Po prohře v Pardubicích Letci odložili kolo
pátek 27. listopadu 2015

Spiklo se proti nim vše. Starší dorost bojuje i s marodkou

Jako by všechny ty problémy nestačily, starší dorost Letňan musí řešit další. Kromě nekončící série porážek a herního úpadku se nyní potýká i s početnou marodkou. V pátečním utkání na ledě Pardubic se úzký kádr samozřejmě projevil, přesto Letci statečně bojovali až do konce. Marně. Prohráli 2:4 a v extraligové skupině Střed si připsali už dvanácté utkání v řadě bez jediného získaného bodu.

To čekání je nekonečně dlouhé. Letňanští naposledy vyhráli 9. října, od té doby nezískali ani bod a prohrávají jeden zápas za druhým. V posledních šesti vstřelili více než gól pouze jednou - právě nyní v Pardubicích.

Alespoň tak ukončili děsivou šňůru 268 minut bez vstřelené branky. Letci už nezápolí jen se snahou ukořistit vítězství. Mají potíž vůbec skórovat.

"Dáváme málo gólů, chybí nám tlak v útočné fázi," souhlasí kouč Milan Antoš. "Pozitivní alespoň je, že se nám teď podařilo spoustu toho odbránit." 

Jenže Pardubičtí bojují o první čtyřku, což by jim zaručilo přímý postup do play-off. A podle toho také upravili svoji sestavu. Stáhli si pár hráčů z extraligové juniorky, kteří utkání nakonec i rozhodli. I díky brankám Adama Ružičky či Filipa Zadiny si domácí vypracovali čtyřgólový náskok a Letci dvěma trefami z přesilovek v závěru jen korigovali.

První branky v letňanském dresu se dočkal Matěj Valíček, jenž mužstvo posílil zhruba před měsícem. Svůj premiérový gól v sezoně vstřelil i kapitán Tomáš Brabec, ale Antoš vyzdvihl především výkon brankáře Daniela Vaculy. "Chytal výborně," podotkl.

Jenže náročná bitva to byla od samého začátku, což dokazuje konečný poměr střel 45:17 ve prospěch Pardubic. Obzvlášť když Letci odjeli na východ Čech se dvěma brankáři a 16 hráči do pole.

Tři z toho - Dominik Sklenář, Matěj Jelínek a Ivan Lytvynov - byli vypůjčeni z mladšího dorostu. Až tak početná je současná marodka. "A nevypadá to, že by se nám moc hráčů v nejbližší době vrátilo. Tři jsou zraněni na delší dobu, další provázejí nemoci."

Současný stav je frustrující. Malou útěchou může být, že Jihlava Letňanům vyšla vstříc a sobotní duel tak mohl být odložen na 7. prosince. "Na trénincích momentálně máme sedm, osm útočníků. Čekáme, zda se někdo uzdraví, je nás strašně málo," vzdychá si kouč.

V Pardubicích se se svým asistentem snažili alespoň pokračovat ve změně herního projevu a soustředit se stále více na defenzivu. Jenže kamenem úrazu je jeden a ten samý faktor - téměř nulová efektivita.

"Škoda, že jsme ty dva góly nedali tentokrát o něco dřív. Mohli jsme Pardubice víc potrápit," tvrdí Antoš.

Jeho samotného a celé mužstvo však momentálně trápí příliš věcí najednou.
 
Pardubice - HC Letci 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Zadina (Rudy, Ružička), 21. Žouželka (Trejbal), 34. Ružička (Paliesek, Rudy), 53. Ružička (Šeliga) - 56. Valíček (Kučera, Hanuš), 59. Brabec (Fabiánek, Danov). Rozhodčí: Kratochvíl - Budínský, Holeček. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:2. Diváci: 65. Střely na branku: 45:17.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka