Povídání s Tomášem Kudrnou ze šesté třídy
čtvrtek 04. února 2016

Kličkující šikula rád slaví góly. Teď neví, kdy přidá další

Kdyby se jednou neživil hokejem, chtěl by být pilotem. "Bavilo by mě bezpečně dopravovat lidi z jednoho místa na jiné," vypráví Tomáš Kudrna. Šikovný útočník hraje za Letňany od svých čtyř let a letos už je v šesté třídě. A přestože nepatří mezi největší hráče, dokáže se svými pohlednými kličkami prosadit přes soupeřovy obrany. Jenže teď to nejde. Léčí se totiž po operaci akutního zánětu.

Aby ho nebavilo kličkovat mezi obránci, když má za vzor Pavla Dacjuka, ruského velmistra této činnosti. Dvanáctiletý Tomáš vždycky chtěl hrát středního útočníka a přání se mu splnilo. "Když jsem uprostřed, snažím se využívat obě křídla, abych dával góly nebo na ně přihrával," vysvětluje.

Branek nedává málo, minulý rok dokonce ovládl kanadské bodování svého týmu. A oslavu každého gólu si umí náležitě užít. 

"Mám z nich velkou radost. Slavím hodně, je to hezký pocit. Věřím si, ale ne vždycky mi to vyjde," říká. V čem si věří nejvíc? "Ve hře s pukem, proto tak rád používám blafák. Hlavně do forhendu. To mám vyzkoušené, že zatím funguje nejlíp," vzkazuje brankářům.
 
Kromě Dacjuka hltá hokejové umění českého útočníka Tomáše Hertla. Se svým o dva roky mladším bratrem Ondřejem doma často hrají hokej."Střídáme se v brance a jeden na druhého střílíme. Pak do brány nasadíme plachtu a snažíme se mířit do volných otvorů."

Ví totiž, že střelba je jedna z věcí, na které musí neustále pracovat.

S bratrem ovšem mají téměř stejný herní styl. Kdybyste je postavili na led do davu dalších dětí, snadno oba najdete podle elegantního bruslení."Brácha se na mě chodí často dívat, protože nemá tolik zápasů jako já. Má víc času, ale stejně ho tráví kvůli mně na zimáku."

Ve škole ho baví nejvíc sportování a pracovní činnosti. Ale překvapí ještě jedním předmětem - fyzikou. "Děláme ve škole hodně pokusy, takže rád experimentuju. Na ty hodiny se vždycky těším."

Doma tráví čas i u herní konzole Xbox, kde nejraději hraje NHL a Minecraft, svoji oblíbenou hru, v níž si musí vytvářet podmínky, aby přežil na pustém ostrově. Co by si on vzal na pustý ostrov, kdyby to byla skutečnost? "Nedokážu si to představit, ale asi svého kamaráda. Je dobrý na spolupráci, mohli bychom si povídat a pomáhat jeden druhému."

Největším kamarádem v týmu šestky mu jsou prý Connor Van Luyk, Filip Blažek a Petr Kalista. Ale především se snaží poslouchat svoje rodiče a trenéra. "Musím plnit to, co se mi radí. Kromě hokejových věcí to je i to, že se máme k sobě v týmu chovat hezky," uzavírá fanoušek Detroitu Red Wings.

Tak snad se to jemu i ostatním po většinu času daří...

Góly Tomáš Kudrna střílel i na svém posledním mistrovském utkání, když si ve Dvoře Králové připsal hattrick. Pak se mu však udělalo zle a dva dny nato skončil na nemocničním sále, kde mu museli odoperovat akutní zánět slepého střeva.

Kdy se bude moct vrátit na led a zda ještě stihne odehrát další zápasy ve zbytku sezony, zatím neví.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka