Letci odehráli poslední zápasy v roce 2014
úterý 23. prosince 2014

Žáci nezklamali, všichni si pod stromeček nadělili body

Žákovské týmy čekaly poslední duely před vánoční pauzou. A program byl nabitý. Dva zápasy ve dvou dnech či tři utkání během čtyř dnů - to není úplně běžné. Žáci ve všech případech srdnatě bojovali, přičemž ne vždy to vyšlo, ovšem v celkovém součtu byli všichni spokojení. Žádné z mužstev totiž vyloženě nepropadlo. Na své výkony tak budou chtít Letci minimálně navázat i v následujícím roce.

Vítězství i porážka, Uher dal dva hattricky

Pětka odehrála více jak polovinu sezony ve velkém stylu, jejich bilance 17 výher a 4 porážek skutečně stojí za pozornost. Před Vánocemi Letce čekal dvojduel. Nejprve doma nestačili na první Slavii, které podlehli 4:9, dva dny na to si spravili chuť s Hvězdou Praha, kterou naopak přehráli 10:5.

Trenér Jan Zlatohlávek byl v obou případech spokojený, pouze litoval některých chybějících hráčů. "Celou sezonu máme poměrně stabilní kádr, ale v závěru roku nám někteří hráči chyběli, což se viditelně podepsalo na výsledku. Herní projev byl ovšem velice dobrý, rozdíl byl v tom, že Slavia své šance proměnila," popisoval hlavní příčiny porážky.

Druhé utkání naopak Letci zvládli a dali si tak hezký vánoční dárek. "S Hvězdou to bylo těžké, hrála pěkný hokej. Šla do vedení, my to ale otočili. Do třetí třetiny se šlo s otevřeným výsledkem, my dostali dva slepené góly a já musel střídat brankáře. Až na chvilkovou ztrátu koncentrace to byl velice povedený výkon," nešetřil kouč chválou.

Radost neskrýval, jeho svěřenci ho náramně potěšili. "Panuje veliká spokojenost s herním projevem v obou zápasech." Za pozornost rozhodně stojí i jméno Patrik Uher. Letňanský útočník v obou zápasech zaznemanel hattrick.

5. třída: HC Letci - Slavia Praha 4:9 (2:4, 1:2, 1:3)
Branky domácích: Uher 3, Štípek. Asistence: Blažek, Šercl, Štípek, Urban. 

Hvězda Praha - HC Letci 5:10 (1:4, 1:1, 3:5)
Branky hostů: Uher 3, Sabol 2, Šercl 2, Blažek, Křišťan, Panýr. Asistence: Blažek 2, Štípek 2, Kalina, Křišťan, Šercl, Uher.

Průvan v kabině přinesl výrazné zlepšení

Letňanská šestka rovněž neprožívá špatnou sezonu a na své předešlé výkony chtěla navázat i v posledních dvou utkáních v kalendářním roce 2014. To se týmu povedlo na padesát procent. Nejprve v pondělí nestačil na pražskou Slavii 3:6, den poté si však hladce poradil s Hvězdou 10:2.

"V utkání se Slavií jsme byli jednoznačně slabší. Oni nás přehrávali úplně ve všem, měli lepší pohyb po hřišti a byli i důraznější v osobních soubojích. Bylo tomu tak po celý zápas," hodnotil duel trenér Martin Uldrich.

S odvedeným výkonem nemohl být spokojený, proto po zaznění sirény udělal v kabině pořádný "vítr". "Po zápase jsme si něco řekli v šatně, protože to bylo opravdu špatné. Přes víkend jsme byli na turnaji, takže jsme cítili i určitou únavu. Rozhodně to nebylo ono," přiznal kouč.

Zápas s Hvězdou byl opačného ražení, najednou byli Letci plni elánu. "Kluci makali opravdu dobře jako tým, byli koncentrovaní. Zkrátka si po předchozím utkání uvědomili, co dělali špatně. V první třetině bylo hodně nepřesností, co se týče přihrávek, ale pak se to zlepšilo a bylo tam i několik pěkných hokejových akcí," popisoval týmové zlepšení.

V novém roce chce navázat na předchozí výkony a vybrousit určité detaily. "Doufám, že vyštípeme ty špatné věci, co se týče přístupu. Snažíme se tvořit kolektiv a ne individuality, kterých tam je hodně. Občas je to složité." 

6. třída: HC Letci - Slavia Praha 3:6 (2:3, 1:1, 0:2)
Branky domácích: Tůma, Václavík, Vlasák. Asistence: Vlasák, Strnad, Broš.

Hvězda Praha - HC Letci 2:10 (0:2, 2:4, 0:4)
Branky hostů: Strnad 2, Broš 2, Barratt, Tůma, Václavík, Vlasák, Dobrov, Ullrych. Asistence: Straka 3, Vlasák, Smrt, Dobrov, Ullrych, Bucek, Tůma, Smrt, Čech, Novotný.

Sedmička bojovala a s favoritem nezklamala

Sedmáci se celou sezonu potýkají s nízkým počtem hráčů, přesto s tímto "hendikepem" srdnatě bojují. Ani tentokrát nezklamali, když po těsné domácí prohře se Slavií 4:5 převálcovali pražskou Hvězdu 9:2.

"Se Slavií jsme podali dobrý a srdnatý výkon. Kluci to odehráli podobně jako ten druhý zápas, ovšem na sešívané to bohužel nestačilo," řekl se vztyčenou hlavou trenér Martin Rousek.

Na Hvězdu si však jeho svěřenci opatřili ostré náboje a v utkání neponechali nic náhodě. "Bylo to zasloužené vítězství po výborném výkonu hlavně od poloviny zápasu. Jasně jsme je přehráli, byly tam pěkné akce, které jsme dokázali využít. Kluci si to dávali, rychle jsme chodili dopředu." V utkání zaznamenal čtyři góly a jednu asistenci Adam Stupka, hattrick a dvě asistence přidala posila Bespalčenko a dvě trefy a přihrávku měl i Filip Jansa. Všichni tři hráči se gólově prosadili i v předchozím zápase.

Od svého mužstva Rousek nemohl dostat lepší dárek k Vánocům. "Takhle bychom si představovali, že budeme pokračovat v dalším průběhu sezony. Líbilo se mi nasazení i nadšení kluků, před svátky mi udělali radost," dodal na závěr.

7. třída: HC Letci - Slavia Praha 4:5 (0:2, 2:2, 2:1)
Branky domácích: Adamec, Bespalčenko, Jansa, Stupka. Asistence: Bespalčenko.

Hvězda Praha - HC Letci 2:9 (1:1, 0:3, 1:5)
Branky hostů: Stupka 4, Bespalčenko 3, Jansa 2. Asistence: Adamec 2, Bespalčenko 2, Hlaváč, Babovák, Stupka, Jansa.

Osmáci čelili velkému zápasovému vytížení

Osmička měla hodně nabitý program. Tři zápasy ve čtyřech dnech, to se moc často nevidí. Přesto se Letcům nevedlo nejhůř, ale určitě to mohlo být ještě lepší. Utkání v Kolíně jednoznačně podcenili a prohráli 0:4, se Slavií posléze ubojovali cennou remízu 5:5 a v poslední duelu se konečně radovali, když porazili Hvězdu 5:2.

"V sobotu jsme doslova rupli v Kolíně. Byl to nekoncentrovaný výkon, mysleli jsme si, že je v pohodě porazíme. Nic nám v tom zápase nešlo, působili jsme odevzdaně," řekl smutně kouč Ladislav Kadaně.

V druhém duelu mohl být minimálně spokojený s bojovností svých svěřenců. "Se Slavií to bylo malé derby, oni jsou proti nám vždycky vyhecovaní. Výsledek 5:5 je pro nás dobrý, ale vývoj tomu neodpovídal. Mohli jsme prohrát, nakonec jsme se zvedli, za to chci klukům poděkovat. Dvakrát jsme je dotáhli, nevzdali se a pořád bojovali. Začátek nám utekl, ale bod je dobrý."  

Závěrečný zápas přinesl plný bodový zisk a pod stromeček tak mohou jít hráči se vztyčenou hlavou. "Na Hvězdě nám ze začátku chyběly síly, ale naštěstí jsme se zvedli vyrovnávajícím gólem na 1:1 a od té doby jsme je začali přehrávat," krátce shrnul průběh utkání. 

A co do nového roku? "Klukům přeji hezké svátky a děkuji za odvedené výkony. V novém roce bychom chtěli pokračovat ve hře, kterou předvádíme. Tedy s výjimkou posledních zápasů, které se nám úplně tak nevyvedly."

8. třída: Kolín - HC Letci 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

HC Letci - Slavia Praha 5:5 (1:2, 1:2, 3:1)
Branky domácích: Klimo 2, Duchan, Pinkas, Vrba. Asistence: Skutina, Pinkas, Tzovairis, Vrba, Krutil.

Hvězda Praha - HC Letci 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)
Branky hostů: Klimo 2, Pinkas 2, Tzovairis. Asistence: Pinkas 2, Duchan, Vrba.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka