je důležité mít nějaké vzory. Je důležité vidět, že se uspět dá. Měli by mít Kubu s Vencou za příklad. Těm dvěma moc gratuluju.

Počet Čechů draftovaných kluby NHL v prvních dvou kolech (éra po Naganu)
1998 - 5, 1999 - 4 (Patrik Štefan a Michal Sivek - dva odchovanci Sparty Praha), 2000 - 7 (Václav Nedorost a Filip Novák - dva odchovanci Českých Budějovic), 2001 - 6, 2002 - 7, 2003 - 5 (Milan Michálek a Michal Barinka - dva odchovanci Českých Budějovic), 2004 - 6, 2005 - 4, 2006 - 5 (Michael Frolík a Jiří Tlustý - dva odchovanci Kladna, jako jediní v 1. kole), 2007 - 2, 2008 - 0, 2009 - 0, 2010 - 1, 2011 - 2, 2012 - 3, 2013 - 0, 2014 - 5 (Jakub Vrána a Václav Karabáček - dva odchovanci Letňan).


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Čtěte také

Podcast hokej zblízka