Letci porazili Opavu i Porubu, už jsou 10. z 12
sobota 19. prosince 2015

Úleva! Starší dorost s novým koučem zvládl víkend roku

Při pohledu na tabulku to přece jen budou o něco poklidnější vánoční svátky. Tedy je-li zrovna řeč o starším dorostu Letňan. Letci zvládli domácí dvojzápas, jenž byl svou důležitostí označován za víkend roku, a po skalpech Opavy a ostravské Poruby mají rázem o šest bodů víc. To znamená, že se po dlouhé době konečně odpíchli od sestupových pozic. Mise o záchranu extraligy začala skvěle!

Nějaké počty jsou ještě hodně předčasné, ale jedno je třeba zdůraznit: Letci se vrátili do hry o záchranu nejvyšší soutěže. V nadstavbě totiž porazili své momentálně největší soupeře, byť možná patří mezi nejslabší.

Trenér Martin Rousek si tak odbyl úspěšnou premiéru na střídačce tohoto týmu.

"Za ta vítězství jsme vděčni," ulevilo se mu. "Nejdůležitější bylo uklidnit mužstvo, ale sám jsem se přesvědčil, o čem předtím mluvil Milan - nedokážeme proměňovat ani ty nejvyloženější šance."

V pondělí totiž ve funkci nahradil svého předchůdce Milana Antoše, jenž byl z produktivity staršího dorostu nešťastný. Před těmito dvěma zápasy tak strávil se svým novým kádrem pouhé tři tréninky. "Za tak krátkou dobu nemáte moc času něco nacvičit. Trénovali jsme přesilovky. A šlo hlavně o to ten tým uklidnit."

Jenže v pátek Letci paradoxně vstoupili do bitvy s Opavou až příliš nervózně a s posledním týmem tabulky měli dlouho potíže. Pak vyhráli 4:1. "Kolikrát jsme netrefili prázdnou branku. Uklidnili jsme se až ve druhé třetině a posledních deset minut jsme hráli výborně."

Na to navázali i v sobotu, kdy je čekal ještě houževnatější soupeř. Letci přežili ostravskou přesilovku 5 na 3. A víte, co se v hokeji říká... Kdo ji nevyužije, prohraje - toto rčení se nakonec potvrdilo do puntíku. Ještě v úvodní třetině si domácí vytvořili dvoubrankové vedení díky dvěma slepeným gólům během pár vteřin a bitvu dotáhli k výsledku 5:1.

Tři góly ve dvou zápasech zaznamenal Matěj Valíček, v obou dnech se střelecky prosadil i Tomáš Fabiánek. Ale Rousek měl důležitá slova chvály i pro gólmany Dana Vaculu s Adamem Špirkem.

První vychytal tři body v pátek, druhý v sobotu. "Nechtěl jsem tak obrovský tlak vytvořit jen na jednoho z nich, tak jsme jejich síly rozložili do celého víkendu," vysvětloval nový kouč.

Potěšilo ho především jedno: "Že jsme Ostravu přehráli. A přitom to nebyl vůbec jednoduchý protivník."

Obě utkání byla extrémně důležitá. Třeba asistent Jan Zlatohlávek kvůli nim musel oželet dlouho plánovaný turnaj v Přerově s jeho šestou třídou. Letci totiž měli před tímto víkendem čtyřbodovou ztrátu na první nesestupovou pozici.

Díky skalpu Opavy se poslednímu místu ještě více vzdálili, díky skalpu Ostravy pak Porubu přeskočili. Ve 12členné tabulce nyní drží 10. příčku s 19 body a dvoubodovým náskokem před svým nejbližším pronásledovatelem. Z extraligy na konci sezony sestoupí dva nejhorší týmy.

Bude to ještě dlouhá a náročná mise, ale zaplaťpánbůh, že začala takto. Extraliga se totiž znovu rozjede až 8. ledna, a tak má teď Rousek pár týdnů čas se s mužstvem ještě více sžít.

"Hra v obranném pásmu nám příliš problémů nedělá, máme spíš potíže dostat se do střeleckých prostorů a zakončení," ví, na čem chce na přelomu roku zapracovat. "Kluci si především musí začít víc věřit. Přitom bruslařsky na tom nejsou vůbec špatně."

Se startem roku přijdou na řadu zápasy s těžšími soupeři, ty nejbližší navíc v dalekém Havířově a Vsetíně. A trenéři kalkulují: "Ze zbývajících čtrnácti utkání nám udržení zajistí šest vítězství," odhaduje Rousek. 

V tabulce domácích duelů jsou Letňany páté, zato venku jsou s jedním bodem beznadějně poslední. "Klíč k záchraně vede i k tomu, že budeme muset vyhrát někde venku. To bude jedna z našich priorit."

Nejdůležitější nyní je, že Vánoce budou přece jen o něco klidnější. Pro tak důležitou sezonu je to více než podstatné. "Sám jsem jednou v dospělém hokeji hrál o sestup a bylo to strašné," vzpomíná Rousek. "Teď to samé musejí absolvovat děti, které chodí do školy."

I proto se dá s odstupem času říct, že los nadstavby byl pro Letce vlastně ten nejpřívětivější, jaký mohl být. 

Zatím.

HC Letci - Opava 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Fabiánek, 22. Valíček (Fabiánek), 49. Mařík, 50. Danov. Rozhodčí: Schmejkal - Svoboda, Svobodová. Vyloučení: 6:8.Využití: 1:0. Diváci: 68. Střely na branku: 35:20.

HC Letci - Poruba Ostrava 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 15. Valíček (Fabiánek), 15. Nedorost (Gebell), 42. Valíček (Danov), 48. Brabec (Rousek), 54. Fabiánek (Danov) - 28. Prepsl (Bijota, Malát). Rozhodčí: Horák - Krátký, Buček. Vyloučení: 7:3. Využití: 0:1. Diváci: 89. Střely na branku: 40:28.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka