Junior Pavičević přispěl k výhře dvěma góly
pondělí 08. prosince 2014

Jde si za snem. Ze Záhřebu proto skončil až v Letňanech

Mak Pavičević. Že vás to jméno táhne na Balkán? Útočník letňanské juniorky se tam skutečně narodil. Dokonce se v tak nehokejové zemi jako Chorvatsko naučil během svých dětských let bruslit a objevil v sobě vysoké sportovní ambice. "Chtěl bych dostat stipendium v Kanadě a hrát tam dál hokej," svěřuje se. Útočník Letců přispěl k nedělnímu vítězství 7:3 nad Mostem dvěma přesnými zásahy.

V deseti letech se kvůli hokeji stěhoval do Česka. Začínal na Slavii, jenže když ho potkalo zranění achillovky, vrátil se na rok do Chorvatska. Pak přijel zpět - nejprve jako hráč Kobry, potom do Velkých Popovic. A v letošní sezoně coby posila Letců.

Mak Pavičević má sen, který ho dovedl až do letňanského klubu. Jako přestupní stanice, v níž se má hokejově zdokonalovat. Hledal kvalitní tréninkové zázemí s prvoligovým juniorským týmem na úrovni. "Děkuju trenérovi i všem klukům, jak mě v létě skvěle přijali. V Letňanech se mi líbí."

Co například? "Jsou tu čtyři tréninky týdně, můžeme chodit do posilovny. Je to Praha. A já potřebuju trénovat co nejvíc," říká. "Navíc tu hrají kluci, kteří ještě nedávno působili v extralize staršího dorostu. Když máte dobré spoluhráče, můžete být lepší i vy sám."

Příští rok 18letý rodák ze Záhřebu maturuje a pak by rád na zámořskou štaci. Zda se mu to podaří, záleží především na něm. Tenhle cíl měli doma nastavený od začátku, jeho rodiče se kvůli němu obětovali. Nejprve se s ním do Prahy odstěhoval otec. Teď tu žije s matkou.

V Chorvatsku jsou jen dvě kryté hokejové haly

Byl to tatínek, který ho kdysi vzal na hokejový zápas. Ten sport si zamiloval a od šesti stál na bruslích. Mimochodem - Záhřeb je jediné chorvatské město, které má hokejové kluziště. Celkem jsou tři, z toho jedno pod širým nebem, takže otevřeno pouze přes zimu.

"Bruslit jsem se naučil celkem rychle, i v ostatních věcech jsem ostatní kluky doháněl. A v Letňanech cítím, že jsem udělal za pár měsíců pokrok," tvrdí. Páteční porážce juniorů 1:2 s Hvězdou sice nezabránil, ale v neděli byl jediným dvougólovým střelcem. Ještě dnes ho ale mrzí, že se tým neprobil do fáze o postup a sezonu dohraje jen bezvýznamnými zápasy.

"Strašně moc jsem chtěl postoupit a hrát utkání s kvalitními soupeři. Když se to nepovedlo, říkal jsem si, že to bude hrozné," přiznává. "Na druhou stranu - teď si můžete zkoušet různé věci, protože už o nic nejde. Snažím se na tom najít něco pozitivního."

Pavičević, jehož vzor je ruská hvězda Jevgenij Malkin, patří v juniorech mezi mladší hráče. Nastupuje na pozici centra. "Vždycky jsem byl hráč, který radši přihraje do prázdné, než aby dal gól," říká na dotaz, jak by se popsal. "Miluju post centra. Rád hraju buly a rád mám větší volnost, takže se na hřišti můžu pohybovat, kde chci. Taky mi jde ale o to, aby naše lajna dala víc branek, než dostane. Bránění mi není cizí."

Což může dokázat i v chorvatském týmu. Pavičević je dalším Letcem, jenž obléká reprezentační dres. Už má za sebou "béčkové" mistrovství světa osmnáctek a tento víkend bude startovat na světovém šampionátu dvacítek divize B. Ten se hraje ve Španělsku.

Hvězda Praha - HC Letci 2:1 (0:0, 0:1,2:0)

Branka hostů: Bartoš.

HC Letci - Most 7:3 (2:1, 1:2, 4:0)
Branky domácích: Pavičević 2, Honetschlager, Zeliska, Kučera, Husák, Rulf. Asistence: Homolka 2, Bartoš 2, Špičan.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka