Jak vznikl název a znak letňanského klubu
pondělí 03. srpna 2015

Mohli být Flyers s tryskáčem. K Letcům patří dvouplošník

Modro-červené logo s dvouplošným letadlem už neodmyslitelně patří k letňanskému hokejovému klubu. Letci hrdě nosí znak na dresech, ale jen pár zasvěcených zná celý příběh, jak všem kolem vznikalo. Proč vyhrál zrovna dvouplošník? Jak by znak vypadal, kdyby se rozhodlo pro jiný návrh? A proč se Letci jmenují Letci? "Chtěli jsme být originální," vzpomíná jeden z šéfů Vojtěch Kučera.

Na počátku bylo logo. V dějinách letňanského klubu ovšem drobná modifikace biblického rčení tak úplně neplatí. "První byl název - Letci. Potom barvy a pak teprve logo," vypráví Kučera.

Vznik názvu nepřekvapí. Pražská část Letňany je totiž od první republiky spjatá s letectvím. V roce 1921 zde byla vybudována továrna Letov, o deset let později Avia, pobočky tu měly i Aero a Praga. Vznikla tu dvě letiště a létá se zde dodnes.

na začátku tisíciletí podle podobné logiky vybírali šéfové nově vzniklého klubu v čerstvě postavené Ice Areně také logo. "Nejvíc se nám líbilo spojit znak s nějakým letadlem, líp to vypadá, než tam dávat nějakého pilota. To nám přišlo moc komplikované," popisuje klubový prezident Vojtěch Kučera.

Řešilo se, zda třeba po vzoru současného týmu slavné NHL Winnipegu Jets neumístit do klubového znaku stíhačku. "Ta je jednoduchá, ale chtěli jsme něco originálního, takže jsme zvolili dvouplošník," vysvětluje bratr olympijského vítěze z Nagana Františka. Na vzniku klubu pracoval úzký okruh lidí, významnou roli měla trenérská legenda Zbyněk Zavadil.

Kolik se sešlo finálních návrhů? Na tuto otázku nedokáže odpovědět. "To už je tak dávno, že si to ani nepamatuju," směje se. "Ale myslím, že tam byl ještě jednoplošník." 

Už před vybraným znakem bylo jasno o barvách. "Chtěli jsme se trochu přiblížit klubovým barvám newyorských Rangers." Bílá, modrá a červená vydržela dodnes. Jen na dresech se používá světle modrá, na rozdíl od tmavší verze například pro tiskové materiály.

Vojtěch Kučera vzpomíná: "Tenkrát na začátku jsme se nad názvem i logem rozhodovali v takovém úzkém kruhu. Uvažovalo se i o názvu Letňany Flyers, ale jsme v Česku, a tak jsme se rozhodli pro český výraz. Letci Letňany nám znělo hezky."

Mnoho hokejových oddílů čas od času logo změní nebo upraví, podobné úvahy v minulosti v Letňanech však celkem rychle skončily. 

"Někdo nám dělal katalog reklamních předmětů a navrhl zjednodušení loga. Nám přišlo, že bychom tím ztratili svou originalitu, dvouplošník prostě patří k nám," tvrdí Kučera. "Takže jsme to nechali být."

Vypadá to tedy, že tradičním "erbem" se budou Letci z Letňan chlubit ještě dlouho.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka