Rozhovor s obráncem staršího dorostu Letců
čtvrtek 09. července 2015

Klíčový rok. Buď se mi povede, nebo končím, tuší Brabec

Mezi Letci v jeho věku není příliš hráčů, kteří by měli o své budoucnosti tak jasno. A možná je z nich vůbec jediný, jenž na sebe vytváří tak obrovský tlak. Tomáš Brabec cítí, že má před sebou klíčovou sezonu, jež může rozhodnout o dalším životním směru. "Buď mi vyjde a dostanu šanci hrát juniorskou extraligu, nebo s hokejem skončím a půjdu studovat," říká otevřeně bek staršího dorostu.

Je to výzva jako hrom, která musí leckoho svazovat. "Svazovat mě to může, ale s tím se musím poprat a nemyslet na to. I když momentálně na to myslím skoro pořád," přiznává 16letý Letec. 

Vždyť s hokejem na Kobře začínal ve čtyřech letech, v šesté třídě přestoupil do Letňan a tu hru miluje. 

Nejen hru, ale i život v kolektivu, na který si zvykl.

Tomáše Brabce čeká v extraligovém starším dorostu Letňan druhá sezona. Po ní bude povinen přejít o další věkovou kategorii výš. Podle trenérů na sobě v uplynulém ročníku výrazně zapracoval a i on sám si moc dobře uvědomuje, že nesmí za žádnou cenu polevit. Naopak. Blíží se do krizového věku, v němž hokej zaznamenává velkou "úmrtnost" hráčů. 

Postihne i jeho? To záleží především na něm.

"Makám teď o dost víc než dřív a snažím se připravit, jak nejlíp to jde," vypráví Brabec. "Jako jeden z těch starších hráčů budu na sebe brát větší odpovědnost, a když budu moct, pomůžu těm mladším."

Už dnes ale stojí před odvážným ortelem. Proč? Nespoléhá se jen na hokej, ale v rodině kladou důraz na neméně důležitou věc - vzdělání. Vytáhlý zadák zatím studuje pražské Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského, zda bude studovat i vysokou školu, rozhodne hokej.  

"Bojím se, že se budu muset rozhodnout mezi školou a hokejem. Oboje stíhat nebudu," vysvětluje a svou situaci konzultuje i s rodiči.

Osobně si totiž myslí, že první juniorská liga by pro něj byla ztrátou času. I z ní se dá časem vypracovat do elitního hokeje, ovšem to by prý nebyl jeho případ. "Pro některé má ta liga pořád smysl, ale já osobně bych se z ní už asi nezvedl. Moje jediná šance je na sobě makat a říct si o místo v juniorském extraligovém mužstvu. Jinak se pravděpodobně budu věnovat studiu."

Lákala by ho práva. Nebo Fakulta tělesné výchovy a sportu se zaměřením na fyzioterapii...

Má na to, aby hrál extraligu i v juniorském věku? "Doufám, že ano, i když je to všechno mnohem rychlejší a tvrdší. Ale já teď cítím větší sebedůvěru a budu se ji snažit uplatnit. Musím si věřit, jinak to nepůjde."

Věří si třeba v rozehrávce nebo v tvrdé střele, ale i tam se snaží odstranit své slabiny. "V sezoně jsem býval občas zbrklý. A když jsem střílel od modré, kolikrát jsem trefil prvního hráče před sebou."

Až se bude volit kapitán mužstva, jeho jméno by mohlo být mezi kandidáty. Tomáš Brabec to však odmítá. Lidé ho prý často označují za cholerika, ale on sám se považuje spíš za introverta. "V kabině si moc slovo neberu, v tomhle asi schopnosti nemám. Ideální by byl třeba Jirka Průžek," našel jiného adepta.

Už tak má ale ze současného kádru dobrý pocit. Opustily ho opory Matěj Chalupa a Václav Burda, ale přišly jiné posily. "Hlavně ta parta je tady skvělá, chodíme hrát fotbálek, nebo si zajdeme na čínu do Palladia." 

Co by měl tým celkově zlepšit? "Musíme hodně zapracovat na produktivitě, protože loni jsme moc nedávali góly, i když jsme si šance dokázali vytvořit. Chce to být efektivnější v koncovce," přemýšlí letňanský hráč.

Možná tomu výrazněji napomůže i on. Během prázdnin si naplánoval účast na dvou letních hokejových kempech. 

Tomáš Brabec to se svým výrokem myslí evidentně vážně. Tak mu držte palce.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka