Dva trenéři se pomalu loučili se svými týmy
úterý 29. března 2016

Cenné kovy i "brambora". Žáci si svátky zpestřili turnaji

Soutěžní ročník už pro letňanské žáky skončil, ale téměř všechny třídy si závěr sezony zpestřily či zpestřují účastmi na turnajích. Přesně k tomuhle využily velikonoční svátky čtvrťáci, páťáci, šesťáci i sedmáci. Zatímco na pětku zbyla jen "bramobra", čtyřka i šestka získaly bronzy a sedmička si dokonce přivezla zlato. Pro dva trenéry to zároveň byla poslední velká akce s jejich dosavadními mužstvy.

Bronz pro čtyřku s nostalgií na střídačce

Čtyřka zakončila soutěžní sezonu pátečním turnajem v Litoměřicích a mezi pěti týmy se loučila vybojovaným bronzem. Výsledky Letců přitom byly jako na horské dráze - buď přesvědčivé vítězství, nebo výrazná prohra.

"Spíš to bylo námi než soupeři. Znovu rozhodla naše produktivita, říkám to už poněkolikáté - do šancí se dostaneme, ale zatím je moc neumíme proměňovat," zopakoval trenér Ladislav Kadaně. 

Chválil však obsazenost turnaje. "Poměřili jsme se s kvalitními týmy. Proti Litoměřicím jsme byli lepší, se Slavií jsme nezaostávali, líbil se mi Jablonec s o rok mladšími kluky." Letci si ale dokázali udělat legraci i sami ze sebe. "Hradec Králové skončil beznadějně poslední s jedinou vstřelenou brankou. Samozřejmě že ji dali nám," smáli se trenéři už na střídačce.

Ti se na závěrečnou turnajovou akci snažili vzít všechny své hráče, které točili na různých postech tak, aby si to užili. Zápasy byly hrány na 2 x 15 minut. Letňanský David Motlíček byl zvolen do All Star výběru turnaje.

Kadaně ovšem prožíval nostalgické chvíle, protože po sezoně opouští mužstvo, které vedl čtyři sezony. "Je pravda, že jsem nostalgii cítil," přiznal. "S tím týmem jsem zažíval krásné chvíle a nezapomenu na ně."

Co je předností tohoto kádru? "Zapracovali jsme hodně na bruslení a herní projev není špatný, ale hlavní zbraní je výborná parta. Nehrajeme na individuality jako v některých jiných týmech, nemáme hráče, kteří projedou celé hřiště a dají gól. Ale kluci jsou dobře vychovaní a hrají týmově. A to se mi líbí."

4. třída: Turnaj v Litoměřicích - výsledky: HC Letci - Litoměřice 0:4, HC Letci - Hradec Králové 4:1, HC Letci - Slavia Praha 0:4, HC Letci - Jablonec n. N. 5:0. Pořadí: 1. Slavia Praha, 2. Litoměřice, 3. HC Letci, 4. Jablonec n. N., 5. Hradec Králové.

"Brambora" pro pětku a loučení s trenérem

Také páťáci se loučili se svým trenérem a na poslední společné akci toužili po medailovém úspěchu. Na turnaji v Kralupech nad Vltavou mu byli velmi blízko, jenže bitvu s Kladnem o 3. místo prohráli v penaltovém rozstřelu.

"Tam se jen potvrdilo, jak velký problém je pro nás dát gól," pověděl trenér Jiří Nikl. Po remíze 4:4 dokázal ze tří pokusů proměnit samostatný nájezd pouze jeden Letec, a tak na Letňany zbyla nepopulární "brambora".

"Ale jsem spokojený s tím, že jsme herně obstáli v silné konkurenci. Utkali jsme se s dobrými mančafty, porazili jsme ve skupině Slavii, s Libercem jsme uhráli remízy," připomněl letňanský kouč.

Turnajový systém stanovil hrací dobu na 2 x 15 minut s tím, že se do tabulky započítávaly výsledky z obou patnáctiminutovek. Letci v základní skupině skončili druzí a v semifinále nestačili na výběr Young Talents.

"Na hráčích bylo zklamání po posledním utkání znát. Ale dělají si to sami - proti Kladnu první třetinu vypustili, tu druhou najednou vyhráli 3:0 a byli lepší. Nevím, proč nemůžeme takhle hrát celý zápas."

Nikl po sezoně předává tento mančaft dál. "Hráči se posunuli v tom, že přestali hamounit a už dokážou kombinovat, i když někdy volí místo střely zbytečně přihrávku a naopak." 

A co je prioritou do budoucna? "Hlavně kluci musí zůstat jako parta a nesmějí hledat chyby jeden na druhém. Občas jim chybí soustředěnost, potřebují kázeň. To je u nich ten největší potíž," uzavřel kouč. 

5. třída: Turnaj v Kralupech n. V. - výsledky v základní skupině: HC Letci - Slavia Praha 2:1 a 3:2, HC Letci - Liberec 1:1 a 1:1, HC Letci - Mladá Boleslav 1:1 a 2:1. Semifinále: HC Letci - Young Talents 0:6. O 3. místo: HC Letci - Kladno 4:5sn. Pořadí: 1. Young Talents, 2. Liberec, 3. Kladno, 4. HC Letci.

Bronz pro šestku jako vysvědčení za sezonu

Šesťáci v Jaroměři zažili zatím nejdelší turnaj. Mezinárodní Winnwell Cup, kde změřilo své síly celkem 10 mužstev z Česka, Slovenska a Německa, probíhal celé čtyři dny. A v ten závěrečný byly Letcům na krk pověšeny bronzové kovy.

"První den jsme zvládli na jedničku, vyplatilo se nám přijet už ve středu večer autobusem, takže jsme byli odpočatí a předváděli jsme pohledný hokej plný energie," pochvaloval si trenér Jan Zlatohlávek. 

Jedinou porážku v základní skupině utrpěli Letci druhý den s Třebíčí, kterému předcházelo dlouhé čekání. "Mé obavy se naplnily a utkání se nám nepovedlo. Třebíč byla rozehranější, my se dlouho nedokázali dostat do tempa, navíc jsme neproměnili několik šancí," poznamenal kouč. 

Tato prohra a souhra dalších výsledků udělala Letcům z dalšího programu v podstatě play-off, a tak se s Kroměříží utkali v přímém souboji o postup do semifinále. Když po skvělém výkonu svého soka převálcovali, narazili na německý Mannheim, pozdějšího vítěze turnaje.

"Dobře jsme se připravili a herní plán skvěle fungoval, ale rozhodly naše velké neproměněné šance i to, že jsme nedokázali udržet nerozhodný výsledek ještě trochu déle," řekl po prohře 0:4 Zlatohlávek. "Ale všichni hráči zaslouží absolutorium."

Bronz si už Letci vzít nenechali. Ve vložených individuálních soutěžích navíc zazářil Lukáš Strnad, který se stal nejrychlejším hráčem. 

"Přál jsem si, aby tento turnaj byl vysvědčením celé sezony. Všichni hráči mají velkou pochvalu za to, jak hráli zápasy nadoraz, i za to, jak se po celou dobu turnaje vzorně chovali," dodal trenér Zlatohlávek. 

Tým byl pohromadě od středečního tréninku v Ice Areně až do nedělního pozdního odpoledne. "Proto bych ještě jednou rád poděkoval speciálně vedoucí mužstva Olině Sýkorové za vydatnou pomoc s týmem a že jsme těch bezmála 100 hodin zvládli na jedničku."

Šestku čeká následující víkend poslední turnaj v Kralupech nad Vltavou.

6. třída: Turnaj v Jaroměři - výsledky v základní skupině: HC Letci - Krkonoše 4:1, HC Letci - Ružomberok (SR) 4:2, HC Letci - Třebíč 1:4, HC Letci - Kroměříž 14:0. Semifinále: HC Letci - Mannheim (Něm.) 0:4. O 3. místo: HC Letci - Levice (SR) 4:0. Pořadí: 1. Mannheim, 2. Třebíč, 3. HC Letci, 4. Levice, 5. Ružomberok, 6. Sokolov, 7. Uherské Hradiště, 8. Kroměříž, 9. Jaroměř, 10. Krkonoše.

Zlato pro sedmičku v suverénním podání

Sedmáci si vyrazili do Mělníku, kde odehráli dvoudenní turnaj za účasti šesti mužstev a domů si přivezli po suverénním výkonu zlato. Bez ztráty jediného bodu si došli pro triumf s impozantním skóre 61:9.

"Nejvíc náš prověřil švédský tým. Nejpřesvědčivější výkon jsme naopak podali asi proti Slavii," hodnotil trenér Martin Uldrich. 

"Ostatní zápasy se staly spíš takovým doplňkem. Vlastně jsme z pěti utkání odehráli jen dvě kvalitní, účast mohla být silnější. Ale i tak jsme rádi, že nás do Mělníku pozvali. Máme s nimi dobré vztahy."

Letci přitom hráli jen s dvanácti hráči do pole, zbytek týmu se kvůli nemoci či velikonočním svátkům turnaje nezúčastnil. "V sobotu jsme měli pouze deset lidí, protože dva jsme poslali ještě na výběr, abychom tam měli zastoupení," upřesnil Uldrich.

V řadách Letců dostali dva hráči i individuální ocenění - Tomáš Václavík byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje, Jakub Tůma pak nejlepším obráncem, byť na tomto postu odehrál jen dvě utkání.

"Víkend se nám líbil," dodal kouč. "Neděli jsme začali brzkou ranní rozcvičkou na ledě, což bylo takové netradiční zpestření. Ale myslím, že nám to pomohlo, užili jsme si to."

Sedmičku v dubnu čekají ještě tři velké akce - jeden víkend v Ostravě a další dva v Kralupech nad Vltavou. 

7. třída: Turnaj v Mělníku - výsledky: HC Letci - Slavia Praha 6:2, HC Letci - Feldkirch (Rak.) 17:2, HC Letci - Munkfors (Švéd.) 6:3, HC Letci - Mělník 21:1, HC Letci - Litoměřice 11:1. Pořadí: 1. HC Letci, 2. Munkfors, 3. Slavia Praha, 4. Mělník, 5. Litoměřice, 6. Feldkirch.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka