Pro Davida Kalinu bylo vybráno 10 tisíc korun
úterý 23. prosince 2014

Letci = rodina. Nemocnému hráči předají finanční sbírku

Čas vánoční je časem splněných přání. Tak trochu symbolicky si jedno v nejbližší době splní letňanský útočník David Kalina. Před pár měsíci bojoval o život s těžkou nemocí, od té doby se trpělivé zotavuje, aby si mohl splnit sen - vrátit se zase k týmu a hrát hokej. A zanedlouho k tomu udělá první krůček... Letci mu k návratu na led přejí pevné zdraví a na podporu předají rodině šek na 10 tisíc korun.

Bude to ještě nějaký čas trvat, než si David Kalina zahraje znovu hokejový zápas. Na led se měl jít sklouznout už na začátku prosince, jenže lékaři mu svolení během léčby odložili o měsíc. "Všechno se mu úspěšně hojí, kromě stehenní kosti," říká jeho maminka Nataša. "Nechceme nic uspěchat. Nechceme, aby někde nešťastně upadl a zranil se. Za to riziko to nestojí."

David měl nastupovat prvním rokem za extraligový mladší dorost. V úvodu sezony ho však náhle postihla zákeřná nemoc a bylo po hokeji. Celý jeho příběh, v němž rychle přehodnotil své životní priority, si můžete přečíst ZDE.

Klub mu během rekonvalescence vyjadřoval podporu vzkazy od všech týmů na velké tabuli Ice Areny, kde postupně přibývaly další a další. A uspořádal finanční sbírku, která má 14letému chlapci alespoň trochu zpříjemnit léčbu.

David Kalina se na konci tohoto roku postaví znovu na brusle při trénincích 5. třídy, kde působí jeho bratr Filip. Při té příležitosti mu Letci předají šek na 10 tisíc korun.

Na této částce se dobrovolným příspěvkem podílela většina mužstev, čtyřmi tisíci korun přispělo i samotné vedení. "Všichni Davidovi přejeme hlavně pevné zdraví a co nejbrzší návrat na led. Rádi ho zase každý den uvidíme mezi námi," vzkazuje šéf klubu Vojtěch Kučera.

Kalinu sbírka překvapila. "Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kdo se do ní zapojil. Chci poděkovat Vojtovi a Frantovi Kučerovým, kamarádům a spoluhráčům a všem dalším hokejistům od první třídy až po muže," stojí v prohlášení, které napsal sám David.

"Jsem hrdý na to, že jsem členem klubu, který se v takových těžkých chvílích umí za své hráče postavit a podržet je. Samozřejmě mé díky patří i mým rodičům, oni se mnou prožívali každý den mé nemoci i dny, kdy se můj stav začal zlepšovat."

Obě prohlášení jak Davida Kaliny, tak rodičů Kalinových si můžete přečíst na konci tohoto článku.

Rekonvalescent zatím žije v naději, že bude hrát hokej ještě tuto sezonu. Je pozitivně naladěn, ale jeho rodiče jsou opatrnější. "Neumíme odhadnout, jak dlouho léčba potrvá, ale podle mě se na jaře vrátit do stoprocentní zátěže nestihne," myslí si o jeho vyhlídkách Nataša Kalinová.

"David by šel hned na led, prý se cítí dobře a už by nejraději chodil běhat. To ale zatím napřipadá v úvahu, naopak opatrné bruslení mu už na rehabilitiaci schvalují."


Tak ať se Davidovi daří už jen lépe.

Kdo přispěl Davidu Kalinovi

3. třída: 500 Kč
4. třída: 1000 Kč
5. třída: 650 Kč
6. třída: 900 Kč
7. třída: 1000 Kč
8. třída: 550 Kč
mladší dorost: 600 Kč
starší dorost: 800 Kč
vedení klubu: 4000 Kč

Vyjádření Davida Kaliny

Kamarádi a hokejoví fandové z Letňan,

jsem strašně mile překvapen a mockrát děkuji všem za morální podporu, která mi také pomohla poslední měsíce při překonávání zdravotních problémů. Rád bych se co nejdříve úplně uzdravil, chci se dostat zpět do formy tak, abych mohl být zase oporou týmu. Budu muset začít postupně: cítím, že nemoc a následná rekonvalescence mi ubrala síly, ale nikoliv odhodlání. Už se opět hýbu a lehce cvičím.

Napřed na konci prosince plánuji vyrazit na led rozbruslit se s pátou třídou. Tam uvidím, jak to půjde. Doufám, že do plných nastoupím koncem ledna, pokud budou lékařská vyšetření OK. Už mi děsně chybí kontakt s kamarády z týmu na ledě i v kabině, i když se s některými občas vídáme a píšeme si.

Překvapila mě sbírka na mou podporu a její výsledek mě samozřejmě potěšil o to víc. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kdo se do ní zapojil. Chci poděkovat Vojtovi a Frantovi Kučerovým, kamarádům a spoluhráčům a všem dalším hokejistům od první třídy až po muže. Jsem hrdý na to, že jsem členem klubu, který se v takových těžkých chvílích umí za své hráče postavit a podržet je. Samozřejmě mé díky patří i mým rodičům, oni se mnou prožívali každý den mé nemoci i dny, kdy se můj stav začal zlepšovat.

Po celou dobu myslím na hokej, na to, co bude dál. Přeju si nastoupit a hrát zase na vrcholové úrovni; navázat na moment, kdy se moje hokejová kariéra tak nečekaně přerušila. Těším se, až vyjedu zase na led - třeba s novou helmou a novou super hokejkou. Nebo bych rád koupil něco mamince a tátovi, že mi v těžkých chvílích pomohli.

Těším se na vás všechny a děkuji za podporu!

David Kalina - "Kalinátor"

Vyjádření rodičů Kalinových

Milí hráči HC Letňany a rodiče,

děkujeme všem těm z vás, které příběh našeho syna zaujal a rozhodli se přispět na jeho nástěnku nebo do sbírky, kterou klub uspořádal. V takových momentech teprve člověk naplno docení hodnotu toho, co bere za samozřejmost - zdraví. V takových chvílích jsou ostatní věci jaksi malé a bezvýznamné.

Nás, rodiče, zaskočilo, s jakou rychlostí nemoc udeřila. Kdyby David nebyl dostatečně odolný díky dobré tělesné průpravě a fyzičce, dnes už by tu s námi nebyl. Zásadní poučení pro nás do budoucna je nepodceňovat zdánlivě banální zdravotní potíže a u lékaře se nenechat odbýt diagnózou nataženého svalu a aspirinem.

Velice příjemně nás překvapila odezva a podpora klubu v rovině morální, ale i materiální. Je prima, pokud osud žádného člena není ostatním lhostejný a platí dumasovské "Jeden za všechny, všichni za jednoho".

Klubu samozřejmě přejeme úspěšné pokračování hokejové sezony, všem hráčům a rodičům pak děkujeme za podporu a přejeme pevné zdraví, štěstí a pohodu v novém roce.

Nataša a Daniel Kalinovi

Čtěte také

Podcast hokej zblízka