Letci uspěli na Hvězdě a vyhráli Pražský přebor
neděle 28. února 2016

Obhajoba, neporazitelnost, výzva. Muži dál sní svůj sen!

Nejprve jeden vzkaz budoucím soupeřům: tahle parta v letošní sezoně ještě neprohrála. A pak také něco letňanským fanouškům: bez vás by Letcům dosavadní neporazitelnost tak dlouho nevydržela. Tým mužů zatím prožívá sezonu snů a tenhle sen pro ně ještě zdaleka nekončí. I když se jim stylově podařilo obhájit mistrovský titul v Pražském přeboru a finále s Hvězdou ovládli 2:0 na zápasy.

Zatímco před týdnem v Ice Areně rozhodovaly až samostatné nájezdy, tentokrát Letci na ledě Hvězdy kontrolovali svou spanilou jízdu. "Možná to bylo o něco jednodušší než před týdnem, ale jednoduché to rozhodně nebylo," přiznal trenér Jan Doutnáč. 

Když však jeho hráči ve 44. minutě zvyšovali dvěma góly na 7:2, bylo jasné, kdo se letos stane králem Prahy.

Po vítězství 7:4 to jsou znovu Letňany. 

S obhajobou mistrovského titulu, se statusem dosud neporaženého mužstva a s pořádnou výzvou do příštích týdnů. Triumfem v Pražském přeboru totiž nic nekončí. Letci přece chtějí víc - postup do II. národní ligy.

Ten vede přes další těžkou překážku v podobě kvalifikace. Pražané se dvoukolovým způsobem utkají s vítězi jihočeské skupiny a Ústeckého kraje a jen vítěz bude mít právo vyzvat ve velkém finále vítěze z druhé kvalifikace. Pak už žádná baráž není. Druhá liga by se letos měla rozšířit.

Letňanští se tímto ambiciózním plánem netají. Za svou metou jdou s velkým odhodláním.

"Kluci si zatím zaslouží velké uznání," tvrdí Doutnáč. Vždyť Hvězda jako jediný tým v přeboru měla možnost trénovat dvakrát týdně a ve finále představovala toho nejtěžšího možného soupeře. Letci v obou utkáních prohrávali a skóre museli otáčet. 

V sobotu rozhodli o výhře třemi rychlými góly na začátku třetí části, ale pak dvakrát inkasovali a za stavu 7:4 si museli vzít oddechový čas. "Začali jsme dělat kraviny a přestali se soustředit na naši hru. Náš brankář musel ještě některé těžké situace hasit," vysvětlil kouč.

"Je to nádherný pocit, ale jdeme dál," řekl kapitán Jan Mišner. Celý jeho tým znovu děkoval svým fanouškům, kteří Letcům na Hvězdě vytvořili bouřlivou atmosféru. "Jako bychom hráli doma, vytvořili nám domácí prostředí a hnali nás dopředu. Byli bezkonkurenční a chtěl bych jim za to moc poděkovat," dodal chytající gólman Matěj Oliva, jenž si titul náramně užíval.

Když bylo po všem, rozeběhli se po závěrečné siréně přímo na led i letňanští žáčci, které na stadion přivedli jejich rodiče. A s mužstvem oslavovali získaný pohár. Klub se řídí sloganem #LITAMEVTOMSPOLU a přesně tento význam celá sobotní oslava podtrhla.

"Je úctyhodné, že jsou i v tak pozdním čase rodiče ochotni s těmi malými špunty na náš zápas přijít," rozplýval se štěstím trenér Doutnáč. "Spousta druholigových týmů nemá takový kotel jako my. Je to pro nás hnací motor."

Co finále podle něj rozhodlo?

"Byli jsme ukázněnější. Zvládli jsme méně vyloučení, anebo víc využitých přesilovek, záleží, jak se na to díváte," odvětil. "Vždyť my hráli třikrát nebo čtyřikrát přesilovku 5 na 3, to se soupeřem zamává."

Na soupeře v kvalifikaci si musejí ještě počkat

V týdnu si muži dopřejí mistrovskou oslavu, pak už se ale začnou připravovat na další těžké kolo. Kvalifikační skupina A o třech týmech začne pro Letce 11. března na jihu Čech. Letci sice už mají po finále, ovšem oba jejich soupeři z finálových sérii teprve vzejdou.

Očekávání tak bude velké...

V Jihočeském přeboru to bude jeden z dvojice David Servis České Budějovice a Milevsko 2010, v Ústeckém kraji pak Louny nebo Roudnice nad Labem. Zatímco tým z jihu Čech bude pro Letňanské velkou neznámou, Louny i Roudnici Pražané dobře znají ze základní části, kde byly kraje spojeny. 

"Ale co jsem slyšel, tak třeba Louny mají vypadat úplně jinak," doplnil Doutnáč.

"Budeme se každopádně snažit shánět o soupeřích informace, ať jsme na ně připraveni. Pokud chceme dál, musíme porazit každého," říká lodivod letňanské střídačky. "Odpočineme si, potrénujeme a budeme trpělivě vyčkávat. Za dva týdny to přijde znovu."

Ano, znovu. Ve stejné fázi loni Letci neuspěli, k postupu z 1. kvalifikace jim chyběly dva vstřelené góly. Letos mají novou šanci. A dosud neporažený tým věří, že ji tentokrát využije.

Hvězda Praha - HC Letci 4:7 (1:1, 1:3, 2:3) 
Branky a nahrávky: 3. Vladyka (Němec, Nacházel), 39. Veselý, 47. Fuks (Němec, Krátký), 51. Veselý (Veselý) - 19. Horáček (Kadaně, Valder), 27. Mišner (Štěpán), 35. Zima (Mišner), 39. Štěpán (Zima, Šulc), 41. Šulc (Štěpán), 44. Štěpán, 44. Božilov (Kadaně). Konečný stav série: 0:2.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka