Po Litvínovu Letci zažili drama i ve Varech
sobota 16. ledna 2016

Místo tří bodů jeden... Staršímu dorostu zbývaly vteřiny

Mohli mít tři body, mají pouze jeden. Starší dorost Letců má za sebou další náročný a velmi dramatický víkend. Po páteční prohře 1:3 v Litvínově totiž byli blízko důležitému vítězství v Karlových Varech. Jenže těsné vedení ztratili pouhou půlminutu před koncem třetí třetiny a v poslední minutě prodloužení nakonec dostali i rozhodující ránu na 2:3. Ve vypjaté misi o udržení extraligy je to velká škoda.

Co je ovšem pozitivní, je fakt, že si tým začíná viditelně věřit a čtyři předchozí vítězství v řadě mu dodala pořádnou dávku sebedůvěry. Už umí sbírat body i na hřištích soupeřů.

A i tento víkend měli Letci blízko k pořádnému úlovku, vždyť hráli s velmi kvalitními celky. "Hráli jsme proti výborným soupeřům, ale kluky musím pochválit. Oba zápasy měly stejný průběh a oba odehráli velmi dobře," řekl kouč Martin Rousek, jenž po příchodu k mužstvu zažil první porážky.

Litvínov se ze začátku sezony hodně trápil, ale během podzimu se výrazně zvedl. Pražané v první třetině inkasovali branku devět vteřin před koncem, ale ve druhé z přesilovky vyrovnali a dlouho drželi nerozhodný stav.

"Ve třetí třetině jsme spíše čekali a soupeř se dostal do tlaku. Pak jsme v trestném střílení trefili jen tyč a hra se následně vyrovnala," popisoval páteční bitvu Rousek. Jenže domácí dali šťastný gól a při power-play své vítězství potvrdili trefou do prázdné branky. 

Poklonu si hráči od trenéra zasloužili i v sobotu v Karlových Varech, kde je čekal třetí celek aktuální tabulky. "Všichni nás varovali, že nás přejedou, ale my od začátku hráli výborně a dostali se do vedení. Před druhou přestávkou jsme ale bohužel opět dostali smolný gól," líčil letňanský kouč.

Jeho parta však využila další přesilovku ve třetí části. Ovšem v závěru utkání se ukázala tak trochu nevyzrálost týmu, který ztratil vedení pouhých 32 vteřin před sirénou. "Bylo tam malé množství chyb, které vedly k obdržené brance," posteskl si Rousek. 

Prodloužení? "Zamkli nás v pásmu a naše čtyřka tam zůstala dlouho, z čehož vznikla další chyba. Ale kluky musím pochválit, i když nám to těsně uteklo. Je to škoda, ale to se stává."

Vzhledem k vývoji obou zápasů je bod opravdu málo. "Ovšem výkon předčil naše očekávání. Byli jsme oběma kvalitním mužstvům vyrovnaným soupeřem," hledají letňanští trenéři na porážkách pozitivum.

Což je pro další vývoj extraligové nadstavby více než důležité.

V tabulce se před Letce dostaly zpět České Budějovice a ostravská Poruba ukrojila z letňanského náskoku jeden bod. Jenže Letci se od sestupových příček stále drží na sedmibodovou vzdálenost, což je vůbec nejdůležitější. Stejně jako skutečnost, že bodovali v pěti z posledních šesti utkáních a o herní krizi nemůže být řeč. Tým totiž dokazuje, že je v těžké konkurenci všem ostatním vyrovnaným soupeřem.

Teď už jen dál bojovat a misi o udržení extraligy úspěšně dohrát. 

Následující víkend pokračuje domácím dvojzápasem s Českými Budějovicemi a Kladnem.

Litvínov - HC Letci 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Drašar (Vopat), 54. Schmidmayer (Kučera, Myšák), 60. Vébr (Helt, Dominik Havlík) - 24. Rousek (Fabiánek, Danov).Rozhodčí: Knapík - Ptáček, Janíček. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. Diváci: 69. Střely na branku: 31:24.

Karlovy Vary - HC Letci 3:2p (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 39. Klejna (Bečka, Bernáth), 60. Slabý (Horký, Klejna), 65. Pastyřík (Horký) - 24. L. Kučera (Rousek, J. Kučera), 49. Fabiánek (Pařík, Danov).Rozhodčí: Bouzek - Schopf, Belko. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Diváci: 73. Střely na branku: 36:25.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka