Startuje mužské finále Pražského přeboru
středa 17. února 2016

Bitva o Prahu aneb Pět důvodů, proč ji mají vyhrát Letci

Dlouho očekávaná bitva o Prahu je za dveřmi. Už tuto sobotu vyvrcholí letošního sezona Pražského přeboru prvním finálovým soubojem mezi letňanskými muži a tradičním rivalem z Hvězdy. Ve hře je hodně: nejen titul mistra, ale také právo dál bojovat o postup do 2. národní ligy. Letci obhajují loňský triumf a tady je pět různých důvodů, proč by na trůnu měli zůstat. Byť se šance odhadují 50 na 50.

KOMPAKTNOST A MLÁDÍ
Tohle je hlavní zbraň, kterou Letci válcují své soupeře. Nebezpečné má totiž všechny své formace a velmi vyrovnaná je i brankářská dvojice Matěj Oliva - Lukáš Havlín. Jinými slovy: pokud se nebude dařit jednomu, zastoupí ho jiný, a to na jakémkoliv postu. Mladý kádr má navíc věkový průměr pouhých 24 let, takže hráči jsou plni sil a energie. A také zdrávi, neboť poprvé v sezoně by měla být před utkáním prázdná marodka. Trenér Jan Doutnáč tak může reagovat na výkonnost hráčů a v případě potřeby vybírat z různých variant.

TRVAJÍCÍ NEPORAZITELNOST
Pravda, možná není úplně dobré, když úctyhodná série vítězství trvá tak dlouho. Protože jednoho dne prostě skončit musí. Hledejte na tom ale také pozitivní stránku. Letci od začátku sezony neprohráli, a to s Hvězdou odehráli už dva vzájemné duely ze základní části. Pocit neporazitelnosti je rozhodně neuspokojí, neboť si jsou vědomi kvality soupeře. Spíš jim může dodat ještě více sebedůvěry a ta je v hokeji nesmírně důležitá. 

JAN MIŠNER
Není jen srdcem svého mužstva. Je také nejproduktivnějším hráčem a králem střelců celé základní části. Oba tituly obhájil z minulé sezony a už tohle vědomí dodá týmu další špetku sebevědomí. Mišnerova vizitka 31 gólů a celkem 46 kanadských bodů v pouhých 16 zápasech mluví za vše, formu si navíc přenesl i do play-off. To on může být rozdílovým závažím na obou miskách vah. Týmy se podrobně znají a na kapitána Letců si dá Hvězda pozor, on však střílet klíčové branky nemusí. Může na sebe pozornost upoutat ve prospěch svých spoluhráčů. 

DOMÁCÍ VÝHODA
Často to zní jako klišé, ale v tomhle případě bude rozhodovat i tento faktor. A velmi důležitý. Letci díky vítězství v základní části zahájí finále na vlastním kluzišti. Kluzišti, na které jsou celý rok zvyklí a které je výrazně menší než to na Hvězdě. Kluzišti, na kterém svým dravým pohybem umějí ostatní mužstva "rozebrat". Ovšem pozor, i Hvězda dokáže Ice Arenu dobýt, což dokázala před rokem vítězstvím 8:5. Kdo zvládne první zápas, bude jednou nohou na trůnu. Finále totiž není příliš dlouhé, hraje se pouze na dvě vítězná utkání.

TOUHA PO ÚSPĚCHU
Není tajemstvím, že postup do 2. národní ligy je cílem týmu. Mluvilo se o něm před rokem a mluví se o něm i letos. Loni Letcům postup do kvalifikace unikl o pouhé dva góly a tehdejší zklamání si pamatují dodnes. Teď cítí, že jsou ještě silnější. A zase o rok zkušenější. Touha a vůle je jedním z nejdůležitějších věcí vedoucí k úspěchu a jak praví jedno motto v aréně: "Rozdíl mezi nemožným a možným záleží na vašem odhodlání."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka