Se sezonou se Letci rozloučí v neděli
pondělí 21. března 2016

Po nadějích. Muži zůstanou před branami II. ligy i letos

Ne, zázrak se nekonal. Ale ostudu letňanští muži také neudělali. Aby si uchovali naději na postup do II. národní ligy, museli o víkendu zvládnout přetěžký úkol. Vydařil se jim jen napůl, když v pátek porazili doma Louny 7:6. Jenže dva dny nato v Ice Areně podlehli týmu David Servis 4:6 a českobudějovického favorita v kvalifikační skupině už nemohou předstihnout. V neděli v Lounech tak sezonu zakončí.

Ve tříčlenné kvalifikační tabulce Letci budou bojovat už jen o druhé místo. Favorizovaný David Servis si totiž nedělním vítězstvím zajistil vítězství ve skupině i postup do kvalifikačního finále. 

Letci končí před jeho branami stejně jako před rokem. "Ale letos jsme skupinu měli mnohem těžší než před rokem. Loni nám stačilo milosrdnější rozlosování a mohlo to být veselejší," přemítá trenér Jan Doutnáč.

Pravda. Tak či tak ale jeho mladá parta nezklamala, třebaže jí zatím k druholigovým ambicím pár faktorů ještě chybí. Letos především zkušenost, kterou naopak využili českobudějovičtí "Servisáci" s kádrem bývalých prvoligových či extraligových hráčů.

Klíčovou bitvou se ukázala být už ta první, když na jihu Čech předminulý pátek prohráli Letci 1:5. Nyní v neděli museli rozdíl smazat. A tenhle cíl se ukázal být nad jejich síly, byť je hnali dopředu opět výborní diváci.

"My jsme je mohli překvapit jen pohybem a důrazem, ale oni byli stejně kvalitní a hokejoví jako v prvním zápase," přiznal sportovně kouč Doutnáč. Letci první gól inkasovali ve hře 4 na 4 po zbytečné individuální chybě, druhou branku dokonce obdrželi při vlastní přesilovce. 

David Servis skóre postupně navyšoval a utkání kontroloval, a tak domácí mohli v závěru jen přijatelně korigovat skóre. "Líbilo se mi, že kluci makali nadoraz a neudělali ostudu. Ale odehráli jsme druhý těžký zápas ve třech dnech a na to bohužel nejsme zatím trénovaní."

Doutnáč letňanského pokořitele tipuje na účast ve II. lize. "Vím, že v té druhé skupině se pere Dvůr Králově s Mělníkem. Ale chlapi z Českých Budějovic jsou opravdu hokejisti a já věřím, že si to pohlídají."

Páteční kolaps završený excesem v brankovišti

Za připomenutí však stojí i páteční duel proti Lounům, jehož závěr dostal nepříjemnou pachuť. Pražané totiž vedli po dvou třetinách o pět branek, jenže tu třetí nepochopitelně vypustili především v obraně a jasné vítězství se rázem přeměnilo v drama. 

"Jako hráč jsem už něco takového zažil, tehdy jsme v Jindřichově Hradce dokonce prohráli. Jako trenér jsem se s tímhle setkal poprvé," vzpomínal Doutnáč. "Hráči už se evidentně viděli v nedělním souboji s Budějovicemi a mysleli si, že se nemůže nic stát. Bylo takové hodně free," hledal trenér slova.

Černá třetina nakonec vyústila v exces domácího gólmana Matěje Olivy, jenž byl ze situace natolik rozčarovaný, že za stavu 7:5 neudržel emoce a zhruba dvě minuty před sirénou odešel do kabiny. Nerozchytaný náhradník Lukáš Havlín pak inkasoval pošesté.

Matěj Oliva o den později svého činu litoval: "Chtěl bych se omluvit všem fanouškům, kteří přišli na zápas. Neunesl jsem tíhu situace, kdy jsme ve třetí třetině dostali už pátý gól. Vaše podpora znamená pro náš tým hodně," vzkázal mimo jiné přes sociální sítě.

Trenér Doutnáč ale netajil nad jeho pátečním počinem překvapení...

"Kdyby mi před zápasem někdo řekl, že se něco takového může stát, nevěřil bych mu. Mám svoji tezi, proč to udělal, kterou si nechám pro sebe, ale dvě a půl minuty před koncem utkání si tohle žádný brankář nemůže dovolit. Bylo to zbytečné." 

Celý incident po utkání prý už neřešil. "Spíš si to vyžral od spoluhráčů v kabině."

Doutnáč však zároveň dodal, že každého člena týmu respektuje a k většině z nich chová dlouholetý vztah. "A Olívka toho pro tenhle tým udělal za poslední tři roky opravdu hodně, těžko mu něco vyčítat," připomněl. "Chytal sám, aniž by mu někdo kryl záda. Až letos se poprvé dělí o post ještě s někým a občas z toho není nadšený. To ho ale nijak neospravedlňuje," dodal s tím, že věří, že už se podobná věc nezopakuje.

Letci v této sezoně prohráli jen dvakrát v sezoně, v obou případech až v poslední fázi sezony. Díky útočníkům, díky obráncům i díky gólmanům. Byla by škoda si dobrý dojem z půlroční práce na konci soutěže pokazit. 

Rozlučka v Lounech tak bude i soubojem o čest, důstojnost a obraz týmové soudržnosti.

HC Letci - Louny 7:6 (4:0, 1:0, 2:6)
Branky a nahrávky: 5. Bílek, 11. Šramota (Neumann, Mišner), 13. Mišner (Šulc, Neumann), 15. Mišner (Šulc), 24. Neumann (Šulc), 42. Horáček (Kadaně), 54. Horáček (Božilov) - 41. Růžek (Kunrt, Kolčava), 51. Veselák (Kousek), 54. Salač (Růžek), 56. Vavrica (Prokeš, Růžek), 58. Rais (Drefler, Růžek), 59. Panocha (Salač, Růžek).

HC Letci - David Servis 4:6 (0:0, 1:2, 3:4)
Branky a nahrávky: 38. Mrázek (Zima, Mišner), 51. Šramota (Zima, Mišner), 55. Valder (Bocek, Král), 55. Mrázek (Kadaně, Horáček) - 21. Suchánek (Mikeš), 27. Cikán (Hanzal), 44. Mikeš (Suchánek, Šulčík), 47. Chaloupka (Hanzal), 53. Hanzal (Janda, Chaloupka), 58. Janda (Šperger, Jindra).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka