Letci si proti Olympiku připsali další výhru
pondělí 05. října 2015

Zápasová povinnost. Na tréninku muži pilují nedostatky

Vítězná radost? Spíš povinně odehrané utkání s plným bodovým ziskem. "Kromě gólmana si pozitivní hodnocení nezaslouží nikdo. Bylo to hrozné," přiznal otevřeně trenér Jan Doutnáč. Mužský tým Letců porazil 8:1 pražský Olympik, který své zápasy také hraje v Ice Areně, proto by se tohle střetnutí dalo nazvat bitvou o Letňany. Dopadlo to však podle papírových předpokladů - zcela jednoznačně.

Vždyť už po dvou třetinách vedli Letci o šest branek a zmiňovaný brankář Matěj Oliva přišel o čisté konto až v 58. minutě. "Ale hráči nejsou schopni vyhecovat se proti takovému soupeři a odehrát si vlastní zápas. Takže nejsem spokojen," dal najevo kouč, co si myslí o předvedené hře.

Na druhou stranu - sobotní utkání se odehrálo poměrně v poklidu a bez emocí, což se o předchozích sezonách říct nedalo. Doutnáč byl především rád, že se všechno obešlo bez zranění.

Letci zatím plní roli favorita do puntíku, po třech zápasech Pražského přeboru jsou bez ztráty jediného bodu. Ve stejné pozici budou i v následujících duelech, přesto se v tréninku zaměřují na určité činnosti.

Trenér poslední páteční trénink začal bruslařským drilem, ale plány na nacvičení přesilovek a oslabení mu zhatila absence některých hráčů. "Ani jedna formace nebyla na tréninku kompletní, takže jsme museli improvizovat. Dělali jsme vlastně to, co budeme nacvičovat i na dalších trénincích."

O co jde? "Herní cvičení jednotlivců a dvojic." Letňanští muži mají mladý kádr a Doutnáč se snaží vnutit jim návyky dospělého hokeje. "Aby automaticky věděli, kam si sjíždět, kde zabrat a kde přibrzdit. Kdy si sjíždět do osy a jak reagovat, když jste pod tlakem."

Tomu prý nyní bude věnovat 60 až 80 procent každé přípravy a hodně se chce zaměřit na ofenzivní fázi hry, kterou se ostatně Letci prezentují po celý rok. Olympik je sice příliš neprověřil, přesto se z utkání dalo něco vypozorovat.

"Měli jsme tolik střel z jedné nohy... Hráči se dostávali do šancí, ale už neměli čas na přípravu vystřelit. A o tom to je - kolikrát si na tréninku ukazují, kam chtějí přihrávku, jenže ne vždy ji můžou dostat takhle naservírovanou," vysvětluje Doutnáč.

Zaměřuje se hodně na prvky s obratností a rychlého zpracování, nebo se zakončením dva na jednoho. "Budu nutit útočníky sjíždět si na dlouhou příhru až na modrou čáru. A aby se naučili zpracovávat puky taky na tělo a ne jen před sebou, protože takové situace prostě budou."

Už v sobotu si mohou vše otestovat v dalším utkání, tentokrát na ledě Žižkova.

HC Letci - Olympik Praha 8:1 (3:0, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Šramota (Zima), 18. Horáček (Božilov), 20. Mišner (Šramota), 22. Žaba (Mrázek, Packo), 37. Žaba, 39. Mišner (Rulf, Šramota), 53. Bílek (Božilov), 56. Novák - 58. Meszároš (Krch).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka