Po výhře nad Brodem přišla prohra s Boleslaví
sobota 10. října 2015

Letci vyhráli důležitý boj. Přesto svému rivalovi neutekli

Nebude to vůbec snadná sezona a bojovat se může až do posledních zápasů. A nejspíš i bude. Staršímu dorostu Letňan se to potvrdilo v posledních dvou dnech, které znovu zamotaly situaci v extraligové skupině Střed. Letci v pátek sice porazili doma Havlíčkův Brod, ale na svého rivala nahráli díky výhře v prodloužení jen bod navíc. Jenže po sobotě už jsou na tom oba soupeři zase stejně.

Letňanští se s Havlíčkovým Brodem předhánějí na chvostu tabulky a v pátek tak hráli více než důležitý zápas. Jenže jak to říct - výhra 3:2 v nastavení neurazí, ale nijak zásadně Letcům v tabulce nepomohla. 

"My se musíme soustředit na sebe a moc nekoukat na to, jak hrají ostatní," tvrdí přesto trenér Milan Antoš. "Uhráli jsme další dva body a i ty jsou pro nás důležité."

Tým v pátek získal do tabulky tříbodový náskok na poslední místo, jenže ten byl hned o den později smazán. Zatímco Letci prohráli 1:4 v Mladé Boleslavi, Havlíčkův Brod senzačně přehrál 5:4 brněnskou Kometu, suverénního a dosud neporaženého lídra.

Tohle je rozhodně největší překvapení víkendu.

"Sám jsem se divil, jak suverénně Kometa vládne téhle skupině. Je to neočekávaný výsledek, ale to se nedá nic dělat," říká Antoš. "Nevíme, co se tam dělo, s jakým kádrem Brno na utkání přijelo. Každopádně pro Havlíčkův Brod to může být velká vzpruha, když porazí první tým tabulky."

Vadí mu spíš to, jakou hru předváděli v pátek jeho svěřenci. V Letňanech si uvědomovali důležitost utkání a nervozita na hráčích byla hodně znát. O těsné vedení přišli pár minut před koncem, v prodloužení naštěstí zachránil dva body Dominik Řepík a zkompletoval svůj první hattrick v extralize staršího dorostu.

"Je to nádherný pocit, ale musím poděkovat svým spoluhráčům," svěřil se hrdina utkání a puk si schoval na památku.

Zatímco on dal v Letňanech tři branky, jeho hvězdný bratr Michal si v tu samou dobu připsal tři asistence za "áčko" Liberce na ledě Pardubic. Jako by se oba sourozenci chtěli na dálku bodově doplnit.

"Dominik je momentálně náš klíčový hráč, což se znovu ukázalo," potvrzuje Antoš. Jeho útočník si připsal už sedm branek a čtyři asistence a drží si v průměru bod na zápas. "Je jedno, s kým hraje v útoku, dokáže ustát souboje a dávat góly. Ale je jediný. Potřebujeme víc takových."

Právě...

I tento víkend se opět projevila největší slabina letňanského mužstva - žalostná produktivita. "S Brodem jsme byli zakřiknutí na všech postech." Proti Mladé Boleslavi se zase střelecky prosadil jen Tomáš Fabiánek a s Řepíkem se tak stal jediným hráčem, který o víkendu skóroval.

Letci přitom drželi s favoritem dvě třetiny dech, jenže Středočeši třetí část rozhodli třemi brankami. "Viděl jsem zlepšenou hru a oproti pátku to mělo hlavu a patu, předváděli jsme koukatelný hokej. Ale nedaří se nám v útoku a tentokrát jsme se nevyvarovali ani hrubým chybám v obraně," hodnotí sobotní klání Antoš.

Jenže Letcům nezbývá než se postavit znovu na nohy a snažit se uhrát další cenné body. Možná jim směr paradoxně ukázal právě Havlíčkův Brod svým brněnským skalpem. 

"Potřebujeme se chytit i na někom silném, nemůžeme se spoléhat, že budeme porážet jen Brod," upozorňuje Antoš. "Když zvládneme i ty hodně těžké zápasy, kluci uvěří, že se dá hrát s každým. Vím, že se z poslední porážky zase rychle oklepou."

Bylo by to potřeba. Už ve čtvrtek předehrávají zápas v Hradci Králové, den nato přivítají v pikantním duelu Liberec.

S Havlíčkovým Brodem zatím mají shodně devět bodů.

HC Letci - Havlíčkův Brod 3:2p (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Řepík (Rousek, Danov), 21. Řepík (Rousek, Pařík), 61. Řepík (Rousek, Danov) - 2. Benák (Veverka, Kopic), 57. Benák (Donda, Vlach). Rozhodčí: Blumel - Zmeškal, Gabriel. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1. Diváci: 62. Střely na branku: 37:38.

Mladá Boleslav - HC Letci 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 4. Jindra (Křížek), 43. Straka (Musliu), 45. Musliu (Uřídil, Straka), 50. Outrata (Musliu) - 25. Fabiánek (Pařík, Kolenatý). Rozhodčí: Nepomucký - Frodl, Kleprlík. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 50. Střely na branku: 23:20.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka