Třídy vstoupily do druhé poloviny soutěže
úterý 08. prosince 2015

Vydařený víkend. Žáci ve čtyřech duelech ztratili jen bod

Žákům se před Vánocemi poměrně daří, což potvrdili i uplynulou sobotu. Radovali se všichni až na šesťáky, kteří si připsali alespoň bod za remízu. Pětka se trápila dvě třetiny, ale stažení útoků na tři formace přineslo ovoce. Sedmáci potvrdili ofenzivní sílu, když deklasovali Hvězdu, a osmička pak mohla zvítězit rovněž vysokým rozdílem, kvůli chybám se však nakonec strachovala o výsledek.

Stažení útoků přineslo pětce jasné vítězství

Pětka v posledních pěti duelech neprohrála a povedenou sérii chtěla prodloužit proti pražské Hvězdě. To se i přes nedobrý vstup do utkání povedlo. Zápas se zcela zlomil v poslední třetině, která určila konečný stav 6:1 pro Letce. 

"Utkání bylo ze začátku špatné, protože jsme se poprvé sešli v kompletním složení. Hráli jsme na čtyři útoky a tři obrany, což nefungovalo," popsal trenér Jiří Nikl příčiny slabšího vstupu.

Po dvou periodách vedli Letci 2:1, nicméně neuspokojivá hra vedla hlavního kouče k logickému kroku. "Stáhl jsem to na tři útoky a najednou byli kluci v lepším pohybu, lépe napadali a šli si za vítězstvím. Zkrátka hýřili energií a vyhráli tu třetinu zaslouženě 4:0," vysvětloval své tahy.

V souboji s Hvězdou se tedy potvrdil známý fakt: méně někdy znamená více. "Na čtyři lajny jsme se nedostali vůbec do tempa. U těch žáků to nejde hrát na čtyři útoky," přiznal Nikl na závěr.

5. třída: Hvězda Praha - HC Letci 1:6 (0:1, 1:1, 0:4)
Branky hostů: Svoboda 2, Vašíček 2, Vosmík, Šrámek. Asistence: Horáček 3, Vašíček 2, Flieger, Liberda, Jelínek, Bejček.

Šesťáci se zachránili 90 vteřin před koncem

Letci v sobotním utkání přivítali "černého koně" skupiny Krkonoše, který zaskočil už nejednoho favorita. Po dramatickém průběhu, kde nebyla nouze o zvraty, se oba soupeři nakonec podělili o body za remízu 3:3.

V první třetině se Letňany chopily vedení 1:0, hosté ovšem ještě do přestávky srovnali. Role si týmy prohodily ve druhém dějství a situace se pak opakovala i v závěrečné dvacetiminutovce, kdy Letci odvraceli porážku 90 vteřin před poslední sirénou. 

"Byl to z obou stran výborný žákovský hokej, hrálo se ve vysokém tempu celých 60 minut. Hosté znovu představili své ofenzivní individuality," hodnotil vyrovnaný duel letňanský kouč Jan Zlatohlávek.

Šesťáci mají poslední dobou trable s koncovkou, a tak bod z utkání berou. "Mrzí mě, že se teď trochu střelecky trápíme. Mohli jsme vyhrát, ale taky prohrát, takže remízu bereme jako spravedlivou za to, co oba celky předvedly," vysvětlil trenér Letců.

Ten zároveň zhodnotil i výkony svých svěřenců v první polovině soutěže. "Vlna euforie, na které jsme se více než čtvrtinu soutěže vezli, definitivně skončila. Musíme se vrátit k tvrdé práci a poctivému hokeji. Mám na mysli dobruslování do obranných pozic, osobní souboje a blokování střel. Tyto činnosti byly v posledních utkáních naprosto tristní," věří Zlatohlávek ve zlepšení.

6. třída: HC Letci - Krkonoše 3:3 (1:1, 1:1, 1:1)
Branky domácích: Sýkora, Blažek, Kudrna. Asistence: Křišťan, Czech, Blažek.

Ofenzivní hody a další vysoká výhra sedmáků

Sedmička je ze všech žákovských kategorií zatím nejsuverénnější. Z patnácti odehraných kol prohrála jen dvakrát a jasným favoritem byla i před utkáním s Hvězdou. To se potvrdilo, když Letci jednoznačně ovládli zápas 16:2.

O tom, jak se bude souboj vyvíjet, napověděla už první třetina, kterou vyhráli 7:1. "Měli jsme dobrý vstup. První perioda nastolila ráz utkání. Byla tam spousta pěkných hokejových akcí," chválil hráče jeden z trenérů Michal Broš.

Duel pokračoval v nastoleném trendu, přičemž každou třetinu Letci navyšovali rozdíl mezi oběma soky. "Byly tam pěkně rozjeté útoky od obránců i rychlé protiútoky po získání puku v obranném pásmu. Klukům se navíc dařilo zakončení," pokračoval Broš.

Jedinou věcí, kterou by snad letňanský asistent vytkl, byla ztráta soustředění. "S tím zápolíme celou sezonu. Vysoko vedeme a pak se hráči přestanou koncentrovat. Apelujeme na to, aby kluci nepodceňovali backchecking a vraceli se zpátky, i když mají veliký náskok. Z toho jsme třeba dostali druhý gól."
 
Celkově však mohou být oba trenéři s první půlkou soutěže nadmíru spokojeni. "Vystupovali jsme sympaticky, líbilo se mi to. V pondělí jsme koukali na video ze zápasů z kraje soutěže a bylo vidět, že jsme odstranili spoustu nedostatků. Zlepšila se i morálka a komunikace mezi hráči. I tak je před námi ještě hodně práce," zůstává nohama na zemi kouč Martin Uldrich.

7. třída: Hvězda Praha - HC Letci 2:16 (1:7, 1:5, 0:4)
Branky hostů: Broš 3, Bucek 3, Václavík 2, Strnad 2, Pinkas 2, Straka, Tůma, Dobrov, Čech. Asistence: Čech 4, Broš 3, Tůma 3, Václavík 2, Strnad 2, Pinkas, Šmerák, Barratt, Straka, Bucek.

Osmáci chybami připustili drama, ale zvládli ho

Osmáci v posledních třech duelech dvakrát remizovali a proti Krkonoším je mělo čekat další těsné utkání. Velmi dobře rozjetý zápas si Letci sice zkomplikovali, ale výhru 5:4 nakonec uhájili.

Prvních 30 minut celého střetnutí bylo v jasné režii letňanských hokejistů. "Náš vstup byl dobrý, ujali jsme se vedení, které jsme ještě do poloviny zápasu navýšili na 5:1," popisoval trenér Martin Rousek.

Jeho tepová frekvence ale postupně nabírala na obrátkách a dosáhla vrcholu při snížení soupeře na rozdíl jediné branky. "Myslel jsem si, že to bude celkem v klidu, ale u dětí nikdy nevíte. Oni to stáhli na 5:4 a v posledních pěti minutách jsme se báli o výsledek," přibližoval nečekané momenty.

Mrzel ho i způsob, jakým Letci přišli o vysoké vedení. "Nejhorší je, že na všechny čtyři góly jsme jim nahráli. Kluci jim to naslepo házeli mezi kruhy u naší brány. To by se nemělo stávat. Takhle dobře rozjetý duel musíme dohrát v klidu a nezmatkovat," dodal Rousek.

8. třída: HC Letci - Krkonoše 5:4 (2:1, 3:1, 0:2)
Branky domácích: Hlaváč 2, Krutil, Zrcek, Liberda. Asistence: Zrcek, Mulač, Appelt, Petr, Půst.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka