Za trenérskou rošádu mohou špatné výsledky
úterý 15. prosince 2015

Antoš končí u staršího dorostu. Nahradí ho kouč Rousek

Milan Antoš končí na střídačce staršího dorostu. Dosavadní kouč extraligového týmu si vymění funkci s Martinem Rouskem, který v sezoně působil u prvoligového mužstva juniorky. Klubové vedení se k trenérské rošádě rozhodlo v pondělí dopoledne, během posledních dvou dnů s ní byly seznámeny oba kádry. Tato změna se paradoxně dotýká i dalších dvou kategorií - mladšího dorostu a žáků 8. třídy.

Ještě o víkendu bylo z Milana Antoše cítit velké odhodlání dotáhnout starší dorost k záchraně. Samotní hráči se podle něj v poslední době výrazně zlepšili, a to navzdory neustálým potížím s početnou marodkou.

Hernímu progresu napovídaly i zlepšené výsledky a Letci v posledních utkáních prohrávali těsnými rozdíly. Trenérský tandem Antoš-Zlatohlávek byl před startem nadstavbové skupiny o udržení plný víry a optimismu.

Jenže první jmenovaný už důvěru u vedení klubu nemá. 

"Je mi to líto, ale museli jsme to udělat," tvrdí šéftrenér mládeže Jiří Vrba. Zatímco Jan Zlatohlávek na střídačce zůstává, Milan Antoš byl přeřazen ke kormidlu juniorky, kde si svoji roli vymění s Martinem Rouskem.

"Jediným důvodem je to, že tým dlouhodobě nedosahuje dobrých výsledků," vysvětlil krok klubu Vrba. "Ty body chybí a my potřebujeme změnu. Doufám, že pomůže, obzvlášť před následujícími dny."

Rozhodnutí se totiž událo jen pár dnů před dost možná nejdůležitějším víkendem v sezoně. "Nesmíme si dovolit zaváhat," potvrdil i Rousek, ale víc celou věc nechtěl komentovat.

Starší dorost vstoupí do nadstavby domácím dvojzápasem s Opavou a ostravskou Porubou - tedy soupeři, kteří jsou přímými konkurenty Letců v dramatickém boji o záchranu. Opava je v celé letošní extralize nejhorší, Letci jsou předposlední a Poruba má třetí nejmenší počet bodů.

Letcům se skutečně blíží víkend roku, který napoví o záchraně nejvyšší soutěže.

"Hráče v této kategorii vyměnit nemůžete, takže bylo jasné, že to k něčemu takovému směřuje. Nějaká změna potřeba byla," prohlásil odvolaný Antoš. "Pracuju pro klub a záleží mi na tom, aby vše dobře dopadlo. Klukům přeju všechno nejlepší."

Vrba souhlasí, že se poslední dobou výkony týmu zlepšovaly. "Nicméně utkání jako s Hradcem, Boleslaví nebo Jihlavou jsme prohráli zbytečně," myslí si klubový šéftrenér. "Chybějí body, takže jsme se pro změnu rozhodli tím spíš, že nás čeká Opava s Porubou. Jestli to k něčemu bude, se teprve uvidí."

Sám ale přiznává, že měl výměnu v hlavě už několik týdnů. Podle jeho slov to nebylo rozhodnutí ze dne na den. "Několikrát jsme ho oddalovali, protože jsme věřili, že se to výsledkově zlomí. Ale k tomu nedošlo."

Osmáci se rozdělí na dvě skupiny

Důvěru tedy dostane Rousek, který dosud vedl juniorku. A také osmičku, u níž kvůli trenérské změně alespoň prozatím končí. Celá rošáda se tak paradoxně dotýká i žákovských týmů. Včetně mladšího dorostu.

I když...

Mladší dorost se momentálně též potýká s marodkou, navíc třeba klíčového beka Ivana Lytvynova s útočníkem Dominikem Sklenářem uvolnil staršímu dorostu, protože záchrana extraligy má přednost. Mezera v obranných řadách, kde má nyní mladší dorost jen čtyři obránce, ho trápí především. 

Klub se proto uchýlil k docela netradičnímu kroku.

Tréninky osmičky, jež dlouhodobě trpí úzkým kádrem, se nyní rozpustí a žákovské mužstvo bude rozděleno na dvě skupiny. Jedna se bude pravidelně připravovat s mladším dorostem, druhou si pak převezmou sedmáci pod vedením Michala Broše a Martina Uldricha. 

V mladším dorostu se už dříve adaptoval Michael Krutil. Přidat by se měli jeho vrstevníci František Viaček, Adam Klatt, Václav Adamec a Jan Hlaváč. Uvažuje se i o Adamu Stupkovi. 

"Jen v pátky se všichni osmáci sejdou zpět ke svému společnému tréninku, aby se mohli připravit na víkendový zápas," vysvětluje své záměry Jiří Vrba. Kdo utkání osmičky povede, zatím není jasné.

Vrba u staršího dorostu neočekává převratnou změnu v herním pojetí hry. "Trenérská práce není o dvou trénincích. Mužstvo je dlouhodobě vedeno k nějakému systému a nový trenér by tomu měl postupně dávat své kosmetické úpravy a drobné změny."

Zda "zemětřesení" v úvodu tohoto týdne pomůže ke zlepšení, pravděpodobně ukáže až čas. Kéž by.

Momentálně je ale letňanský klub pořádně na nohou.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka