Letňany zakončily první čtvrtinu dvěma výhrami
pondělí 26. října 2015

Junioři napravují dojem. Už zase bodují a trenér je chválí

V úvodu sezony se připravovali o body vlastními chybami a střeleckou impotencí. Ale letňanská juniorka jako by se pomalu začínala probouzet. Snad opravdu ano, dvě porážky z předchozího víkendu odčinila v tom posledním dvěma výhrami a ze dna tabulky se konečně dere nahoru. Nejprve si v pátek poradila 8:5 na ledě kladenské "pézetky", pak uhájila domácí tvrz vítězstvím 3:2 nad Klatovy.

Letcům před týdnem patřila předposlední příčka v tabulce, což rozhodně neodpovídá ambicím slušně poskládaného týmu. "Měli bychom se pohybovat v horní polovině tabulky a bojovat o nejvyšší patra," přiznává trenér Martin Rousek.

Ta slova neřekl jen tak nazdařbůh, o síle svého týmu si je dobře vědom. A hráči to musejí cítit podobně.

Protože v devíti dosud odehraných zápasech nikdy nebyli horším mužstvem, ba naopak. Tedy až na jednu výjimku - při porážce s Ústím nad Labem."Tehdy mě zklamali, protože se na to vybodli, ale vzal jsem si řeč a vyříkali jsme si to. Od té doby jsem s přístupem mužstva spokojen," ujišťuje kouč.

Musel být. V Kladně jeho parta nastřílela osm branek a zúročila herní převahu i střelecky. Zatímco tam si hlídala vedení od prvního gólu, doma musela výsledek otáčet. V polovině třetí třetiny Letci přežili pětiminutové oslabení a pak rozhodli zápas proti Klatovům třetím gólem.

"Obě utkání byla z naší strany výborně sehraná," nešetřil chválou Rousek.

Všímá si i přístupu hráčů nejen k zápasu, ale i k tréninku. "Makají, chodí do toho naplno, každý hraje na své možnosti. Nerad bych někoho vyzdvihl, líbí se mi především kolektivní práce, na které chci stavět."

Samozřejmě všechno není ještě zcela ideální, což se projevilo právě v neděli, kdy junioři ne a ne proměnit spoustu gólových příležitostí. Paradoxně s tímhle mají problémy víc na domácím ledě, než na těch venkovních. A paradoxně doma zvládli otočit zápas, zatímco ty předchozí prohrávali, třebaže se vždy ujali jako první vedení.

Ještě jedna věc Rouska potěšila: kvůli marodce musel dát dva útočníky do obrany. "A úkol zvládli skvěle."

Letci mají za sebou první čtvrtinu základní části - z devíti zápasů urvali třináct bodů s bilancí čtyř výher a pěti porážek. V pátek vykročí do druhé čtvrtiny odvetou na ledě Klášterce, kterému mají co vracet.

Pak bude na programu dvoutýdenní pauza.

PZ Kladno - HC Letci 5:8 (0:1, 3:3, 2:4)
Branky hostů: Urban 2, Honetschläger 2, Horák 2, Novotný, Pražienka. Asistence: Horák 2, Pražienka 2, Špičan, Neuman, Čapek, Honetschläger, Novotný.

HC Letci - Klatovy 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Branky domácích: Poljanyčka, Honetschläger, Špičan. Asistence: Husák, Čapek, Pražienka.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka