Útočníka Letňan čeká olympiáda v hokejbale
úterý 09. června 2015

Chci být lepší mazák, říká Sklenář. Nový kapitán dorostu?

Na podzim mu bude teprve patnáct, ale před diktafonem ostych rozhodně nemá. Také o něm trenéři mluví jako o nadějném hráči a inteligentním klukovi. Dominik Sklenář by měl být jedním z hlavních tahounů mladšího dorostu, před novou sezonou patří mezi největší adepty na roli kapitána. A tuhle funkci by neměl vykonávat jen na ledě, ale i v hokejbalovém výběru pro blížící se olympiádu.

No vážně, už příští týden to pro něj vypukne. Zatímco v sezoně mezi mantinely reprezentoval Prahu na hokejovém mistrovství republiky krajů, teď má před sebou hokejbalový turnaj na letních hrách dětí a mládeže. 

Už druhým rokem se totiž kromě hokeje snaží hrát i hokejbal, který bere jako dobrou průpravu pro svůj hlavní sport. V klubu HBC Rebel Praha nastupuje za tým mužů. Ve čtrnácti letech.

"Jo, je to vedlejší příprava mimo led, která mi pomáhá lepšit si fyzičku i herní myšlení," říká Dominik a vyjmenovává své další oblíbené aktivity. "Fotbal, florbal, děda dělal basket, ten si občas zahraju taky. A teď o letní přípravě hrajeme v týmu často házenou. Ta mě začala bavit."

Baví ho hodně sportů, možná proto se cítí v kondici. Je vytrvalý, nabral na síle, disponuje všestranností. 

A tak není divu, že už před rokem dokázal držet krok s o rok staršími a v mladším dorostu teď ovládl celkové hodnocení fyzických testů. "Hned po sezoně jsem poslechl rodiče a začal individuálně trénovat, dávat si navíc. Neflákal jsem se a cítím se teď dobře." 

Už nyní se od něj očekává role lídra pro příští sezonu. "Vím, že bych měl být jedním z tahounů a že to může z velké části stát na mně. Budu se snažit dávat góly a být týmu co nejvíc prospěšný," vypráví produktivní útočník a v ruce přitom drží šejkr s proteinovým nápojem. 

"Když jsem byl v sezoně na reprezentačním výběru, všichni tam dbali na zdravou výživu a táta mi řekl, že mi na to taky dohlídne. Navíc mám ve škole kamarády, kteří se starají o fitness věci, takže mi pomohli s jídelníčkem i výběrem proteinů."

Ještě jednou věcí vytáhlý hoch překvapí - v zimě si zkusil, jaké to je reprezentovat v rychlobruslení. Když se na zimní olympiádě mládeže nedostal do hokejového týmu, narychlo ho povolali na short track. 

"Odpadl jim nějaký kluk, tak jsem to šel zkusit. A v prvním závodě jsem vyhrál rozjížďku," usměje se. "Jenže pak došlo k hromadné kolizi a já to odnesl rozříznutou nohou a skončil jsem na šití. Jednou mě to bavilo, ale závodně bych to dělat nechtěl."

Nebojí se v kabině zakřičet

V hokeji vyniká kvalitní střelou i technikou hole. Při hře používá hlavu. Má dobré výškové parametry a trenéři se ho z původního křídla snaží předělat na centra. Za mladší dorost bude hrát druhou sezonu.

V té minulé nastupoval v prvních dvou formacích, dokázal se prosazovat. "Dalo mi to hodně zkušeností," přiznává. A nebojí se říct, co by rád před novým ročníkem změnil. I když chvíli váhá, jestli to říct naplno...

Tak třeba: "Chtěl bych dohlédnout na lepší rozcvičky, ne vždycky byly stoprocentní." Nebo: "Občas se mi nelíbilo chování starších kluků." Co tím myslel? V každém týmu vládne určitá hierarchie, mladší hráči by měli mít úctu ke starším. "Jenže já bych chtěl být lepším příkladem," dodává Dominik Sklenář.

"Dám příklad: Když mladí zapomněli puky, hodně jsme na tréninku bruslili a ti mladí to pak dostali v kabině od starých dost sežrat. Mně se to celkem vyhýbalo, protože jsem hrál první, druhou lajnu, takže mě starší kluci brali, ale tohle se mi nelíbilo," vzpomíná. 

Sám by prý chtěl podobným situacím předejít. "Tím, že budu klást důraz na to, aby mladší hráči dodržovali své povinnosti a domluvili se mezi sebou. Ale na druhou stranu se mazáci nebudou nad nikoho povyšovat, protože jsme jeden tým a měli bychom táhnout za jeden provaz."

I proto je nejspíš u spoluhráčů tak oblíbený. Slýchává od nich, že by měl být kapitánem. Uvažují o tom i trenéři, kteří loni "céčko" a dva asistenty určili. Určí funkce stejným způsobem i letos? Nebo nechají tým hlasovat?

"Už mi naznačili, že jsem kandidátem," culí se. A netají se tím, že je dost výbušný typ. "Nebojím se zakřičet v kabině, nestydím se za svůj názor. Když bude potřeba, slovo si klidně vezmu."

Mužstvo by podle něj mělo ale přes léto ještě posílit, jinak prý o přední příčky nemá šanci bojovat. "Hlavně výškově ztrácíme, je tu hodně prvoročáků a kluků, kteří ještě nedorostli. Všechno je teď na Spartě a Slavii, kde trénuje 40 kluků, tak uvidíme, kdo se k nám připojí přes prázdniny, až se v těch klubech vykrystalizují kádry. I v mladším dorostu už se ale hraje celkem tvrdý hokej," upozorňuje.

A před koncem školního roku se snaží dohnat učení. "Jsem první rok na gymplu a měl jsem trochu problémy. Ale lepší se to." slibuje. Mělo by. Správný kapitán přece nemá být příkladem jen v hokeji.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka