Krutil s Adamcem se zúčastní "MS" do 13 let
úterý 10. února 2015

Ducks, Red Wings, Rangers. Dva Letci letí dobýt Ameriku

Ten turnaj má mnohaletou tradici a každý rok nabírá na stále větší prestiži. Akce s názvem Tournoi International Pee-Wee v kanadském Québeku je považována za neoficiální mistrovství světa hráčů do 13 let. Letošní ročník se týká i Letců, kteří v českém výběru budou mít hned dvojnásobné zastoupení. Útočník Václav Adamec s bekem Michaelem Krutilem odlétají s týmem do zámoří už ve středu.

České mužstvo má stejně jako každý rok ty nejvyšší ambice. A Aleš Horký, jeden z jeho trenérů, o obou letňanských hráčích tvrdí: "Rozhodně do našeho kádru patří."

Ten se přitom skládal v několika fázích, na seznamu původně bylo kolem stovky adeptů. "Rozdělili jsme je na tři skupiny: pět až šest jich mělo účast jistou, aniž by museli na první kemp. Dalších šest až sedm si ji vybojovalo hned ze začátku. Zbytek se rval o nominaci až do poslední chvíle."

Krutil podle něj patřil hned do první skupiny, o níž trenéři měli předem jasno. "Dostali jsme na něj reference. Pozvali jsme si ho a hned potvrdil, jak dominantní je. Vyčnívá nad ostatními skvělým přehledem ve hře, má z obránců nejlepší rozehrávku a kromě dobré defenzivy umí podpořit i útok," popisuje Horký hráče, jenž celou sezonu nastupuje v Letňanech s o rok staršími za osmou třídu.

Krutilův parťák Adamec? Třeba Martin Rousek, jenž ho v sedmé třídě trénuje, říká: "Snaží se chodit hned do brány a hraje s hlavou nahoře. Někdy to přežene s kličkováním, někdy by mohl spíš přihrát, ale důležité je, že má výborné bruslení a dobrou koncovku. Nedostatky se může naučit."

"Je to kvalitní hráč, kterého jsme zařadili do té druhé skupiny," líčí Horký. "Netrvalo mu dlouho, aby nás přesvědčil. Dobře se pohybuje a chytře řeší situace před brankou. Může být pro náš útok platný."

Výprava Czech Knights do Kanady odlétá ve středu, během úterka ještě absolvovala jednodenní kemp v Českých Budějovicích. Tým měl v plánu naposledy nacvičit různé herní varianty a udělat si krátký teambuilding. V přípravě stihl sehrát jen pár zápasů.

Hned po příletu do dějiště turnaje ho čekají necelé dva týdny jedinečných zápasů a výletů po okolí. Hráči budou po příletu rozděleni po dvojicích do tamních rodin, kde se o ně budou starat. Letci by měli bydlet spolu.

"Už se moc těším,"
vyjádřil se nedávno v rozhovoru pro klubový web Adamec a Krutil samozřejmě prožívá to samé. I Pavel Zacha starší, jenž je manažerem českého výběru, tvrdí: "I díky dojednaným soupeřům to pro všechny bude nezapomenutelný turnaj."

To rozhodně ano. Na šampionát ročníku 2002 se sjede kolem stovky týmů z celého světa a mezi nimi budou i žákovské celky tradičních klubů NHL. Hned s některými se už Czech Knights najisto utkají, nezávisle na vývoji v turnaji. Na některá utkání přitom chodí v aréně Colisée Pepsi až deset, dvanáct tisíc diváků.

"Turnajový systém nám může zavřít cestu do dalších bojů třeba už po dvou porážkách, ale i kdyby se tak stalo, různé týmy už si mezi sebou dojednaly přátelská utkání," říká Horký. Dva Letci tak najisto nastoupí třeba proti žákům newyorských Rangers i Islanders, Anaheimu Ducks nebo Detroitu Red Wings.

Jak si povedou v samotném turnaji, můžete sledovat ZDE.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka