Letňanský tým skončil čtvrtý v lize žáků
neděle 05. dubna 2015

Největší pokrok. Je za námi kus práce, říká kouč páťáků

Ještě před rokem platili za "nechtěné děti" bez kázně a talentu. Jenže žáci páté třídy jsou důkazem toho, že poctivá práce přináší ovoce. Zatímco v minulé sezoně prohrávali jeden zápas za druhým, v té letošní dokázali porážet i nejlepší týmy ligy. "Těžko popsat, jak moc jsem vyčerpaný. Občas to pro nás bylo extrémní úsilí," hodnotí uplynulé měsíce hlavní trenér Jan Zlatohlávek.

Právě letňanský kouč byl základním kamenem tak výrazné proměny, která malé Letce zastihla. Tým "outsiderů" převzal loni na startu suché přípravy, ale první úspěchy slavil už na letních turnajích před startem žákovské soutěže.

"Tuhle sezonu hodnotím jako velmi úspěšnou, protože hlavním cílem bylo stabilizovat tento ročník, což se povedlo," těší Zlatohlávka. "Děkuju všem trenérům, kteří se podíleli na přípravě našeho týmu. Včetně vedoucí mužstva a lidem, kteří nám nějakým způsobem pomohli v přípravě i zázemí," nezapomněl kouč. 

Když páťáci byli ještě čtvrťáky a z minihokeje přecházeli na velké kluziště, z 10 zápasů přeboru uhráli dvě remízy a jediné vítězství. Z tehdejších výsledků vznikaly pochybnosti, zda má v sobě mužstvo vůbec potenciál vítězit.

Bilance letošní sezony? Ze čtyř účastí na turnajích přivezli tři medaile, z toho dvě zlaté a jednu stříbrnou. A ve 34 ligových kolech zaznamenali 25 výher, jednu remízu a 8 porážek, což v konkurenci 18 týmů znamenalo 51 bodů a celkové 4. místo.

Přitom se jednalo o soutěž ročníků 2003 a 2004. "My ale nastupovali s týmem 2004 a k tomu se třemi hráči ročníku 2005," připomněl Zlatohlávek.

Jistotu dodával brankářský tandem

U zajímavých statistik ještě zůstaňme. Protože Letci dokázali něco, co je třeba ocenit... I přes 4. místo se našel jen jediný soupeř, pražská Slavia, který je porazil v obou vzájemných utkáních. S dalšími šesti mužstvy, včetně vítězné Sparty, s nimiž jednou prohráli, měli nakonec v součtu obou duelů lepší skóre - tzv. "tiebreaker", a tudíž i kladnou bilanci. 

Letňanského trenéra tato čísla těší: "Ve vzájemném měření sil nás předčil pouze jediný tým ligy, což je super." Letci se navíc mohou chlubit prvenstvím v počtu nejméně obdržených branek, když inkasovali jen 90krát. To je úctyhodný průměr 2,65 branek na zápas.

Úctyhodný proto, že se v lize mladších žáků příliš nebrání a dvouciferné výsledky tu jsou zcela běžné. "Proto hluboce smekám před Lukášem Malantem a Jakubem Hnízdilem za to, jaké výkony v brankovišti předváděli," vysekl Zlatohlávek poklonu gólmanskému tandemu. 

Nezmínil ale jenom je. V kádru se začala projevovat také řada individualit. Nejen v ofenzivě, ale i v obraně.

A právě tu lodivod střídačky označil za stavební kámen. "V dnešním moderním hokeji rozhoduje hra obránců, a to nejen precizní defenziva, ale i rozehrávka pod tlakem a schopnost podpořit útok," vysvětluje Zlatohlávek. "Naši obránci se to naučili plnit, a proto bylo mužstvo schopno produkovat úspěšný styl hokeje." Obzvlášť vyzdvihl Petry Panýra či Kalistu a především pak nejproduktivnějšího beka Davida Šercla, jenž v týmových statistikách ovládl i tabulku pravdy, tedy hodnocení +/-, se 74 kladnými body. 

Bylo by však nefér opomenout útok. A proč ještě chvíli nezůstat u čísel?

Obranu doplňovala produktivita vpředu

Když už byla zmínka o dvouciferných výsledcích, Letci se činili i po ofenzivní stránce. Hned v deseti utkáních vstřelili 10 a více branek a celkově si jich připsali 251, což je průměr 7,4 gólů na zápas. 

Lídrem týmové produktivity se stal Tomáš Kudrna, zároveň nejlepší střelec. Zdatně mu ale sekundovala i další jména jako Viktor Štípek, Filip Blažek nebo Petr Křišťan s Patrikem Uherem, mladíci ročníku 2005. Oba dohromady zaznamenali 169 kanadských bodů. 

"Na o rok mladší hráče je to opravdu slušný počin, takže je dva bych speciálně pochválil. Jinak ale samozřejmě děkuju všem hráčům za jejich bodové příspěvky," dodal Zlatohlávek. 

Ještě na jednoho jedince ovšem nezapomněl - na Lukáše Strnada, hráče ročníku 2004, který byl stabilním členem 6. třídy. Během sezony však v případě potřeby vypomáhal svým stejně starým vrstevníkům - a v pěti zápasech se blýskl 14 góly a pěti asistencemi.

"Lukáš je skutečný Letec, který vždy ochotně a rád pomůže, když je potřeba. V minulosti to udělal mnohokrát, takže mu patří dík za jeho přístup, nasazení a klubismus," ocenil Zlatohlávek.

"Pro mě osobně to byla dost náročná sezona, ale jsem rád, že ji mohu ukončit s pocitem dobře odvedené práce."

Teď je potřeba si dát na pár týdnů pohov. Vždyť tento tým v Letňanech udělal největší pokrok ze všech.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka