Tři třídy dohrávaly kola, dvě vyjely na turnaj
úterý 22. března 2016

Mise žáků: ligové derniéry, turnajové výzvy nebo loučení

Žákovské ligy jsou v letošní sezoně definitivně u konce. Pátá, šestá i sedmá třída během minulého týdne dohrály svá poslední kola. Zatímco páťáci se museli se soutěžní sezonou rozloučit těsnou porážkou, ostatní dva týmy uhrály vítězství. Volno ale neměli ani čtvrťáci s osmáky, kteří se rozjeli na několikadenní turnaje. Pro partu v osmičce to zároveň byla definitivní rozlučka v tomto složení.

Šesté místo z turnaje na Moravě 

Čtvrťáci už mají více než týden po mistrovských zápasech, ve kterých zatím vyhráli jen párkrát. A tak si jeli spravit chuť do Valašského Meziříčí, kde na ně čekal třídenní turnaj Bobr Cup.

"Musím tu akci pochválit, byla na organizační úrovni a měla kvalitní obsazení," byl spokojen kouč Ladislav Kadaně. Ani z hlediska výsledků neměl důvod k nespokojenosti, protože tým odváděl dobré výkony.

A to i přesto, že vypadl ve čtvrtfinále po těsné porážce 1:2 se Vsetínem. Následný boj o 5. místo už nestihli Letci odehrát, neboť kvůli velké vzdálenosti museli odjet předčasně domů, a tak skončili automaticky šestí.

"Co se týče toho čtvrtfinále, Vsetín jsme celou dobu tlačili, ale soupeř nám pak dal z jednoho střídání gól," popsal letňanský trenér. "Celkově ale celý turnaj vypadal v našem podání dobře. I když byly velké pauzy mezi zápasy a pro tak malé kluky už to ke konci asi bylo trochu dlouhé."

Čtyřka sice první zápas prohrála 0:5 s Přerovem, ale to se na mužstvu podepsalo dlouhé cestování. "Pak jsme se rozehráli. Kluci si občas vyzkoušeli věci, které si při běžném mistráku nedovolili," řekl Kadaně.

Podle něj se ukázalo, že v pražské skupině žákovské ligy hrají týmy na vysoké úrovni. "Přišlo mi, že na turnaji jsme se setkali s mnohem hratelnějšími soupeři než tady. Měli jsme v sezoně dobrou konkurenci."

4. třída: Turnaj ve Valašském Meziřící - výsledky ve skupině: HC Letci - Přerov 0:5, HC Letci - Jindřichův Hradec 1:0, HC Letci - Valašské Meziříčí 3:1. Osmifinále: HC Letci - Česká Třebová 6:0. Čtvrtfinále: HC Letci - Vsetín 1:2. Pořadí na turnaji: 1. Přerov, 2. Docler Dunaújváros (Maď.), 3. Poruba Ostrava, 4. Vsetín, 5. Istra Partizánske (SR), 6. HC Letci, 7. Benešov, 8. Jindřichův Hradec, 9. Krnov, 10. Třebechovice pod Orebem, 11. Valašské Meziříčí, 12. Česká Třebová. 

Těžký návrat po jarních prázdninách

Pětka většinu svých soutěžních utkání vyhrávala a v novém roce si držela neporazitelnost až do poloviny března. Jenže v posledních třech duelech získala jen bod a proti Zbraslavi se s ligou loučila porážkou. V tabulce tak skončila těsně pátá.

"Jsme v útlumu. Od té doby, co se děti vrátily z jarních prázdnin, nejsem spokojen," postěžoval si kouč Jiří Nikl. "Přijeli roztěkaní z lyžování a zatím se nedostali zpět do zajetého režimu. U těchto dětí mě to vůbec nepřekvapuje."

Letci ve středeční dohrávce dlouho hráli vyrovnanou partii a po dvou třetinách bylo skóre nerozhodné. Ale ve třetí části si soupeř vytvořil náskok 5:2. "Až pak naši hráči chtěli začít hrát. Najednou by se poslední minuty roztrhli, ale zbývalo nám málo času na vyrovnání," poznamenal trenér Nikl kriticky.

Na hráčích mu vadí nesoustředěnost, kterou vypozoroval i na posledních trénincích. 

"Jako by to některé hráče nebavilo. Tohle je tým, který potřebuje pořád trénovat, a jakmile něco na deset dní vypustí, je malér," hledá příčinu útlumu v nedávných jarních prázdninách. "Ale hlavu si z toho nedělám. Nemůžu trestat ani děti, ani rodiče. Nevím, co bych mohl udělat."

S mužstvem sezonu zakončí během následujícího víkendu na turnaji v Kralupech nad Vltavou. 

5. třída: HC Letci - Zbraslav 4:5 (0:0, 2:2, 2:3)
Branky domácích: Svoboda, Brytski, Štípek, Flieger. Asistence: Horáček, Flieger, Helus, Vosmík, Tejkl.

Divoká přestřelka na závěr soutěže

Šesťáci se ve čtvrteční dohrávce rozloučili s žákovskou ligou domácím vítězstvím 11:7 nad Mladou Boleslaví. Divoká přestřelka ale dělala trenérovi Janu Zlatohlávkovi spíše vrásky na čele, než aby ho uspokojila.

"Pokud skončí utkání výsledkem z poločasu v házené, nemůžou být nikdy trenéři spokojení, ani ti z vítězného mužstva," komentoval triumf letňanský kouč. Vyzdvihl jen výkon mužstva v úvodní třetině.

Jenže poté se zápas opravdu proměnil v nefalšovanou přestřelku, kdy skórovalo jedno mužstvo a pak zase druhé. Takto se celý scénář opakoval až do závěrečné sirény.

"Od druhé třetiny jsme výrazně propadli na defenzivní straně puku, trápil nás opět nedůraz před naší brankou, pasivita a váhavost některých hráčů. Ale chci končit pozitivně, takže všem děkuji nejen za poslední domácí výhru, ale samozřejmě i za celou sezonu."

Liberec si nakonec ve svých dohrávkách udržel neporazitelnost, a tak Letce v devítičlenné tabulce odsunul až na čtvrté místo.

"Mrzí mě, že jsem svůj tým nedotáhl k medailovým pozicím v soutěži, i když nám to uniklo velmi těsně. Ale vzhledem k reálné síle mužstva a našich soupeřů je to spravedlivé umístění," uzavřel Zlatohlávek.

S týmem během Velikonoc absolvuje čtyřdenní turnaj v Jaroměři.

6. třída: HC Letci - Mladá Boleslav 11:7 (4:1, 4:4, 3:2)
Branky domácích: Čech 4, Strnad 3, Šercl, Štípek, Kužel, Urban. Asistence: Strnad 3, Čech, Šercl, Štípek, Sýkora.

Hledání motivace proti outsiderovi

Také sedmička dohrávala poslední utkání žákovské ligy a ukončila ji vysokou kanonádou 18:1 proti PZ Kladno. "Co k tomu dodat. Byla to taková malá poprava," okomentoval středeční výhru trenér Martin Uldrich.

Síly obou soupeřů byly předem jasné, a tak se trenéři snažili hráče motivovat svými metodami. "Nebudeme tolerovat laxnost, různé kecy, kroucení hlavou nebo pomalé střídání. V pondělí tým dostal za trest běhání za nekázeň. Tak jsme hráče varovali, že je čeká to samé, pokud se na zápas vykašlou."

Varování splnilo účel. Cílem bylo porazit Kladenské minimálně o 16 branek, což se povedlo. Sedmička, která v této soutěži naposledy prohrála na konci října, tak protáhla sérii na 19 výher v řadě. A v tabulce skončila jen o skóre těsně druhá za Spartou.

"V naší skupině je bohužel jen pár kvalitních týmů, takže to hodně nahrazujeme různými turnaji nebo naší vloženou soutěží s pár těžkými soupeři. Tuto konfrontaci vyhledáváme celoročně," vysvětlil Uldrich.

Letce nyní čekají ještě turnaje v Mělníku nebo Kralupech nad Vltavou. Síly změří i s konkurencí v Ostravě.

7. třída: HC Letci - PZ Kladno 18:1 (5:0, 5:1, 8:0)
Branka domácích: Václavík 3, Broš 3, Barratt 3, Tůma 2, Čech 2, Pinkas, Vlasák, Dobrov, Šmerák, Bucek. Asistence: Tůma 4, Straka 4, Šmerák 2, Novotný 2, Vojta, Broš, Pinkas, Dobrov, Čech.

Loučení party na turnaji v Kolíně

Osmička, která hrála řadu let pospolu, má za sebou poslední společnou akci. Ještě než se hráči přesunuli či přesunou do mladšího dorostu, odehrála víkendový Dvořáčkův memoriál v Kolíně.

Hrací systém byl netradiční, ale zajímavý - bodoval se totiž nejen celkový výsledek, ale i výsledky v jednotlivých třetinách. "Takže i když se vám nepovedla první třetina a dostali jste několik gólů, mohli jste body nahnat v těch dalších. Pořád bylo o co hrát," pochvaloval si kouč Martin Rousek.

Nostalgii při loučení s týmem necítil, podle něj si parta celý turnaj užila. Navíc neodehrála špatná utkání. "Až na zápas s Plzní to bylo vyrovnané, brněnskému Warrioru jsme dokonce vzali body jako jediní. Celkově byl turnaj na velmi solidní úrovni."

V posledním utkání s Kolínem Letci potřebovali k medailovým pozicím vyhrát všechny třetiny, a tak hned v té úvodní museli riskovat a odvolat za nerozhodného stavu brankáře. Když inkasovali, bylo jasné, že už na cenný kov nedosáhnou.

Nakonec tak v šestičlenné tabulce skončilo mužstvo páté. "Ale nezahráli jsme špatně. Určitě jsme ostudu neudělali," tvrdí Rousek.

Ten je nyní zvědavý, jak se jeho svěřenci poperou s náročným přechodem do mladšího dorostu, který hraje extraligu. "Doteď to byl ještě takový dětský hokej, ale přechod z osmičky do dorostu je podle mě největší skok. Uvidíme, jak se s tím kdo popasuje. Přeju klukům hodně štěstí."

8. třída:  Turnaj v Kolíně - výsledky: HC Letci - Plzeň 1:3 (0:1, 1:2, 0:0), HC Letci - Kobra Praha 1:3 (0:0, 1:3, 0:0), HC Letci - Zlín 4:3 (2:3, 0:0, 2:0), HC Letci - Warriors Brno 3:3 (0:0, 2:3, 1:0), HC Letci - Kolín 5:5 (1:2, 2:1, 2:2). Pořadí na turnaji: 1. Warriors Brno, 2. Plzeň, 3. Kobra Praha, 4. Zlín, 5. HC Letci, 6. Kolín. 

Čtěte také

Podcast hokej zblízka