Třídy Letňan mají za sebou náročné hrací dny
čtvrtek 24. prosince 2015

Žáci před svátky: medaile, ligové body, důstojné prohry

Čas vánoční a předvánoční je tradičně také časem žákovských turnajů. I letos se jich účastní či účastnily různé třídy Letců. Šesťáci vybojovali stříbro v Přerově, sedmáci zase přivezli bronz z Litvínova. A obě mužstva si k těmto úspěchům připsala i cenné výhry v soutěžních utkáních. Osmička má alespoň bod za remízu. Jen pětce dvě náročné bitvy se silnými protivníky bodově nevyšly.

Pětka se statečně bila, ale na starší soupeře v lize nestačila

Sedm utkání trvala u pětky série neporazitelnosti. Skončila v posledních dvou kolech proti silným týmům Černošic a Podblanicka. V sobotu Letci podlehli 3:6, ve středu den před Štědrým dnem jen těsně 5:6. 

Ale tým výkonnostně šlape a dvě porážky nemohou trenérovi Jiřímu Niklovi náladu nikterak pokazit.

"Obě utkání jsme hráli super. Oni mají o rok starší kluky, kteří jsou silnější v osobních soubojích, takže to už naši občas neutáhnou. Ale bojovali jsme, podali jsme velmi dobrý výkon," ocenil kouč Letňan. "Naši útočníci jsou drobnější a větší kluci je přetlačili. Ale tým šlapal."

Spokojen je s posledním obdobím celkově. Letci po špatném začátku sezony nabrali dech a od konce září zažili do minulého víkendu jedinou porážku. "Jsme kolektiv a kluci tak i hrají," líbí se Niklovi. "Hodně si nahrávají, je jim jedno, kdo dá gól. Nejdůležitější pro mě je, že se snaží hrát pro mančaft a ne pro sebe. Byl bych rád, kdybychom v těchto výkonech pokračovali i v novém roce."

5. třída: Černošice - HC Letci 6:3 (2:0, 1:1, 3:2)
Branky hostů: Vašíček 2, Štípek, Šrámek. Asistence: Bejček, Svoboda.

HC Letci - Podblanicko 5:6 (2:3, 1:2, 2:1)
Branky domácích: Horáček 2, Godochkin, Svoboda, Vašíček. Asistence: Vašíček 2, Svoboda, Sitarčík.

Šesťáci přivezli turnajové stříbro, ráno nato vyhráli i v soutěži

Šesťáci si po dlouhé době znovu zahráli turnaj, tentokrát na tři dny v dalekém Přerově. Kvůli trenérským povinnostem ve starším dorostu přijel hlavní kouč Jan Zlatohlávek až na závěrečný hrací den, a tak mužstvo převážně vedli Milan Hluchý s Nikitou Michejevem. 

"Byl to dobrý turnaj s kvalitními mužstvy, i když jsem od slovenských výběrů čekal víc," řekl po stříbrném umístění Hluchý. Letci těsně prohráli jen s domácím Přerovem. "Proti Kometě a Přerovu jsme odehráli výborné zápasy, které se rozhodovaly v posledních minutách. Celkově kluci předvedli velké nasazení a makali všechny tři dny. Výborně zachytal Kuba Hnízdil," dodal.

Však byl letňanský talent vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje. Cenu pro nejužitečnějšího hráče celého klání dostal pro změnu jiný Letec - Petr Křišťan.

Po dlouhém přejezdu a pozdním nedělním návratu nastoupil tým hned v pondělí ráno k poslednímu mistrovskému utkání v tomto kalendářním roce, a to na ledě pražské Hvězdy. Náročný program byl v úvodu znát a Letňanští po úvodní části prohrávali 0:2.

"Nehráli jsme špatně, ale soupeř si vypracoval pár šancí, které proměnil. I když to s námi nevypadalo příliš dobře, byl jsem přesvědčen, že únavu postupně rozjezdíme a utkání otočíme," věřil kouč Jan Zlatohlávek.

Poté Letci začali drtivým tlakem a stav otočili na 3:2, ovšem Hvězda ještě stačila vyrovnat. Trpěliví Letci si však počkali na příležitost a třemi brankami rozhodli o vítězství 6:3, takže Vánoce a přelom roku stráví na druhém místě tabulky.

"Chtěl bych pochválit celý tým, že se po náročném turnaji a velmi krátkém odpočinku dokázal vydat v tak nelehkém venkovním utkání. Speciální pochvalu zaslouží dvoubrankový Filip Blažek, který ve druhé třetině nastartoval mužstvo, Kuba Sýkora, který vstřelil ve třetí třetině rozdílovou branku, a Petr Křišťan, který dohrával utkání s teplotou, a přesto vstřelil v závěru dva krásné pojišťovací góly."

6. třída: Hvězda Praha - HC Letci 3:6 (2:0, 1:3, 0:3)
Branky hostů: Blažek 2, Křišťan 2, Kudrna, Sýkora. Asistence: Urban, Štípek, Sýkora.

Turnaj v Přerově: HC Letci - Slovakia Tigers 8:2, HC Letci - Kometa Brno 2:1, HC Letci - Přerov 2:3, HC Letci - Martin 3:0, HC Letci - Košice 4:0. Pořadí: 1. Přerov, 2. HC Letci, 3. Kometa Brno, 4. Martin, 5. Košice. Nejužitečnější hráč turnaje: Křišťan. Nejlepší brankář turnaje: Hnízdil.

Sedmáci získali bronz na turnaji, pak ubojovali cenný skalp v lize

Také sedmička měla před Vánocemi nabitý program. O víkendu absolvovala turnaj v Litvínově, kde s bilancí dvou výher a dvou porážek obsadila třetí místo. Nakročeno ale měla k ještě cennější medaili.

"První dva dny jsme vysoko porazili Litvínov i Olomouc, mělo to celkem hladký průběh bez nervů," popisoval trenér Michal Broš. "Asi se klukům vkradlo do hlav, že to druhý den bude to samé. Bohužel jsme šli pozdě spát a druhý den brzy vstávali, ale takhle to už na turnajích bývá."

Únava se druhý den na Letcích opravdu projevila a postupně jim docházely síly. "Nicméně to byla super konfrontace a my ji jen vítáme. Takových kvalitních turnajů by bylo potřeba odehrát víc, protože v soutěži jich moc nemáme," nepopírá Broš.

Což ovšem neplatilo o středečním utkání v rámci žákovské ligy. Do Letňan přijel tým Podblanicka, jeden z nejtěžších soupeřů Letců. Jenže Letňanští působí celý podzim jako rozjetá mašina. A to potvrdili výhrou 3:2.

"Podblanicko má spoustu starších kluků, takže byli fyzicky výborní. U nich jsme dostali sedmičku, věděli jsem, co od nich čekat," hodnotil letňanský kouč. "Byl tam respekt, na druhou stranu ale ještě větší motivace vyhrát právě doma."

Ve vyrovnaném zápase tahal každou chvíli za delší konec jiný tým. Ten domácí ale deset minut před koncem udělal změny v sestavě a vzal si oddechový čas. 

"Chtěli jsme to zvrátit a klukům se to povedlo," vysvětlil Broš. "Nevím, jestli to bylo zasloužené vítězství, ale vybojované každopádně. Naši hráči těch posledních deset minut zvládli odehrát v jejich pásmu, takže nás takováto výhra samozřejmě těší."

7. třída: HC Letci - Podblanicko 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Branky domácích: Dobrov 2, Broš. Asistence: Strnad, Novotný, Václavík, Tůma.

Turnaj v Litvínově: HC Letci - Litvínov 9:2, HC Letci - Olomouc 8:2, HC Letci - Hradec Králové 2:4, HC Letci - Jihlava 4:7. Pořadí: 1. Jihlava, 2. Hradec Králové, 3. HC Letci, 4. Litvínov, 5. Olomouc.

Oslabená osmička urvala alespoň bod z mistrovského utkání

Osmáci měli ze všech čtyř kategorií nejméně náročný program, čekalo je pouze pondělní mistrovské utkání s pražskou Hvězdou. Trenér Martin Rousek disponuje úzkým kádrem a k dispozici měl jen 11 hráčů, navíc se musel obejít ještě bez tří opor týmu. 

Proto byl s remízou 3:3 spokojen.

"Byla zasloužená a spravedlivá. Obě mužstva měla lepší i horší okamžiky, na tom jejich širokém kluzišti to pro nás bylo o to těžší," přiznal letňanský trenér.

A hledal důvody, proč Letci nezískali bod navíc. "Nás stálo lepší výsledek špatné řešení situací v přečíslení dva na jednoho. V tréninku se na to zaměřujeme, jenže kluci to kolikrát řeší strašně pozdě. Obránce na ně vytvoří tlak a sebere jim puk."

8. třída: Hvězda Praha - HC Letci 3:3 (1:1, 0:0, 2:2)
Branky hostů: Stupka, Hlaváč, Appelt. Asistence: Stupka, Zrcek, Stránský.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka