Týmy začaly zostra na suchu i na ledě
pondělí 04. května 2015

Letní příprava začala. V Letňanech počítají ztráty i posily

Odpočatí a s dobrou náladou. V takovém rozpoložení se začátkem tohoto týdne začali scházet hokejoví Letci na letní přípravu. Ta se až na výjimky týkala téměř všech týmů, které postupně trénují nejen na suchu, ale díky nepřetržitému provozu Ice Areny rovnou i na ledě. Pro juniory je sraz naplánován na úterý, muži se pomalu začali scházet už minulý pátek na prvním hokejovém drilu.

V hale na předměstí severní Prahy bylo během pondělí pořádně živo, vždyť v kabinách a sušárnách se postupně střídala jednotlivá mužstva. Všechna už pod dohledem nového trenérského složení. 

Třeba v budoucí sedmé třídě si svůj debut v nové funkci odbyl i Michal Broš, donedávna ještě hokejista Mladé Boleslavi. "Myslím, že to bude klapat a nebude sebemenší problém. Rozumíme si, budeme se doplňovat," tuší hlavní kouč Martin Uldrich.

Někteří trenéři dorazili s novou vizáží - třeba právě Uldrich zahodil své obarvené "číro", ostříháni nebo oholeni byli i další. Jana Zlatohlávka jste během minulé sezony znali jen s plnovousem, ale ani to už nyní neplatí. "Teď se zase rok neoholí," dobíral si svého asistenta dobře naložený Milan Antoš.

I jeho starší dorost se už potil na ledě. Ten mladší, rovněž extraligový celek Letců, to čeká v úterý. Nejprve trénoval jen na školním hřišti.

Jeho kouč zatím nechtěl mluvit o případných posilách pro následující sezonu. "Je to ještě hodně předčasné, protože kádr se postupně nějak vykrystalizuje. Uvidíme později," vyjádřil se Tomáš Blažek, zároveň sportovní manažer klubu. 

Starší dorost počítá ztráty i posily

To Antošovi se ve starším dorostu už začaly scházet nové tváře. Na zkoušku je Adam Bílek z Hvězdy Praha, z pražské Sparty zase přišla velká ofenzivní naděje Václav Zídek, jenž v základní části minulé sezony sbíral za holešovický tým v průměru bod na zápas. 

Na prvním tréninku se objevili i dva ze čtyř vybraných hráčů z březnového Tryout Campu - obránce Pavel Grauer a Jonatán Lauko. Jan Gonos z Nového Jičína se připojí až v srpnu. Brněnského forvarda Jana Sokolíka pro změnu brzdí zraněný kotník.

Vedle příchodů se ale počítají také ztráty. Z klubu odchází kapitán Matěj Chalupa, jenž hledá angažmá v extraligové juniorce, otazník visí i nad Václavem Burdou. Lukáš Prebsl ukončil kariéru. A Pavla Kubáta čeká dlouhá rekonvalescence po těžkém zranění kolena.

Antoš si od letní přípravy slibuje hned několik věcí: "Že kluci zesílí a budou zodpovědně přistupovat k tréninku. Musí si uvědomit, že je teď potřeba hokeji něco obětovat, pokud to chtějí někam dotáhnout." 

K posilám? "Očekávám od nich, že se ukáží v dobrém světle. Na některé máme reference, některé jsme si sami vybrali. Doufám, že nás nezklamou," přeje si Antoš a zároveň přiznává, že tým na některých postech stále tlačí bota. "Ale konkrétní zatím nebudu."

Juniorka dostane přísnější režim

Konkrétnější ke změnám zatím nechtějí být ani v žákovských třídách. Třeba nadcházející osmičku ale už opouští útočník Michal Klimo, jenž odchází do Sparty a ještě víc oslabí už tak úzký kádr Letců. 

Velkou výzvu má letos před sebou juniorka, jejíž prioritou je stabilizovat kádr. Proto klub bude také přísnější z hlediska uvolňování svých hráčů na hostování do extraligových týmů.

I o tom bude mít proslov ke kádru jeho nový lodivod Rousek. "Musíme si nejdřív všechno s hráči vyjasnit."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka