Letci porazili PZ, ve středu začíná osmifinále
neděle 06. března 2016

Historický zápis! Mladší dorost si poprvé zahraje play-off

Z dramatu se stala pohádka se šťastným koncem! Letci se pyšní účastí obou dorosteneckých týmů v nejvyšší soutěži, ale dosud v extraligovém play-off chyběli. To už ovšem neplatí! Mladší dorost po posledním utkání základní části přepisuje klubovou historii, když si díky vítězství 5:2 nad kladenskou "pézetkou" udržel poslední postupové místo. A už ve středu nastoupí do vyřazovací fáze.

Když se ve čtvrtek dostali před vsetínského rivala, měli osud ve vlastních rukou. "Stačilo" v neděli porazit doma PZ Kladno a postup do play-off už letňanskému týmu nemohl uniknout. 

Letci si šli za výhrou od začátku, když už v 1. minutě otevřel skóre Dominik Sklenář, nedělní režisér triumfu s bilancí gólu a tří asistencí. Ale pěkně popořádku - ještě v úvodní třetině totiž přišly nečekané komplikace...

"Paradoxně nás po první vstřelené brance potkal útlum a dvakrát jsme inkasovali, jako bychom dostali strach potvrdit vítězství," uvědomoval si tíhu situace trenér Tomáš Blažek. "V polovině zápasu se náš výkon začal zlepšovat a třetí třetinu jsme už zvládli, euforicky hnáni za postupem."

Uděloval mužstvu před klíčovým zápasem zvláštní pokyny? "Nehrotili jsme to, takže jsme se připravovali jako celou sezonu," odvětil kouč. I z jeho hlasu však byla cítit úleva a radost z historického úspěchu.

Mladší dorost to totiž dokázal! Přitom tým si před sezonou nekladl příliš vysoké ambice, v létě se šeptalo hlavně o tom, aby se v nejvyšší soutěži udržel. Jenže tahle parta se neustále zlepšovala a prokázala velký charakter. V závěru extraligové nadstavby mocně dotahovala ztrátu na Vsetín, který držel poslední postupové místo, a v předposledním kole ho v konečném součtu tabulky předběhla.

Letci skončili mezi šestnáctkou nejlepších týmů. S dvoubodovým náskokem právě na Vsetín, jemuž nedělní výhra nad Šumperkem už nebyla nic platná. 

V Ice Areně tak propukly bujaré oslavy. "Užili jsme si to, stálo to za to. Po takovém vítězství musíte mít radost. Rodiče dokonce přichystali po zápase v kabině nějaké pohoštění," popisoval Blažek. 

I když se snažil tým uchránit před narůstajícím tlakem, zpětně přiznává, že v posledních týdnech bylo v kádru cítit určité napětí. "I když se to někteří hráči snažili nedávat najevo, viděl jsem to na nich. Ten tlak si na sebe vyvíjeli sami. Nejen v zápasech, ale i v trénincích."

Když Letci v neděli po první třetině prohrávali 1:2, přišel v kabině proslov právě z trenérových úst. Někteří hráči totiž vstoupili do zápasu zakřiknutě... "V mých očích jste vítězové už teď," řekl letňanským hokejistům Blažek. "Jedno utkání totiž nezmění to, jak jste po celou sezonu pracovali. A vy jste pracovali na vysoké úrovni, čímž jste mi udělali největší radost," ocenil své mužstvo.

"Tým nebyl na bůhvíjaké technické úrovni, snad s výjimkou Dominika Sklenáře. Ale všichni hráči do jednoho ukázali, že jsou bojovníci. Semkli jsme se. A dokázali jsme to," těšilo kouče po boji.

Postup je skvělou reklamou i pro klub a jen potvrzuje, že v Letňanech funguje výchova hráčů na slušné úrovni. "Přitom hodně kluků nás v dorosteneckém věku opouští a odchází do hokejových akademií. Zachránili jsme starší dorost a dovedli mladší do play-off. Ta sezona nakonec dopadla velmi úspěšně."

Třeba tahle jízda pro mladší dorost ještě nekončí. I když v play-off bude outsiderem. Osmifinále hrané na dva vítězné zápasy začíná ve středu, do Letňan se přesune v pátek a případný rozhodující duel by přišel na řadu v neděli.

Soupeřem Letců bude Zlín, který stejně jako Plzeň vyhrál svoji skupinu se shodným počtem 92 bodů. Pražané se s Moravany v dosavadní sezoně neutkali, zatímco se Západočechy už dvakrát.

Ani Zlín ale není neporazitelný. A ať s ním Letci uspějí či nikoliv, už teď jsou hrdinové.

HC Letci - PZ Kladno 5:2 (1:2, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Sklenář (Hlinka), 27. Klikorka (Sklenář), 39. Kalina (Sklenář), 47. Šíba (Jelínek, Lytvynov), 56. Pinkas (Sklenář) - 11. Pejchal (Stůj), 12. Jelínek (Beneš, Čermák). Rozhodčí: Matúška - Laczko, Müller. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 138. Střely na branku: 35:33.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka