10 zajímavých událostí, které se udály v klubu
úterý 29. prosince 2015

Rok 2015: nové tváře, ztráty opor, putovní trofej, ICE TV

Trenérské posily zvučných jmen, rošády na střídačkách, citelné hráčské odchody, urputný boj mužů o druhou národní ligu nebo hned několik zajímavých novinek v letňanském klubu. Rok 2015 rozhodně nebyl nudný a přinesl události, které stojí za připomenutí. Tady je výčet těch deseti nejdůležitějších tak, jak šly postupně za sebou. Letci zkrátka byli vidět na nejrůznějších frontách a znovu se o nich slyšelo.

Dva góly od druholigové výzvy

Nejúspěšnější sezonu zakončili muži v kvalifikaci o 2. národní ligu. Bohužel smolně. Strhující drama o všechno s Lomnicí nad Popelkou sice vyhráli 3:1, ale do baráže, kde by je čekala poslední překážka, potřebovali zvítězit o čtyři branky. Na bitvu s parádní atmosférou a vysokou návštěvou se vzpomíná dodnes. "Jsem na kluky hrdý, i když to nevyšlo," chválil kouč Jan Doutnáč svůj tým, který poprvé v historii vyhrál Pražský přebor.

První kemp po zámořském vzoru

Průkopníky zajímavé myšlenky se stali starší dorostenci. Aby vhodně doplnili kádr před novou sezonou, zorganizovali akci, která dosud v českém mládežnickém hokeji neměla obdoby. Po vzoru zámořské juniorky uspořádali třídenní Tryout Camp pro ročníky 1998 a 1999, kam se nakonec sjelo 34 uchazečů ze všech koutů země. "Takový počet mě nenapadl ani ve snu," přiznal tehdy Milan Antoš, jenž si nakonec vybral tři posily.

Slavná jména na střídačkách

Hned několik zvučných jmen, která se proslavila v dospělém hokeji, přivítali Letci na trenérské pozice. Obráncům se věnovali či věnují juniorský mistr světa David Pojkar nebo Michal Dobroň, zkušenosti dětem od letošního roku předává i Milan Hluchý, mistr extraligy z roku 2009. A sedmou třídu si zase vzal na starost mistr světa Michal Broš, jenž ukončil kariéru hráče. "Angažmá se nabízelo," řekl kouč, jenž má v týmu syna.

Hráčem sezony vyhlášen Chalupa

Druhý ročník zažila po minulé sezoně anketa Hráč sezony a i podruhé tento titul vyhrál zástupce staršího dorostu. Ve veřejném hlasování dostal od letňanských trenérů celkem pět hlasů Matěj Chalupa, který byl po celý průběh soutěže hlavní oporou svého mužstva. "Mám z toho velkou radost. Vůbec jsem nečekal, že bych mohl dostat tolik hlasů," svěřil se útočník, který tehdy poprvé nakoukl i do reprezentační sedmnáctky.

Propagace klubu velkými jmény

V roce 2014 se Letci ukázali veřejnosti během zimní olympiády v Soči. V roce 2015 využili k propagaci domácí mistrovství světa a v Obchodním centru Letňany se s pomocí svých partnerů zúčastnili promo akce v hokejovém duchu. Veřejně klub nepodpořil pouze jeho spoluvlastník František Kučera, ale také Tomáš Vlasák, jenž má v Letňanech syna. "Výborně se tu pracuje s mládeží," říkal mimo jiné současný manažer Plzně.

Odchod klíčových opor dorostu

Matěj Chalupa a Václav Burda patřili k tomu nejcennějšímu, co letňanský hokej měl. Oba starší dorostence, kteří se v posledních dvou letech stali Hráči sezony, ovšem zlákaly konkurenční kluby. Ty jim slíbily postupné začleňování do svých extraligových juniorských týmů, a tak Chalupa odešel do Plzně a Burda skončil v Liberci. "Neodchází se mi odsud snadno, v Letňanech jsem hrál od 3. třídy," svěřil se v létě druhý jmenovaný. 

Vznik putovní klubové trofeje

Po vzniku prestižní klubové ankety přišla na svět i její trofej. Putovní a nádherná. Pro tradičního Hráče sezony klub nechal vyrobit "Hokejového Oscara" z křišťálového skla, na kterém pracoval tým sedmi lidí několik týdnů a teď se pyšní v jedné z vitrín restaurace v Ice Areně. Něco takového přitom nemají ani extraligové kluby. "Touto trofejí budujete novou tradici," uznal Vladimír Žíla ze společnosti Astera, která výstavní cenu vyráběla.

Nový web i s TV a moderátorkou

Klub zprovoznil nové multimediální webové stránky, které přinesly hned několik novinek. Tou nejzásadnější je start klubové televize ICE TV, jejíž hlavní tváří je nová reportérka Denisa Kučerová. O Letcích se už nebude jen psát, ale často budou mluvit i do kamery. "Chtěla bych uživatelům našeho webu přiblížit klub i z jiného pohledu, aby se o něm dozvěděli něco zajímavého," prozradila Denisa, než začala s prvními rozhovory.

Trenérská rošáda ve starším dorostu

Trenérské změny mezi jednotlivými týmy přicházejí tradičně na konci každé sezony. K té nejzásadnější ale došlo až v průběhu té aktuální jen krátce před Vánocemi. Dlouhá série porážek připravila o místo u staršího dorostu Milana Antoše, který byl nucen prohodit si pozici s dosavadním trenérem juniorky Martinem Rouskem. "Jediným důvodem bylo, že jsme dlouho nedosahovali dobrých výsledků," vysvětlil šéftrenér Jiří Vrba.

Smůla obou slavných odchovanců

Když jim nevyšel podzimní kemp v NHL, těšili se na mistrovství světa dvacítek. Jenže Jakuba Vránu i Václava Karabáčka, oba slavné odchovance Letňan, připravilo o juniorský šampionát zranění. "Raději mi o tom ani nemluvte," vystihl zklamání Karabáček, který si léčí zlomený palec. Vrána pro změnu poraněné zápěstí, ale v zámoří se alespoň stabilně prosazuje v AHL. Oba se pokusí o nejslavnější ligu světa opět v roce 2016.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka