V utkání sedmé třídy došlo k jedné raritě
pondělí 16. listopadu 2015

Útok dlouhých culíků. Letci složili celou formaci z dívek

Ta myšlenka vznikla docela spontánně a nakonec se setkala s pozitivními ohlasy. Vždyť za žákovské týmy Letňan nehrají jen chlapci. A tak si trenéři v sedmé třídě řekli, že by mohli jeden zápas využít k tomu, aby poskládali ryze dívčí útok. Stalo se tak ve víkendovém utkání proti Mělníku, který Letci přesvědčivě vyhráli 12:0. A prosadit se v něm dokázala i nově složená formace holek.

Byly to jednoduché počty: za sedmičku pravidelně nastupuje Gabriela Horáková, za osmičku zase Kamila Richtrová se Zuzanou Černou. Poskládat dívčí útok se přímo nabízelo. Vlastně proč ne?

"Gábina je u nás samotná holka a má to mezi těmi kluky o něco složitější, tak nás s Michalem Brošem napadlo, že bychom to mohli spojit," prozradil kouč sedmáků Martin Uldrich. "Myslím, že to pro ně mohl být hezký zážitek. Na střídačce jsme se shodli, že útok z holek jsme za svou kariéru nezažili."

Když se to děvčata dozvěděla, nápad je zaujal. Všechna tři jsou o něco starší, ale pravidla tohle povolují. 

"I mě osobně zajímalo, jak v tomhle složení dívky proti klukům obstojí," přiznal Uldrich. "A obstály. Byly u třech gólů, žádný nedostaly, vytvářely tlak na soupeře a působily bojovně. Jen škoda, že ani jedna není koncový hráč."

Před víkendem věci nabraly rychlý spád: v pátek si dívky společně vyzkoušely první trénink, o den později už nastoupily v zápase jako útok "dlouhých culíků".

Zuzka Černá se dokonce prosadila střelecky a pod vítězství 12:0 se podepsala gólem. Kamila Richtrová u jedné branky asistovala.

Kluci si na ně občas troufají

Samá chvála však od trenérů putuje i na Gábinu, třetí do trojlístku. Trenér Uldrich dokonce tvrdí: "Svým přístupem, nasazením a morálkou patří vůbec k tomu nejlepšímu, co v našem mančaftu máme."

O víkendu sice hrála v útoku, ale jinak pravidelně nastupuje v obraně, zatímco ostatní dvě holky jsou zvyklé hrát křídla. "Má parádní bruslení, málokdo ji obejde, získá spoustu puků. Jasně, není to ten největší dravec, což se dá v kolektivu kluků pochopit, ale svoji práci vždycky odmaká. Pro nás je ohromně užitečná," dodává na adresu Gábiny letňanský kouč.

Zbylé dvě holky zná důkladně Martin Rousek, trenér osmičky, za kterou Zuzka s Kamilou nastupují. "Nepatří k těm nejslabším, obě se snaží. Ale v osmičce se už hraje celkem silový hokej, takže to mají o to těžší. Ještě musí zapracovat na taktice."

Všechny tři začínaly s hokejem od čtyř let a všechny tři o hokeji tvrdí: "Milujeme to." Zuzka se nejprve učila bruslit na Slavii, pak přestoupila do Benešova a odsud nedávno do Letňan. Zbylé dvě přišly na předměstí Prahy z Roudnice nad Labem, Gábina má dokonce dva starší sourozence, kteří zde už dříve hráli.

"Kluci si troufají, když vidí pod helmou culík," směje se jedna z nich. "Ale my se jich nebojíme. Jsme na to zvyklé a snažíme se s tím vypořádat," doplňuje další.

Největší problém jim prý dělá zakončení. Každá uvádí jiný důvod. Zuzka: "Málo času na přípravu." Kamila: "Musím zapracovat na technice." Gábina:"Potřebuju získat víc síly."

Teď však jako dívčí spolek drží při sobě. 

Ne vždy mají v chlapeckém kolektivu jednoduchý život. "Třeba když něco pokazíme, tak to pak od kluků pořád posloucháme. Zatímco když něco zkazí kluci, vlastně se nic nestalo," rozesmějí se.

"Ale nebojíme se." Hokej přece milují a drobné "hendikepy" berou s nadhledem...

Čtěte také

Podcast hokej zblízka