Z pěti týmů uspěly jen pětka a sedmička
úterý 01. března 2016

Venkovní mise. Letňanští žáci z ní mají pouze dvě výhry

V duchu dobývání venkovních hřišť se odehrál minulý týden v podání žákovských tříd Letňan. Z pěti týmů však byly úspěšné jen dva. Zatímco čtyřka si neporadila na Hvězdě a šestka s osmičkou jen marně bojovaly v Liberci, páťáci a sedmáci protáhli své vítězné série zápasy v Mělníku. Malí Letci tak posbírali celkem čtyři body z deseti možných. Do konce sezony už zbývá jen posledních pár kol.

Trest ze neproměňování šancí

Čtyřka v neděli zamířila na led pražské Hvězdy, kterou v prvním vzájemném střetnutí porazila. Jenže soupeř prahl po odvetě a tu také na svém širokém kluzišti zvládl. Letci prohráli 2:7.

Přitom do utkání vstoupili výborně. "Přihrávky, pohyb, odebírání puku - celkově se mi předvedená hra v první třetině líbila," uznal jeden z trenérů Martin Kotyra. Tým však dlouhodobě tíží jeden problém. "Neumíme proměňovat šance. A to nás shazuje do kolen."

Ve druhé třetině se letňanský motor zadrhl a Hvězda skóre otočila. Po vystřídání brankářů v polovině utkání Letci inkasovali pár laciných gólů. "Náš druhý brankář tentokrát neměl svůj den," řekl Kotyra.

Vedení Hvězdy bylo tak vysoké, že už se Letňanští nezmohli na vzdor a duel odehráli odevzdaně. "Hvězda navíc měla jednoho, dva kluky, kteří to vezmou a projedou celé hřiště. V této kategorii se v některých týmech takové individuality najdou. Je to taková klasika," doplnil kouč.

4. třída: Hvězda Praha - HC Letci 7:2 (0:1, 4:0, 3:1)
Branky hostů: Porubský, Dvořák.

Těsná výhra ozdobena výkonem

Páťáci v neděli vyhráli poosmé v řadě, když šňůru vítězství natáhli v Mělníku. Těsný výsledek 5:4 však naznačuje, že to se soupeřem ze středu tabulky nebylo nic snadného. 

"My jsme ale byli lepší. Sice jsme přišli o vedení 4:2, ale v závěru jsme to strhli na svou stranu," vyprávěl v dobré náladě trenér Jiří Nikl. Ke spokojenosti měl důvod. "S výkonem jsem opravdu spokojený. Kluci hráli super."

A to i přesto, že utkání nepovažuje za jedno z nejlepších v sezoně. "Chyby u tak malých dětí najdete vždycky, ale to je naprosto normální. Jen je škoda, že neproměňujeme vyložené šance, přitom na zakončení jsme se celý týden zaměřovali. Možná to časem přijde."

Utkání bylo o to náročnější, že Mělník disponuje několika vysokými hráči, kteří se dokáží prosadit silově. "Mají tam čtyři nebo pět velkých kluků, kteří jsou prakticky o rok starší. Ale naši se s tím nakonec dobře popasovali."

5. třída: Mělník - HC Letci 4:5 (1:0, 0:2, 3:3)
Branky hostů: Svoboda, Vosmík, Štípek, Horáček, Godochkin. Asistence: Štípek 2, Šrámek, Helus.

Nejbolestivější porážka sezony

Šesťáci absolvovali předehrávku v Liberci ve všední den, a proto se museli uvolnit dřív ze školy. Zápas se jim ale příliš nepovedl, na severu Čech po většinu utkání jen marně dotahovali ztrátu a prohráli 5:7. 

"Defenzivní propadák," zhodnotil hořce kouč Jan Zlatohlávek. "Pro mě osobně asi nejbolestivější prohra sezony." Letci v boji o druhou příčku tabulky potřebovali nutně vyhrát a brzy se ujali vedení. To však bylo první a poslední vedení v zápase. 

Po dalších neproměněných šancích přišli ke slovu domácí a postupně otočili skóre na 4:1 ve svůj prospěch. Ve druhé části se obraz hry nezměnil, hrálo se téměř na jednu branku, tu domácí, ale byli to paradoxně Tygři, kteří dokázali využít každou svou příležitost. 

Pražané inkasovali po hrubých individuálních chybách obránců a ve třetí části se jim nepodařilo snížit na méně než rozdíl dvou branek. "Stejné máslo na hlavě jako obránci mají i naši útočníci, tolik neproměněných šancí jsem už dlouho neviděl. Utkání jsme si prohráli sami," dodal Zlatohlávek.

6. třída: Liberec - HC Letci 7:5 (4:2, 3:2, 0:1)
Branky hostů: Strnad 2, Křišťan, Štípek, Čech. Asistence: Sýkora 2, Vlasák, Čech.

Kázeňský prohřešek a následný zlom

Sedmička chtěla protáhnout sérii vítězství na 16 mistrovských zápasů a to se jí také povedlo, neboť vyhrála 7:3. Jenže ačkoliv do nedělního utkání v Mělníku vstupovala jako favorit, domácí byli odhodlanější a bojovnější, což využili ve vedení 2:0. 

"Mělník není na takové hokejové úrovni jako my, přesto nám ukázal, jak se má bojovat," přiznal trenér Martin Uldrich, jehož prý příliš nepřesvědčil ani výkon brankáře. "Nám chyběla nejen bojovnost, ale i pohyb a celkově nějaká jiskra. To se ale po jednom incidentu změnilo."

V utkání totiž musel řešit kázeňský exces, kdy poslal dotyčného hráče předčasně do šaten. "V první třetině rozhodčí přehlédl faul našeho hráče, který soupeře sekl vší silou přes nohy. Vysvětlil jsem mu, že to dělat nebude. On něco podobného udělal ve druhé třetině znovu, za což byl už vyloučen a my vzápětí dostali v oslabení gól." 

Následné chování jeho svěřence ho naštvalo ještě víc. "Když jsem mu na střídačce vyčinil, ještě kroutil hlavou a choval se nevhodně. Viděla to celá střídačka, takže na to nešlo reagovat jinak, než že jsem ho poslal svlékat," vysvětlil Uldrich. A právě tento moment označil za zlom v celém utkání.

7. třída: Mělník - HC Letci 3:7 (1:0, 1:4, 1:3)
Branky hostů: Dobrov 3, Bucek 2, Tůma, Václavík. Asistence: Čech 2, Tůma 2, Václavík, Barratt.

Marný boj s těžkým soupeřem

Osmáky ve čtvrtek čekal výjezd do favorizovaného Liberce, kde statečně vzdorovali v oslabené sestavě lídrovi skupiny. Branku se jim ale nepodařilo vstřelit a prohráli vysoko 0:6.

Na střídačce své kolegy výjimečně zaskakoval trenér Jan Zlatohlávek, kterému se utkání těžko hodnotilo. "Liberec vyhraje tuto skupinu a postoupí na mistrovství republiky. Rozdíl v kvalitě obou kádrů byl ohromný a podle toho také utkání dopadlo."

Letci se potýkají s marodkou a zůstal na ní i jeden jejich gólman. Ten druhý pro změnu musel vypomáhat mladšímu dorostu, a tak si osmáci museli tento post vypůjčit ze sedmé třídy.

"Za zmínku snad stojí jen výkon brankáře Malanta, který podal skutečně skvělý výkon a i přes šest obdržených branek si připsal 61 zákroků," dodal Zlatohlávek.

8. třída: Liberec - HC Letci 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka