Co přinese větší útočné pásmo a nový icing?
středa 16. července 2014

Na ledě bude více prostoru. Pro Letce to může být potíž

Revoluční změny čekají evropský hokej. Nejen ten dospělý, ale i ten mládežnický. Mezinárodní hokejová federace IIHF se totiž rozhodla pozměnit pravidla směrem ke zrychlení a zkvalitnění hry a po vzoru NHL zvětšila útočná pásma nebo zavedla hybridní zakázaná uvolnění. Co to znamená pro letňanské Letce? "Čeká nás s hráči hodně, hodně práce," ví už nyní třeba kouč staršího dorostu Milan Antoš.

O metr a půl se od nové sezony posunou obě modré čáry směrem ke středu. Zakázaná uvolnění se budou dojíždět stejně jako v zámoří a záležet bude na postavení obranného i útočícího hráče, zda čároví zapískají, nebo hru pustí.

Změny se budou týkat především kategorií od mladšího dorostu výš, které se postupně přibližují rychlému a dospělému hokeji. A Antoš přiznává: "Pro pomalé a neobratné beky to bude problém."

Kde bude čerpat inspiraci pro přípravu na další sezonu, aby své svěřence ke změnám přivykl, není třeba dlouho hádat. "Mám výhodu v tom, že hodně sleduju NHL. Takže si začnu pouštět videa ze zámořských zápasů," má jasno.

"Co si budeme povídat, nůžky mezi slabšími a silnějšími týmy se rozevřou. Kvalita v této kategorii je bohužel trochu jinde než u nás. Neříkám, že máme špatné hráče, ale o nejvyšší příčky tady bojovat nebudeme. A tyto změny pomohou šikovnějším klukům, kteří se umějí rychle rozhodovat, protože hra se hodně zrychlí,"
vysvětluje Antoš.

Letňanský starší dorost se v uplynulé sezoně až na poslední chvíli vyhnul bojům ve skupině o záchranu. Ani tak ale nehází náročný kouč flintu do žita bez boje. "Výhodou je, že jsou to pořád mladí kluci, kteří změny vstřebávají snáze než dospělí, rádi se učí nové věci. Na nás je, abychom v nich probudili touhu se učit a dostat to do nich," nachází i pozitivní stránku změn.

Jedním dechem ale dodává slova, která už zazněla v jeho hodnocení první fáze přípravy na příští ročník: "Je třeba, aby kluci trénovali. Přístup k tréninku od nich a jejich rodičů je špatný. Ne, že by neuměli trénovat, spíš na tréninky často ani nedorazí."

Pro rady se bude chodit k hráčům z NHL

Vedení Ice Areny ještě nemá jasno, kdy přesně dojde k přemalování ledové plochy. "Jisté jenom je, že to bude na té větší. Je to ale téma, které budeme co nejdříve řešit," přiznává jeden ze spolumajitelů haly i klubu Vojtěch Kučera.

Antoš kromě pohovorů se svými svěřenci hodlá pro přípravu na změny pravidel udělat maximum. "Rád bych se sešel s pár kluky, kteří NHL hrají, abych se jich zeptal, jak řeší různé situace, co jim k tomu tam říkají trenéři," plánuje.

Nápad IIHF ale vítá. A to nejen on, nýbrž také Jiří Vrba. "Teoreticky by mělo padat více branek," tvrdí klubový šéftrenér mládeže.

"Letňany mají obránce s dobrou střelou, kterým by to mělo svědčit. Jenže problém je ten, že u ná hodně duní mantinely - střela je razantní, ale ne tak přesná," dodává Vrba s lehkým úsměvem. "Musíme na práci obránců zapracovat. Pro ně to teď bude daleko těžší, než dosud. Chci se jim osobně hodně věnovat," doplňuje Antoš.

Oba se shodují, že změny pravidel se dotknou hlavně obou dorosteneckých družstev. Důvod? "Mladší kluci si ten metr a půl od modré čáry prostě dojedou, protože je to na ně stejně daleko. Navíc do žákovských kategorií se zakázané uvolnění dojíždět nebude a v jeho případě se navíc může ještě střídat," tvrdí Antoš. I on má zkušenosti s mladšími ročníky.

Potvrdí se jejich slova? A jak nakonec v Letňanech na změny zareagují? Sezona startuje za dva měsíce.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka