Ten má bratra v Liberci, ten syna ve Spartě
úterý 12. dubna 2016

Řepík vs. Černoch. Velké finále extraligy se týká i Letců

Velké a dlouho očekávané finále o trůn je tady. Ale válka mezi Libercem a pražskou Spartou se přímo týká také dvou Letců. Vrchol extraligové sezony totiž proti sobě svádí dorostence Dominika Řepíka a trenéra brankářů Jiřího Černocha. Oba ve "svých" týmech mají rodinného příslušníka a oba pochopitelně věří v úspěch jednoho či druhého klubu. Pikantnost s letňanským nádechem je na světě.

Zatímco Řepík, jenž za Letce druhým rokem nastupoval ve starším dorostu, fandí v Liberci svému bratrovi Michalovi, Černochovo srdce bije pro Spartu díky jeho synovi Jiřímu. 

Oba už nedočkavě vyhlíží finále. Nervozita samozřejmě stoupá.

Přestože každý tipuje finále jinak, ve dvou věcech se zainteresovaní Letci shodli: 1. Žádný jiný tým než Liberec a Sparta si ho nezaslouží víc, 2. Bude to dlouhá a vyrovnaná série.

"Tu sezonu jsme spolu rozebírali už několik měsíců zpátky. Už tehdy mi Čeče říkal, že se potkáme ve finále," tvrdí Dominik Řepík o Jiřím Černochovi. "Samozřejmě jsme oba rádi. Čečemu to přeju a i on chválil mého bráchu, že hraje výborně."

Řepíkův bratr Michal už má ve 27 letech řadu zkušeností a patří k hlavním tahounům ofenzivy Bílých Tygrů. To Jiří Černoch mladší, reprezentant dvacítky, cenné zkušenosti teprve sbírá. Vždyť je to pořád ještě teenager.

I tak je jeho otec neskutečně šťastný. Synovu úspěšnou cestu play-off intenzivně prožívá. "Já chodím na domácí zápasy, ale manželka je větší blázen - ta jezdí i ven. Jsem rád za každé střídání, které kluk odehraje. A i když nehraje, je to pro něj obrovský přínos, protože tu atmosféru nasává."

Ani Dominik, který nehrál hokej několik měsíců kvůli zlomenině klíční kosti, v play-off nevynechal s celou svou rodinou jediný domácí zápas Tygrů. I proto, že s největší pravděpodobností odchází do extraligové juniorky Hradce Králové, kde bude vše rychlejší, svého bratra pozorně sleduje při každém střídání a snaží se od něj okoukat sebemenší detail. "Jak si najíždí, jak vybrusluje, jak se zbytečně nezbavuje puku," vyjmenovává. "Líbí se mi, jak je brácha silný na kotouči. Hodně spolu věci probíráme."

Prý je mnohem nervóznější než Michal a finálové horečka u něj stoupá každou hodinu. "Tak moc bych mu přál, aby v Liberci konečně získali titul... Když v létě přišel k Tygrům, cílem bylo play-off. Ani ve snu mě nenapadlo, že tou sezonou projdou v takovém stylu."

Samosebou že na druhé straně má úplně stejné přání Černoch. A přemýšlí, kde by mohl mít Liberec slabinu. 

"Slabinu nemá, jeho jízda je zatím impozantní. Odpočinuli si, mají hodně sebevědomí. Ale ve Spartě si mohou víc věřit, když Tygry v základní části třikrát porazili. A zajímavé by bylo, kdyby Liberec hned v prvním utkání klopýtl, protože se zatím v play-off s ničím takovým nesetkal. Kdežto Sparta už kritické chvíle zažila," připomněl například semifinálovou sérii s Plzní.

Řepík junior tvrdí: "Rozhodnou přesilovky, oba týmy je umějí skvěle. Kdo jich využije víc, vyhraje."

Černoch se jako vyhlášený trenér gólmanů dívá i do brankoviště. "Oba gólmani mají spoustu zkušeností. Lašák je zatím výborný, hodně jistý, nepřipouští si na sebe žádný tlak. Pöpperle musel v minulosti čelit nálepce, že to není brankář pro play-off. Ale od té doby, co vyhrál titul v Německu, si už nic takového nepřipouští. Navíc je to pohodář a s věkem se umí postavit i tlaku o pozici týmové jedničky."

Co z tábora sparťanů Jiří Černoch zaslechl? "Že se nikdo libereckých rekordů nebojí. Co jsem se s klukem bavil, tak si vůbec nepřipouštějí, že Tygři procházejí vyřazovací částí tak hladce. Věří si a vydřené semifinále je ještě víc nabudilo."

Je na místě od obou stran získat tip na konečný výsledek. Dominik Řepík: "4:2 na zápasy." Jiří Černoch: "Věřím, že to může jít až do sedmé rozhodující bitvy. A tu pak vyhraje Sparta."

Jeho syn byl v týmu Pražanů stříbrný už v kategorii staršího dorostu i juniorky, Řepíkův bratr zase před dvěma lety ztratil v barvách pražského Lva finále KHL až v sedmém rozhodujícím zápase.

Je jasné, že jeden z Letců bude v rodině slavit a druhý zůstane alespoň na chvíli zklamaný. Kdo, ukáže finále.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka