Po základní části čeká Letce nadstavba
sobota 12. prosince 2015

Málo bodů. Starší dorost musí v boji o záchranu dohánět

Stačí se podívat na tabulku a všem je nejspíš jasné, že starší dorost čeká možná nejdramatičtější ročník v jeho dosavadní extraligové historii. Prozatímní průběh tomu zcela napovídá. Letci o tomto víkendu zakončili základní část na posledním místě skupiny Střed, ovšem stále jsou teprve v polovině sezony. Už příští víkend rozjedou nadstavbu. A cíl bude jediný - zachránit nejvyšší soutěž.

Poslední týden byl pro Letce extrémně náročný. Už v pondělí je čekala dohrávka s Jihlavou, v pátek pak přivítali Liberec a v sobotu bojovali na ledě Hradce Králové. Termín "bojovali" je to správné slovo, a to ve všech třech případech.

Jenže ze tří zápasů bohužel vytěžili jen jediný bod. I když každý je teď za daných okolností velmi cenný.

Mohlo jich však být i víc. Především porážka 4:5 s Jihlavou po samostatných nájezdech se dá brát jako ztráta. Letci po dvou třetinách vedli 3:1 a ještě v poslední minutě drželi těsné vedení. Pouhých 24 vteřin před koncem však při soupeřově power-play inkasovali a drama penaltového rozstřelu nakonec v deváté sérii prohráli. Však také dokázali proměnit jen jediný nájezd.

"Toho zápasu byla strašná škoda," vrátil se k hodnocení trenér Milan Antoš. "Případné vítězství by nás posunulo zase o něco blíž soupeřům před námi. Prohráli jsme, ale musíme být rádi za jakýkoliv bod."

Pondělní zklamání na něm byl znatelné. Jeho tým poté podlehl i 1:3 Liberci a nakonec také 1:2 v Hradci. Letci dlouhodobě trpí špatnou efektivitou šancí, v posledních dvou zápasech znovu dali jen po jednom gólu.

Přesto je kouč Antoš optimističtější než dřív. Poslední týden viděl výrazné zlepšení a hráči jeho systému začínají věřit. "Kluci pochopili, co po nich chceme, někteří už vědí, že po nich nežádáme ptákoviny."

Nejméně vstřelených branek ze 24 týmů

V úvodu nového týdne budou Letcům rozlosována první dvě utkání v nadstavbě o udržení, kde se spojí týmy ze spodní poloviny tabulky všech tří skupin. Po příštím víkendu budou mít Letňanští pár týdnů volno, ale na konci základní části se přece jen sluší trocha rekapitulace.

Tady je tedy pár těch nejzákladnějších čísel: z 28 kol starší dorost vyhrál jen čtyři, posbíral celkem 13 bodů a z 24členného pole vstřelil suverénně nejméně branek - jen 51. 

"Náš největší hendikep je ve střelbě a ve spolupráci útoku s obranou. Útok je fyzicky hodně slabý, protože nedokážeme ustát spoustu soubojů, což ovlivňuje celou naši hru," potvrzuje Antoš. "V Hradci jsme udělali dvě chyby, které soupeř potrestal. Oni udělali chyby čtyři a my využili jednu."

Už v tak svízelné situaci Letce trápí ještě jedna citelná věc: marodka. Kádr je úzký, hráči musí hrát nadoraz a síly ubývají ještě rychleji. "Snad se do ledna uzdravíme a budeme už kompletní. Protože poslední dobou pořád jen přežíváme a hrajeme o každý bod," zoufá si letňanský kouč.

Pohledem na tabulku se nechce stresovat, body počítá především asistent Jan Zlatohlávek. Už teď je ale velmi pravděpodobné, že o dvě sestupové příčky si to v nadstavbě rozdají nejspíš čtyři celky.

Letcům proto do zpěvu není. 

Se 13 body jsou v celkovém počtu předposlední, za nimi už je jen sedmibodová Opava ze skupiny Východ. Čtyřbodovou ztrátu mají na ostravskou Porubu, pětibodovou pak na České Budějovice ze Západu.

To manko se dá stáhnout, ale Letňanští budou muset přidat. 

Soutěžní systém je jasný - týmy už nebudou hrát se soupeři, na které narazily v základní části, zato se střetnou s těmi, kteří dosud bojovali v ostatních skupinách. "Uvidíme, jaká bude kvalita ostatních soupeřů. Jejich sílu neznáme," přiznává Antoš.

Bude to boj, ale v Letňanech ho nevzdávají. A trenéři svému týmu věří i v nepříznivých časech.

Paradoxně nyní ještě víc: "V první polovině základní části jsem byl zklamaný, hodně hráčů praktikovalo žákovský hokej, zanedbávali trénink a další zásady jako spánek a životosprávu," tvrdí kouč Letců. 

V poslední době podle něj řada z nich pochopila, že se musí podřizovat systému i správnému režimu, který od nich se svým asistentem chce. A i on je znovu pozitivně naladěn.

"Pořád věřím, že jsme dobrý tým. Že v tom týmu jsou ve své podstatě dobří kluci," burcuje. "Věřím, že se udržíme a že tohle všechno bude pro nás velkým ponaučením. Protože pokud to dopadne, jak si přejeme, budeme si muset sednout s vedením a ostatními trenéry a říct si, jak to dál dělat a nedělat."

HC Letci - Jihlava 4:5sn (1:1, 2:0, 1:3 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Nedorost (Danov), 28. Rousek (Grauer, Sklenář), 36. Malíček (Danov, Pařík), 56. Rousek (Satran) - 16. Pražák (Jindra), 42. Heinrich (Mejzlík, Stark), 48. Heinrich (Mejzlík), 60. Oščádal (Mejzlík, Slabý), rozhodující nájezd Hrbatý. Rozhodčí: Battěk - Hodek, Zmeškal.Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 48. Střely na branku: 24:45.

HC Letci - Liberec 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 47. Mařík (Grauer) - 23. Chrtek (Branský), 25. Jursa (Starosta), 45. Starosta (Bednář, Průžek). Rozhodčí: Krob - Komárek, Lhotský. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 78. Střely na branku: 18:37.

Hradec Králové - HC Letci 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. J. Dvořák (Šalda), 26. J. Dvořák (Maršík) - 30. Danov (Fabiánek, Valíček). Rozhodčí: Barek - Lučan, Kis. Vyloučení: 5:4.Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 22:17.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka