Prohra s Chomutovem napravena v Písku
neděle 28. února 2016

Osudové klopýtnutí? Mladší dorost ztrácí bod na play-off

Neuvěřitelné drama prožívá mladší dorost v boji o play-off. Letci a Vsetín totiž svádí na dálku postupové dostihy o poslední volné místo a s největší pravděpodobností tento souboj potrvá až do posledního kola. Tým Tomáše Blažka sice nezvládl ve čtvrtek klíčový duel s Chomutovem, přesto se moravskému rivalovi přiblížil na jediný bod. I díky nedělnímu vítězství na ledě posledního Písku.

Letci totiž v neděli vyhráli přesvědčivě 9:3, zatímco Vsetín ve skupině E získal výhrou po samostatných nájezdech "jen" dva body z Opavy a dovolil Pražanům přiblížit se na nejtěsnější rozdíl. 

Mohlo být ještě lépe - kdyby Letci ve čtvrtek neprohráli doma 1:3 s Chomutovem, lídrem jejich skupiny C.

Na vysvětlenou: Vsetín v ten samý den prohrál doma s Havířovem, jenže Blažkova družina toho nedokázala využít. Čtvrteční klopýtnutí se tak může Letňanům stát v konečném součtu bodů osudovým. Přitom právě na tenhle souboj se Letci pečlivě připravovali.

Vyrovnané utkání ovšem tehdy rozhodlo neproměňování šancí. "Za stavu 1:2 jsme mohli vyrovnat, jenže jsme nedali tři tutovky a soupeř pak pojistil výhru v power-play. Minimálně na remízu jsme určitě měli," litoval zpětně kouč Blažek.

V neděli Pražané potvrdili roli favorita, ale trenér měl výhrady: "První a třetí část jsme odehráli solidně, druhou si mužstvo odpočinulo. Jako by si myslelo, že už je po zápase a dohraje se to samo."

Pražané využili hned pět přesilovek a třeba kapitán Dominik Sklenář si už poněkolikáté v sezoně připsal hattrick. "Já ale nechci počítat góly. Raději bych, aby se vyhrávalo a postoupilo do play-off," řekl. 

Tenhle cíl má celý tým a momentálně pro něj dělá všechno. Čas však hraje proti. 

Do konce nadstavby už zbývají poslední dvě kola. Letci musí ve čtvrtek i v neděli porazit Litvínov a PZ Kladno a čekat na zaváhání Vsetína. Není to nereálná představa, neboť druhý Vsetín třeba příští kolo odehraje na ledě třetí Olomouce. 

Nejde jejich počínání nesledovat, byť trenér Blažek nabádá své hráče, aby se soustředili jen a pouze na sebe.

"My teď už sledujeme průběžné výsledky Vsetína i o přestávkách zápasu," přiznává však útočník Sklenář. "Musíme věřit, že ještě zaváhají. Vlastně se teď o ničem jiném v kabině ani nebavíme."  

Matematika je jasná.

"Musíme všechno vyhrát a čekat," uvědomuje si Blažek. "Z mé strany se nemáme na co ohlížet, prostě musíme hrát, jak nejlépe umíme. Třeba budeme mít štěstí a vyplatí se nám to."

Letňanský klub by si to zasloužil, vždyť na tuto příležitost čeká od chvíle, kdy dostal dorost do nejvyšší soutěže. A už několikrát byl této metě hodně, hodně blízko.

Písek - HC Letci 3:9 (0:3, 1:1, 2:5)
Branky a nahrávky: 29. Pechlát, 41. Novotný (Novák), 55. Přibyl - 9. Sklenář (Lytvynov), 15. Jelínek (Šíba), 17. Kalina (Klikorka), 22. Sklenář, 45. Pinkas (Klikorka), 51. Kalina (Lytvynov), 52. Sklenář (Pinkas), 54. Klikorka (Němec), 57. Navrátil (Němec, Štěbeták). Rozhodčí: Poskočil - Samuel, Mertl. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:5. Diváci: 55. Střely na branku: 20:50.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka