Malí Letci jsou velkým překvapením sezony
čtvrtek 18. prosince 2014

Proměna pětky. Jak se z outsiderů stal stroj na vítězství

Po minulé sezoně byste si na ně nevsadili ani groš. V úvodu roku začali tehdejší letňanští čtvrťáci hrát "velký" hokej a na celém kluzišti se adaptovali jen velmi pomalu. Porážka střídala porážku... Jenže teď je ze čtvrťáků sebevědomý tým páťáků, který se naučil vítězit. Tihle Letci jsou znovu jasným důkazem toho, že když si ve sportu začnete pořádně věřit, můžete být mnohem, mnohem lepší.

Začalo to v létě, kdy se nastupující pětce podařilo vyhrávat první přípravné zápasy. Pak z toho bylo první místo na turnaji v Brně. A také turnajový titul v Karlových Varech. S týmem tou dobou už několik měsíců pracoval Jan Zlatohlávek, který ho s Ivanem Utěšilem na jaře převzal. 

Malí Letci jako by najednou prozřeli.

Vlastně hrají svou první celoroční soutěž, v níž se nedávno přehoupli do své druhé poloviny. V celkem 18členné tabulce jsou třetí - přitom takový výsledek při vzpomínce na minulý ročník nikdo nečekal. 

"Chci vyhrávat, ale v rámci fair play. Nicméně se řídím tím, že by na výsledek nemělo mužstvo doplatit kvůli jedinci," říká Zlatohlávek. "Nejsem zastáncem toho, abychom přišli o body jen proto, že mají hrát všichni."

Proto často jezdí v den volna po přátelských zápasech s hráči, kteří zatím nedostávají moc prostoru v žákovské lize. "Tam mají příležitost se ukázat a probít se sestavou. Ať něco zkusí, nevadí, když se to pokazí."

Trenér Zlatohlávek je známý svou energií. Precizní přípravou. Motivačními hesly, která si přivezl z někdejší stáže v zámoří. I tím, že nemá rád porážky. Také v sezoně prohráli páťáci jen třikrát, což je nejmíň ze všech letňanských kategorií. Z posledních 14 zápasů mají 13 vítězství.

Co všechno se změnilo?

"Na začátku byla řada kluků nevychovaná a nedisciplinovaná. Nic nemělo řád," vzpomíná kouč. Jedna z prvních věcí, kterou udělal, byl zákaz vstupu rodičům do kabiny. Pár dětem, které to neuměly, raději zavazoval brusle sám. "Na rodičovské schůzce jsme si nastavili jasná pravidla, kde jsem řekl, co si trenéři představují. Všichni dostali instrukce, co mají jejich děti jíst a pít. Na soustředění jsme pak režim zapracovávali."

Vše začalo parádně fungovat, dostavily se první úspěchy. A s nimi rostla sebedůvěra každého jedince. Když si měl tým zvolit kapitána s asistenty, trenér to nechal v tajné volbě na hráčích, aby se naučili cítit zodpovědnost. Céčko dostal Petr Panýr.

V pětce už je zvykem, že role kapitána putuje na některé zápasy tomu, kdo si to momentálně zaslouží. "Celé mužstvo se za těch pár měsíců semklo," všiml si Zlatohlávek. "Řada kluků se viditelně zlepšuje, tréninky jsou intenzivní."

Vypořádají se s absencí nejlepšího brankáře?

Tým momentálně táhnou jména jako Křišťan, Uher, Kudrna, Štípek či obránci Šercl se zmiňovaným Panýrem. Ale největší roli v celé té proměně hrál někdo jiný. Řeč je o brankáři Lukáši Malantovi, který se před sezonou vrátil do Letňan ze Sparty. "Kdybych měl říct, co je pro nás nejdůležitější, pak řeknu právě jeho," netají Zlatohlávek. "Je to podle mě nejlepší gólman v republice z ročníku 2004."

Jenže Malanta si tento týden definitivně přetáhla do svého mužstva šestka, kde má vytvořit zdravou konkurenci jejím brankářům. Jeho výjimečnosti si všiml i tamní trenér Martin Uldrich. "Lukáš je nesmírně pracovitý kluk," popsal ho. "Když přijde na trénink, je maximálně soustředěný a dává tomu všechno. Vnímá vás a poslouchá."

Příští týdny ukážou, jak se s jeho absencí poperou vrstevníci z pětky. Té pětky, kterou si jejich lodivod před sezonou přál vidět alespoň ve středu tabulky. Teď Zlatohlávek ví, že si společně nasadili vysokou laťku a poprvé raději zvolil o Vánocích volno místo turnajů. 

"Jedeme pořád s plynem na podlaze. Otázkou je, jak dlouho to vydržíme."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka